Το Μαξίμου παραδέχεται για πρώτη φορά ότι χώρες της ΕΕ θέλουν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα

Το Μαξίμου παραδέχεται για πρώτη φορά ότι χώρες της ΕΕ θέλουν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα

Κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, λέγοντας πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του

Το Μαξίμου παραδέχεται για πρώτη φορά ότι χώρες της ΕΕ θέλουν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα
Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι χώρες της Ε.Ε.
θέλουν να κλείσουν τα σύνορα με την
Ελλάδα, εξαπολύοντας ευθείες βολές σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία και κατηγορώντας την ίδια ώρα τους Ευρωπαίους ότι δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους.

Κλείσιμο
Λίγες ώρες έπειτα από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και το μήνυμα που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, το Μαξίμου με νέο non paper υπογραμμίζει πως η παρά το βάρος της  κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και σημειώνει πως το «blame game» δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης
.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση.    

Όπως λένε, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχής άσκηση της πολιτικής αυτής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. 

Στο σημείο αυτό το Μαξίμου κατηγορεί τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους, εξηγώντας πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε σε άλλα κράτη-μέλη βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του, ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας  δεν έχει ξεκινήσει, ενώ όπως τονίζει, το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.   

Στο non paper τονίζεται ακόμη πως η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει ότι στην φάση αυτή, η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Μάλιστα, σημειώνεται πως η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση.    

«Το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών - μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.  

Μάλιστα, εξαπολύουν ευθείες βολές σε χώρες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, υπογραμμίζοντας πως παρά την κοινή δέσμευση της ΕΕ στο προσφυγικό, προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. 

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:


- Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 

- Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.  

- Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας. 

- Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο. 

Οι προτάσεις αυτές:


- Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

- Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.    

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη.  Μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει. 

«Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης