Διπλωματικές ήττες στο προσφυγικό μετρά η κυβέρνηση

Διπλωματικές ήττες στο προσφυγικό μετρά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση με έναν συνδυασμό λαθών, ανεπάρκειας και ενδεχόμενης παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης δείχνει να αποδέχεται τη νέα κατάσταση και μένει να φανεί εάν έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα στο οικονομικό

Διπλωματικές ήττες στο προσφυγικό μετρά η κυβέρνηση
Το πρόγραμμα βοήθειας εκτάκτου ανάγκης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
, δείχνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα σαν χώρα εγκλωβισμού των
προσφύγων και μεταναστών. 

Το μήνυμα προς τους πρόσφυγες που θέλει να στείλει η ΕΕ είναι ότι το ταξίδι τους θα σταματήσει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση με έναν συνδυασμό λαθών, ανεπάρκειας και ενδεχόμενης παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης δείχνει να αποδέχεται τη νέα κατάσταση και μένει να φανεί εάν έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα στο οικονομικό. 
Κλείσιμο

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, τα κονδύλια των 700 εκατομμυρίων ευρώ, είναι συμπληρωματικά στα ήδη υφιστάμενα που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα και αφορούν σε hot spots και μετεγκατάσταση.

Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση των αναγκών και προκειμένου να καθοριστούν οι ανάγκες δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. Τα κονδύλια πάντως δεν θα διατεθούν στην ελληνική κυβέρνηση, όπως διέρρευσε χθες αλλά απευθείας στους πρόσφυγες και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.  

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την ΕΕ, παρέχεται σε στενή συνεργασία με κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτή τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Οι ανάγκες για το 2016 εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ ετησίως θα προβλεφθεί για χρήση εντός του 2017 και του 2018 αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωνε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και πρόσθετε: «Ο πρωθυπουργός, στις 7 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο των αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την Ελλάδα έτοιμη όσον αφορά τη συνεργασία του κράτους, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της ΕΕ, των ΜΚΟ και αυτή την υποχρέωση της χώρας να συμμετέχει στο προσφυγικό”. 

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση μετρά διπλωματικές ήττες, αφού τα σύνορα με τα Σκόπια είναι κλειστά, ενώ παρότι δέχθηκε τις απαιτήσεις της Τουρκίας για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η επιχείρηση καθυστερεί και είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χθες από την ελληνική κυβέρνηση διέρρεε ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής ενδεχομένως να υπάρξει τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, προκειμένου ο πρωθυπουργός να δείξει κινητικότητα. Ωστόσο η Άγκυρα δεν επιθυμεί μία παρόμοια σύνοδο, αφού δεν έχει κάτι να επιδιώξει και το Βερολίνο αδιαφορεί. 

Στο πλαίσιο αυτό οι προσδοκίες από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι περιορισμένες. Το να λάβει απόφαση προκειμένου να υποχρεώσει το άνοιγμα των βορείων συνόρων, θεωρείται απίθανο. Άλλωστε οι Αυστρία και οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου στην πρόσφατη συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας τους αποφάσισαν να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα. Επίσης θεωρείται απίθανο να επιβάλλει το Συμβούλιο στα κράτη μέλη την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Γι αυτό και ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι περνάμε σε μία ενδιάμεση φάση όπου η Ελλάδα θα είναι χώρα παραμονής μέχρι οι χώρες της ΕΕ να δεχθούν την μετεγκατάσταση. Εκτιμάται ότι το Συμβούλιο Κορυφής θα εξαντληθεί σε πιέσεις προς την Τουρκία για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για μείωση της προσφυγικής ροής, λέγεται για περιορισμό στους 1000 πρόσφυγες την ημέρα, με την Άγκυρα να ζητά επιπλέον ανταλλάγματα.

Όσον αφορά την εκτίμηση της κατάστασης είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της Ανγκελας Μέρκελ η οποία σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme ανέφερε ότι “Οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες.


Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του ισλαμικού κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα”. Η Μέρκελ όμως άσκησε κριτική και στην Ελλάδα γιατί είχε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις φιλοξενίας μέχρι το τέλος του 2015 οι οποίες βέβαια δεν ήταν έτοιμες. 

Το κλίμα όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Γερμανίας Αυστρίας όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Φάιμαν, ο οποίος επιμένει στην απόφαση της κυβέρνησής του για κλείσιμο των συνόρων και προτείνει στο Βερολίνο να μεταφέρει πρόσφυγες απευθείας στη Γερμανία από την Ελλάδα. Η Αυστρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει κέντρο αναδιανομής προσφύγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης