Στη Βουλή ερωτήσεις για τη απαγόρευση σκαφών γύρω από τον Σκορπιό

Στη Βουλή ερωτήσεις για τη απαγόρευση σκαφών γύρω από τον Σκορπιό

Αιχμηρό δημοσίευμα από την «Bild»: «Ο Τσίπρας βοηθά τον Ριμπολόβλεφ» - Κατερίνα Μάρκου και Σπύρος Δανέλλης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για την απαγόρευση διέλευσης σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι

Στη Βουλή ερωτήσεις για τη απαγόρευση σκαφών γύρω από τον Σκορπιό
Απαντήσεις σχετικά με τις δύο αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας που απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που ανήκουν στην οικογένεια του γνωστού Ρώσου επιχειρηματία Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ζητούν από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι βουλευτές του «Ποταμιού» Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι δύο αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που αγόρασε ο Ρώσος επιχειρηματίας ως δώρο για την κόρη του.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση οι δύο βουλευτές, «με τις παραπάνω αποφάσεις ουσιαστικά χορηγείται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και απόλαυσης της ανοικτής θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών στους ιδιοκτήτες του Σκορπιού για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, κάτι που, φυσικά, δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία».

Κλείσιμο
Γι αυτό και ρωτούν τον Υπουργό ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιτάσσουν την επιβολή απαγόρευσης διέλευσης όλων των πλωτών μέσων στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς και αν ανήκει στην αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών η επιβολή απαγόρευσης διέλευσης από την θάλασσα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων και σε ποιες διατάξεις ερείδεται αυτή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική;

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση διέλευσης σκαφών γύρω από τη νήσο Σκορπιό

Ερωτηματικά προκαλούν οι αποφάσεις του Λιμεναρχείου Λευκάδας οι οποίες απαγορεύουν τη διέλευση σκαφών από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που ανήκουν στην οικογένεια γνωστού ρώσου επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr της 5ης/10/2015, το Λιμεναρχείο Λευκάδας έχει απαγορεύσει τη διέλευση “κάθε επαγγελματικού και ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, τόσο από τη δυτική, όσο και από την ανατολική είσοδο του θαλασσίου διαύλου”.

Με την πρώτη απόφαση, η ως άνω απαγόρευση ίσχυε για όλες τις ώρες της ημέρας και για ολόκληρη τη διάρκεια του έτους [Α.Φ.: 511.4/2015 & Α.Σ.: 2625/28-05-2015 Απόφαση Λιμενάρχη Λευκάδος (ΑΔΑ:6Ι7Α465ΦΘΘ-Ο8Λ)] ενώ, με νεότερη απόφαση, περιορίζεται σε 8 μήνες, από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο [Αριθμός Πρωτ: 2132.18/3967/08-09-2015 Απόφαση Λιμενάρχη Λευκάδος (ΑΔΑ:7Υ4Χ465ΦΘΘ-Κ61)]. Τυχόν παραβίαση των ως άνω αποφάσεων επισύρει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα, οι αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δύο νησιά για λόγους ασφαλείας για το διάστημα που η οικογένεια του επιχειρηματία βρίσκεται στο νησί και δεν αφορούν τους ψαράδες.

Βέβαια, στο ίδιο το κείμενο των αποφάσεων δεν αναφέρεται καμία εξαίρεση. Μάλιστα, τα άρθρα του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Λευκάδας που επικαλούνται οι δύο αποφάσεις, αφορούν στην απαγόρευση αγκυροβολίας κοντά σε υποβρύχια καλώδια (άρ. 10 παρ. 2), την απαγόρευση λήψεως θαλασσίων λουτρών (άρ. 220) αλλά και την απαγόρευση αλιείας (άρ. 231) και όχι στην απαγόρευση διέλευσης.

Ουσιαστικά, με τις παραπάνω αποφάσεις χορηγείται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και απόλαυσης της ανοικτής θάλασσας που βρίσκεται μεταξύ των δύο νησιών στους ιδιοκτήτες του Σκορπιού για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, κάτι που, φυσικά, δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

α) Το Υπουργείο σας βρίσκεται σε γνώση των όσων αναφέρονται στο πιο πάνω δημοσίευμα;

β) Ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που επιτάσσουν την επιβολή απαγόρευσης διέλευσης όλων των πλωτών μέσων στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ανήκει στην αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών η επιβολή απαγόρευσης διέλευσης από την θάλασσα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων και σε ποιες διατάξεις ερείδεται αυτή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Bild: «Ο Τσίπρας βοηθά τον Ριμπολόβλεφ»

Στην πρόσφατη φημολογία για την περιβόητη απαγόρευση αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ και η γερμανική εφημερίδα «Bild», ενώ δε διστάζει να αφήσει υπονοούμενα γύρω από τη σχέση που έχει ο ρώσος μεγιστάνας με τον πρωθυπουργό. 




«Ο Τσίπρας βοηθά τον Ριμπολόβλεφ», γράφει, με αφορμή το πλήθος δημοσιευμάτων που μιλούν για την απαγόρευση διέλευσης σκαφών  από την ανοικτή θάλασσα μεταξύ των νήσων Σκορπιός και Σκορπίδι, που ανήκουν στην οικογένεια του γνωστού Ρώσου επιχειρηματία Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Με το άκρως «αιχμηρό» αυτό άρθρο, η γερμανική εφημερίδα στρέφει την προσοχή της στις ιδιαίτερες σχέσεις που φέρεται να έχει αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο μεγιστάνα.

«Ο 48χρονος Ρώσος μεγιστάνας, αν και βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, δεν παύει να είναι μια από τις πλέον αινιγματικές φιγούρες στο διεθνές επιχειρηματικό πεδίο. Οι ιδιαίτερες σχέσεις του τώρα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκαλούν σάλο», γράφει το άρθρο. 

«Μεριμνά ο Αριστερός ηγέτης τώρα περισσότερο για τους ρώσους υπερπλούσιους παρά για τον ελληνικό φτωχό λαό του;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα. 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης