Δραγασάκης: Η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος να αρχίσει από σήμερα

Δραγασάκης: Η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος να αρχίσει από σήμερα

Πλήρης άρση των capital controls αρχές του 2016 και έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τέλη του 2016 ή αρχές του 2017, προέβλεψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Δραγασάκης: Η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος να αρχίσει από σήμερα
Τους κρίσιμους σταθμούς που έχει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης, με βασικές προτεραιότητες την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που πρέπει να γίνουν το επόμενο δίμηνο. Μάλιστα, προέβλεψε πλήρης άρση των capital controls αρχές του 2016 και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τέλη του 2016 ή αρχές του 2017.

Όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «εφόσον περάσουμε αυτούς τους κρίσιμους σταθμούς, τότε θα ακολουθήσουν εξελίξεις με θετικό περιεχόμενο τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μετά το δίμηνο αυτό αποδεσμεύονται πόροι για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίων που σε συνδυασμό με ΕΣΠΑ, θα τονώσουν την αγορά». 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα επιταχυνθεί η επιστροφή των καταθέσεων ή μέρος των καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες, ενώ προέβλεψε ότι θα είναι ταχύτερη η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και πιθανώς πλήρης άρση αρχές του 2016. 
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη θα ακολουθήσει η έναρξη διαπραγμάτευσης για το χρέος, που θα οδηγήσει στην έξοδο από την ύφεση και ίσως έρθει  η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2016. Εξέφρασε, μάλιστα, τη φιλοδοξία για δανεισμό από τις αγορές με ανεκτό επιτόκιο στο τέλος του 2016 ή αρχές του 2017. 

Αυτή η σειρά των γεγονότων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οδηγεί στο σημαντικό σταθμό «να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. Όμως για αυτό θα πρέπει από σήμερα παράλληλα με τα προαπαιτούμενα να αρχίσει η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος», πρόσθεσε. 

Το πρόγραμμα θα υλοποιεί 3 στόχους:
- Ανάκτηση πολιτικής πρωτοβουλίας που έχει χαθεί από το 2010 και μετά.
- Ανάκτηση αξιοπιστίας θεσμών με αλλαγή εκλογικού νόμου για αντιμετώπιση κρίσης εκπροσώπησης. Σύγκρουση με τις παθογένειες.
- Επανένταξη ή ένταξη των χιλιάδων πατριωτών που εκτοπίστηκαν από την αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή. 

Τόνισε δε ότι σχεδιάζονται δύο ενέργειες: Απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων με πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Πρόκειται, όπως είπε, για ιδιωτικές επενδύσεις, ξένες επενδύσεις και επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από ΕΣΠΑ. Παράλληλα, έκανε λόγο για ενεργοποίηση της κοινωνίας για στήριξη των πρωτοβουλιών. 

Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για αναβάθμιση του κύρους και ρόλου της χώρας στην ΕΕ και τον κόσμο. Υπογράμμισε ότι πέραν από αναπροσαρμογές και απαιτήσεις δανειστών «πρέπει εμείς να σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε βαθύτερους μετασχηματισμούς για την κοινωνία που θέλουμε να ζούμε» και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό είναι το πεδίο που θα διαμορφωθούν οι νέες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά, αλλά και πεδία συγκλήσεων με δυνάμεις που θέλουν να συνεργαστούν με δυνάμεις πέραν αυτών του νεοφιλελευθερισμού».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λάθη που έγιναν στη διοίκηση των τραπεζών, τονίζοντας ότι ο φάκελος των τραπεζών δεν έχει ανοίξει καν. «Μακάρι να συνεργαστούμε να δούμε τι έγινε με τις τράπεζες. Πού πήγαν τα χρήματα, πού δόθηκαν; Γιατί ακόμα και σήμερα συνεχίζονται τέτοια φαινόμενα. Ας μας πει η αξιωματική αντιπολίτευση τι θα γίνει και με το δικό της δάνειο», ανέφερε με νόημα. 

«Για να απεμπλακούμε από τα μνημόνια πρέπει να ανατρέψουμε αυτά που στηρίχτηκε ο δικομματισμός: Από το πελατειακό κράτος να πάμε σε συνεργατικό. Από την επιχειρηματικότητα, την κρατικοδίαιτη της αρπαχτής να πάμε σε άλλη που αναζητά την καινοτομία. Από την κοινωνική συμμαχία που ζητά τη φοροκλοπή να πάμε σε μία κοινωνία που ζητά την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.

«Η επόμενη τετραετία αναδεικνύεται η πιο κρίσιμη της μεταπολεμικής μας ιστορίας. Ή θα ξεφύγουμε από το καθεστώς του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού ή θα χάσουμε την επαφή με παγκόσμιες εξελίξεις», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης