LIVE

Κορωνοϊός

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί ζητούν άμεση απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί ζητούν άμεση απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

Παράλογη η μείωση των εσόδων του ΕΤΑΑ, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποί τους

Tην άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που καταργεί ευνοϊκές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ζήτησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο ταμίας του ΙΣΑ Φώτης Πατσουράκος, ο Δημήτρης Βερβεσός εκ μέρους του Ταμείου Νομικών, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Με την τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν, με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, τόνισαν οι επικεφαλής των τριών επιστημονικών φορέων και ενημέρωσαν αναλυτικά για τις επιπτώσεις της κατάργησης της δυνατότητας που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και ζήτησαν επιτακτικά την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 21, παρ. 1 εδάφιο η, και παρ. 2), που συζητείται στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι καταργούνται συγκεκριμένα δύο άρθρα (38 και 39) του Ν. 4331/15, που επέτρεψαν σε πολλούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να ενταχθούν σε σχετική ρύθμιση για την πληρωμή εισφορών, πράγμα που επέφερε μεγάλα έσοδα και στα Ταμεία των συγκεκριμένων κλάδων.

Υπογράμμισε μάλιστα πως αυτή τη στιγμή σχεδόν πάνω από το 50% των μηχανικών της χώρας δεν καταβάλλει εισφορές, ενώ περίπου 4.000 μηχανικοί κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ.

Ο Γιώργος Στασινός ανέφερε απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με τα οποία, λόγω της ισχύουσας ρύθμισης που καθιερώθηκε με το νόμο 4331/2015 και σήμερα συζητείται η κατάργησή της, το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723€) έναντι λιγότερων από 67εκατ. πέρυσι, (66.829.440€, δηλαδή 9.518.383 περισσότερα) δηλαδή υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%.

Επιπλέον, για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο Β΄εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίοι, αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%. (σχετικός πίνακας στο τέλος).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας, δίνουν αυτή τη στιγμή «τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο». Καταργούνται ρυθμίσεις που έδωσαν το δικαίωμα σε επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα να καταβάλουν εισφορές, ωφελώντας παράλληλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δυστυχώς, με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, νέοι άνθρωποι οδηγούνται στη «γκρίζα ζώνη» της οικονομίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα, δηλαδή οι ρυθμίσεις που ωφελούν αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα διατήρησης της βιωσιμότητας των Ταμείων.

Επισήμανε ότι και οι τρεις επιστημονικοί φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να απαιτήσουμε το αυτονόητο… να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν ωφελούν τα Ταμεία, αλλά αποτελούν την κατάρα τους»… Συμπληρώνοντας, τόνισε πως αυτή τη στιγμή το 25% των γιατρών της χώρας μας είναι άνεργοι (γι' αυτό και ο κλάδος μαστίζεται από μετανάστευση), ενώ ένα 26% υποαπασχολείται. Ο ταμίας του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος υπογράμμισε πως κάθε χρόνο φεύγουν για το εξωτερικό περίπου 600 γιατροί.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βερβεσό, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.Οι πρόεδροι των τριών φορέων ενημέρωσαν ότι απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αλλά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν αναλυτικά χθες τις Επιτροπές της Βουλής, ενώ αργότερα σήμερα έχουν καλέσει τους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους βουλευτές όλων των κομμάτων για επιτόπου ενημέρωση, καθώς η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναρωτήθηκαν ποιος πραγματικά είχε τη «φαεινή ιδέα» να καταργήσει αυτή τη διάταξη που καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες, καθώς απέδειξε ήδη τη χρησιμότητά της και συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.

Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνονταν από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως  73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ και αυξήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στο 61,5% και 85%, αντίστοιχα. Τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου οι Γιώργος Στασινός, Γιώργος Πατούλης και Βασίλης Αλεξανδρής εξέφρασαν τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ιατρών και δικηγόρων, αυξάνοντας τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων, καθιστώντας έτσι την πατρίδα μας μια ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με τις όποιες περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών επιστημονικών φορέων παραβρέθηκε, εκφράζοντας το έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον του κόμματός του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος τόνισε ότι έχει κατανοήσει το πρόβλημα και η παράταξή του θα αγωνιστεί, ώστε να παραμείνουν και μην ακυρωθούν οι συγκεκριμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Είναι τελείως άστοχη και παράλογη η κατάργησή τους, τη στιγμή που ωφελούνται επιστημονικοί κλάδοι και δεν ζημιώνεται το κράτος» είπε.Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών επιστημονικών φορέων με βουλευτές, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω.

ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014

Πλήρωσαν συνολικά 33.607 ασφαλισμένοι εκ των 67.791 ειδοποιητηρίων

δηλ. ποσοστό 49,57%

Είσπραξη από ειδοποιητήρια ………………..65.025.302  Ευρώ

Είσπραξη από γραμμάτια είσπραξης……..... 1.804.138 Ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ………………………..66.829.440 Ευρώ

ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015

Πλήρωσαν συνολικά 41.068 ασφαλισμένοι εκ των 66698 ειδοποιητηρίων

δηλ. ποσοστό 61,57%

Είσπραξη από ειδοποιητήρια…………………. 59.657.258 Ευρώ

Είσπραξη από γραμμάτια είσπραξης*……..… 16.690.465 Ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ……………………….…76.347.723 Ευρώ

*Τα γραμμάτια είσπραξης είναι περισσότερα λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν με την υπαγωγή σε χαμηλότερη κατηγορία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΓΑΤΑΚΙΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΤΑΑ......1000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, 1200 0 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, 2500 Ο ΓΕΩΛΟΓΟΣ, Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ .....

Τους καημένους

Τους δικολάβους.... πολύ στεναχωρέθηκα

Περισσότερο από όλους αυτούς

Λυπάμαι για τους καημένους τους δικηγόρους που είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας

LOSTROMOSSSSSSS

1)Καταργηση του α.ν 2326/1940, ΚΟΙΝΩΣ:ΑΣΚΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΣΜΕΔΕ,ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΣΜΕΔΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 2)ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 3)ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ 4)ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΦΟΣΟΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ. 5)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕ 100% ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 6)ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ 7)ΤΟ 2% ΚΑΙ 1% ΥΠΕΡ ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ,ΑΔΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ,ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΠ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. 8)ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΣΜΕΔΕ 9)ΤΟ ΤΕΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ:''Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε σχέση με τα μέλη του: Φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους. ''

Μανάβης

Καλά τρώγαμε τόσα χρόνια μα τώρα τέλειωσε το ...φαί! Όλοι οι Έλληνες να πεινάσουν μα τα καλόπαιδα αυτά είναι από άλλο πλανήτη και δεν πρέπει να γίνουν σαν εμάς! Οι δικαστικοί το κατάφεραν, οι φαρμακοτρίφτες το παλεύουν, αυτοί μας έμειναν. Να το πάρουν όλοι απόφαση ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΙΦΡΑΓΚΑ ΚΥΡΙΟΙ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΠΑΛΙΟΊ ΈΧΕΤΕ ΦΆΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΈΨΕΙ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΖΩΈΣ!

Πείτε όμως

ότι οι μηχανικοί για να έχουν άδεια ασκήσεωνς επαγγέλματος πάει να πει ότι αν απολυθούν θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές από τη τσέπη τους και ας μην έχουν ανοικτά βιβλία.... Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και με τους δικηγόρους. Για τους γιατρούς δεν ισχύει...

ΤΡΙΧΕΣ

Δικηγόροι, Γιατροί, Μηχανικοί τα μεγαλύτερα λαμόγια..Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγης..ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Ούτε βήμα πίσω..Και αφήστε τους να σκούζουν

Αχιλλέας

..ειπε ο αγράμματος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης