Κουρουμπλής: Να βάλουμε τη φαντασία στην εξουσία

Κουρουμπλής: Να βάλουμε τη φαντασία στην εξουσία

Ο νέος υπουργός είπε πως δημόσια διοίκηση «δεν πρέπει να είναι ο χώρος βολέματος των κομματικών επιλογών»

Κουρουμπλής: Να βάλουμε τη φαντασία στην εξουσία
Με λόγια αβροφροσύνης, ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, αλλά και ταύτιση απόψεων σε κομβικά ζητήματα για την διοικητική μεταρρύθμιση, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών από τον Αντώνη Μανιτάκη στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ολοκληρώνοντας την τελετή συμφώνησε με τον κ. Μανιτάκη πως η δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να είναι ο χώρος βολέματος των κομματικών επιλογών. 

«Επιτέλους ας απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το κρίσιμο για τον ίδιο είναι να μπορέσει στη χρονική διάρκεια που έχει μπροστά του να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού.

Επίσης, έκανε λόγο για συστράτευση του καλού εαυτού και πρόσθεσε: «Να βάλουμε τη φαντασία στην εξουσία». Αναφέρθηκε, δε, στο καρκίνωμα της γραφειοκρατίας και διαβεβαίωσε του υπαλλήλους του υπουργείου πως δε θα υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους ημετέρους και στους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Μανιτάκης έκανε μια ασυνήθιστα, για τέτοιες περιπτώσεις, λεπτομερή και ουσιαστική παρέμβαση για τη δημόσια διοίκηση.
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο κόστος των εκλογών, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε πως κόστισαν 33 εκατ. ευρώ και ανέφερε πως το δημοψήφισμα είναι κοστίσει 26 εκατ. ενώ οι εκλογές του Ιανουαρίου 51 εκατ. ευρώ.

Εξήρε το έργο του ΓΓ του υπουργείου Κώστα Πουλάκη, τονίζοντας πως απέδειξε ότι ένας αριστερός μπορεί να διαχειριστεί τη διοίκηση και πως ξέρει να ξεχωρίζει το θεσμικό λειτούργημα από τα πολιτικά του «πιστεύω».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είπε ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Μουζάλας με τη γνώση του αντικειμένου δημιούργησε κλίμα συνεννόησης και εμπιστοσύνης.

Σε ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση υπογράμμισε πως η χώρα όλο αυτό το διάστημα κατάφερε τώρα ύστερα από τρία χρόνια να έχει, επί Τσακαλώτου και Βερναδάκη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής πολιτικής για την αναδιοργάνωση του κράτους.

Ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως είναι βασική προϋπόθεση θεσμικού χαρακτήρα η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει η διοίκηση να ασκηθεί πριν έρθουν οι νόμοι, οι νόμοι είναι η κατάληξη μιας διαδικασίας.

Τέλος δεν παρέλειψε να σημειώσει τον νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει ο σωστός συντονισμός της κυβέρνησης.

Περνώντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναδάκης είπε πως θα υπέγραφε την παρέμβαση του κ. Μανιτάκη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης, χωρίς το οποίο «δεν μπορούμε να πάμε πουθενά».

Κι αυτός με τη σειρά του σημείωσε πως η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να απαλλαγεί από τα κομματικά κράτη και τους κομματικούς στρατούς

Κατέληξε λέγοντας πως θα συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο Εσωτερικών υιοθετώντας οτιδήποτε θετικό προέρχεται από οπουδήποτε. Τέλος, ο υφυπουργός κ. Μπαλάφας ανέφερε πως η παρουσία του στο υπουργείο θα στηριχτεί σε δύο ράγες, στην επαφή με την κοινωνία και στην αξιοποίηση του δυναμικού του υπουργείου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης