Τουσκ: Η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα βασικό θέμα της συνόδου κορυφής

Τουσκ: Η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα βασικό θέμα της συνόδου κορυφής

Η επαναβεβαίωση των όρων της Σένγκεν και το τέλος της πολιτικής των «ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες, η συνεργασία με την Τουρκία και η ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, ώστε να αποσυμπιεστεί η Ελλάδα, οι τρεις προταραιότητες

Τρεις βασικές προτεραιότητες έθεσε στην πρόσκλησή του προς τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ
, ενόψει της σύσκεψης κορυφής που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, θέτοντας επί της ουσίας την ατζέντα της συζήτησης. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, λόγω του κομβικού ρόλου που διαδραματίζει στην κρίση αυτή η γειτονική χώρα.

Πρώτο σημείο, αφορά την «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των «ανοιχτών συνόρων» πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον Τουσκ, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ’ όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

Τρίτο σημείο, αφορά κυρίως την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα. «Όπως ο συνάδελφός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ″μια αποθήκη ψυχών″. Την Δευτέρα, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως στις 13:30 ώρα Ελλάδας, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα γευματίσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου των 28. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κλείνει με αισιόδοξο τόνο την επιστολή του, λέγοντας πως «για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, μπορεί να δει μια ευρωπαϊκή συναίνεση».

«Πρόκειται για μια συναίνεση γύρω από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που, εάν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και στην αντιμετώπιση της κρίσης», καταλήγει ο Ντόναλντ Τουσκ.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

axaios

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΥΛΑΞΑΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ !!ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

famellos_main02

Η τοπική κοινωνία είναι εξαγριωμένη με την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ - Οι εργαζόμενοι φώναζαν συνθήματα όπως «Τσίπρα, Σταθάκη ακούστε το καλά, το ξεπούλημά σας, θα μείνει στα χαρτιά» - Έφυγε από την πίσω πόρτα σαν κυνηγημένος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος

44