Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο επίκεντρο η εκλογή Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας και η δρομολόγηση των διαδικασιών για το συνέδριο του κόμματος


Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με διευρυμένη σύνθεση και με την παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. 

Βασικό αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης, στην οποία συμμετέχουν και οι Γιάννης Δραγασάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης είναι η προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα συνέλθει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μετά την διάσπαση ο κ. Τσίπρας έχει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος και της συσπείρωσης όσων από τις οργανωμένες δυνάμεις έχουν παραμείνει κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης είναι υπό σκέψη αν ο πρόεδρος του κόμματος θα απευθύνει έκκληση προς τα τα μέλη του κόμματος που πήραν αποστάσεις να επανέλθουν μετά και το αρνητικό αποτέλεσμα που έφερε στην κάλπη η Λαική Ενότητα. Πάντως οι σκέψεις αυτές αφορούν τα μέλη του κόμματος και ενδεχομένος χαμηλόβαθμα στελέχη.

Κλείσιμο
Σε σχέση με τον μείζονα στόχο της ανασυγκρότησης του κόμματος η ηγεσία θα καθορίσει και τις επιμέρους κινήσεις της. Στην τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Τσίπρας θα κάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, θα περιγράψει φυσικά τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες και θα αναπτύξει τις προτάσιες του για το συνέδριο του κόμματος. Αν και η αρχική πρόταση ήταν να γίνει το Μάρτιο υπάρχουν νεότερες πληροφορίες που μιλούν για το τέλος Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία θα αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να εκλεγεί νέος γραμματέας του κόμματος και νέα Πολιτική Γραμματεία. Η θέση του γραμματέα έχει μείνει κενή μετά την παραίτηση του κ. Τάσου Κορωνάκη και ως επικρατέστερος φαίνεται ο Παναγιώτης Ρήγας. Κενές θέσεις υπάρχουν και στην Πολιτική Γραμματεία και ο προβληματισμός που υπάρχει είναι αν θα συμμετέχουν στην επόμενη σύνθεση και υπουργοί. Ο προβληματισμός έγκειται στο ότι εάν μετέχουν μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργία του κομματικού οργάνου, από την άλλη έαν δεν μετέχουν τα κορυφαία στελέχη μπορεί να είναι υποβαθμισμένο.

Ένα ακόμη πεδίο συζήτησης είναι η διατήρηση των ιδεολογικών τάσεων ή η κατάργησή τους. Από τη μία οι ιδεολογικές τάσεις αποτελούν παράδοση στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη όμως ο κ. Τσίπρας δεν θα ήθελε να δει να επαναλαμβάνονται τα όσα έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν με την Αριστερή Πλατφόρμα και οδήγησαν στην διάσπαση. Πάντως, ακόμη και εάν ο κ. Τσίπρας που είναι πλέον πιο ισχυρός πετύχει την κατάργηση των τάσεων θα συνεχίσουν να υπάρχουν ομαδοποιήσεις με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Πάντως μετά το ξεκαθάρισμα πιο ισχυρή τάση αυτή την στιγμή είναι οι “53”, οι οποίοι στήριξαν μεν τον πρωθυπουργό όχι όμως δίχως σκέψη και συζητήσεις.

Γενικότερα πάντως οι διεργασίες που θα ξεκινήσουν με την Κεντρική Επιτροπή και θα ολοκληρωθούν με το Συνέδριο θα επαναπροσδιορίσουν όχι μόνο την οργανωτική συγκρότηση αλλά και την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος μετά την μνημονιακή μετάλλαξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης