Πρέπει να κάνετε όλα όσα σας αναλογούν για το μεταναστευτικό, διαμηνύει ο Γερμανός ΥΠΕΣ

Πρέπει να κάνετε όλα όσα σας αναλογούν για το μεταναστευτικό, διαμηνύει ο Γερμανός ΥΠΕΣ

Ο έμπιστος υπουργός της γερμανίδας καγκελαρίου επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα - Τι λέει για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν και πώς πιστεύει ότι πρέπει η Ευρώπη να διαχειριστεί το προσφυγικό 

Πρέπει να κάνετε όλα όσα σας αναλογούν για το μεταναστευτικό, διαμηνύει ο Γερμανός ΥΠΕΣ
«Η Ελλάδα οφείλει να κάνει όλα όσα της αναλογούν», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει να αποκλείσει κατηγορηματικά τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τη ζώνη
Σένγκεν. «Δεν μου αρέσουν οι εικασίες», απαντά σε σχετική ερώτηση.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κύριος Μεζιέρ, υπερτονίζει ότι εκκρεμούν ακόμη σοβαρές δεσμεύσεις της Ελλάδας, ειδικά όσον αφορά τη δημιουργία hot spots.
Κλείσιμο

Ο υπουργός προτάσσει την ανάγκη για ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό, λέγοντας ότι τα εθνικά μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε στο βαθμό που είναι δυνατό το παν, προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη. Η προσφυγική κρίση είναι μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαρτάται από τον βαθμό των εκάστοτε συνεπειών για κάθε χώρα-μέλος», σημείωσε.

«Αν μια χώρα βοηθάει την Ελλάδα, αυτή είναι η Γερμανία», είπε, σε συνέχεια της συνέντευξής του έμπιστος υπουργός της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε επόμενη ερώτηση «εάν θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει λύση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε σύντομα μια ευρωπαϊκή απάντηση. Από μόνα τους τα εθνικά μέτρα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Τα εθνικά μέτρα ωστόσο, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Όλοι μας πρέπει να συνδράμουμε και όσοι επιβαρύνονται περισσότερο λόγω  της γεωγραφικής τους θέσης, όπως η Ελλάδα, δικαιούνται την υποστήριξη της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε αυτή τη συνδρομή της Ελλάδας. Και αντίστοιχα η Ελλάδα θα μπορεί τότε να βασίζεται στην Ευρώπη».
«Μια λαστιχένια βάρκα καταπλέει στη Λέσβο ,γεμάτη γυναίκες και παιδιά. Τι οφείλει να κάνει το ελληνικό ναυτικό. Να οδηγήσει τη λέμβο πίσω στα χέρια των Τούρκων διακινητών; Να βυθίσει τη βάρκα;», ερωτά ο δημοσιογράφος.

«Το ζητούμενο είναι η οργάνωση και ο καλύτερος έλεγχος των διαδικασιών. Η Ε.Ε. διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο ρόλος της για την  αισθητή και σταθερή μείωση του αριθμού των προσφύγων. Αυτό, όμως, θα είναι εφικτό μόνο αν διενεργούνται αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι και στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο».








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης