Μουζάλας: Η Μέρκελ δημιούργησε την αίσθηση ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους μετανάστες

Μουζάλας: Η Μέρκελ δημιούργησε την αίσθηση ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους μετανάστες

«Δεν πάμε για αιματοχυσία στην Ειδομένη», τόνισε αλλά πρόσθεσε πως η σιδηροδρομική γραμμή είναι κατειλημμένη επί δέκα μέρα, «δεν μπορείς σαν κράτος να μην αντιδράσεις» - Η Frontex ήθελε να μας στείλει παρατηρητές από τα Σκόπια, που αναφέρει ως Μακεδονία, είπε

Μουζάλας: Η Μέρκελ δημιούργησε την αίσθηση ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους μετανάστες
Η Μέρκελ δημιούργησε την αίσθηση ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους μετανάστες, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γιάννης Μουζάλας, που στην ίδια συνέντευξη «υποσχέθηκε» πως η κυβέρνηση «δεν πάει για αιματοχυσία» στην Ειδομένη.

«Η Ειδομένη θα ‘καθαρίσει’ από μετανάστες στις επόμενες μέρες (...) Θα εφαρμοστούν οι νόμοι» διαβεβαίωσε ο υπουργός, που σε κάθε περίπτωση δεν απέκλεισε τη χρήση βίας: «Καταβάλουμε προσπάθεια να μην πέσει ξύλο, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Δέκα μέρες κατειλημμένη είναι η σιδηροδρομική γραμμή, δεν μπορείς σαν κράτος να μην αντιδράσεις».

«Σιγά – σιγά οι μετανάστες αποσύρονται από την Ειδομένη... 1.000 μετανάστες είχαν μείνει χθες» διευκρίνισε και συνέχισε: «1.500 μετανάστες γύρισαν από την Ειδομένη και περιμένουμε άλλους 1.500... Όσοι θέλουν αίτηση άσυλου θα τους δώσουμε δυνατότητα να το κάνουν... Παρά πολλοί μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν μόνοι τους στις χώρες τους, υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής, θα γίνουν και απελάσεις» ξεκαθάρισε ακόμα ο υπουργός.
Κλείσιμο

Δεν αρνηθήκαμε βοήθεια από την Frontex, όμως σε κείμενο που είχε αποστείλει, είπε ο υπουργός, αναφερόταν ότι «συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σα χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της Frontex. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση του, μπήκαν στη θέση τους».

Για αδικία απέναντι στη χώρα μας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι απεδείχθησαν ότι πέρασαν από τη Λέρο. «Από τους 8 τρομοκράτες, από τη χώρας μας απεδείχθη ότι οι δυο περάσαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από την Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολλά αρνητικά» σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, «τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε». «Δεν είμαστε τόσο καλοί στην διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι» συνέχισε.

Αναφερόμενος στην επικριτική για τη χώρα μας έκθεση του Λιθουανού επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Mega, παραδέχθηκε ότι «έχει και τα δίκια του», επιχειρώντας να εξηγήσει όμως ότι «η Λέσβος έχει 400 χιλιόμετρα ακτές και δεν μπορεί να υπάρχει έτοιμο ιατρείο παντού». «Στα συμπεράσματα θα συμφωνήσω μαζί του, ζητά όπως κι εμείς περισσότερη Ευρώπη» τόνισε. 

Τέλος, ο κύριος Μουζάλας προειδοποίησε πως «αν συνεχίσουν να υψώνονται φράχτες το προσφυγικό θα επιδεινωθεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης