Open Europe: Τα έξι πιθανά πολιτικά σενάρια μετά τις εκλογές

Open Europe: Τα έξι πιθανά πολιτικά σενάρια μετά τις εκλογές

Διαβάστε πως μπορεί να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στον πολιτικό στίβο της χώρας

Le Monde: Η Ελλάδα αγωνίζεται να βγάλει το κεφάλι της από το νερό
Έξι είναι τα πιθανά σενάρια των εκλογών μετά την 20η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με ανάλυση του think tank, Open Europe.
Αυτά είναι τα εξής:
1) Αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ: Ένα σενάριο που αρχικά ήταν πιθανό αλλά πλέον είναι σχεδόν απίθανο.
2) Νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δυσκολευτούν να μπουν στη Βουλή, αλλά ακόμα κι αν τα καταφέρουν να πάρουν ποσοστό πάνω από 3%, είναι μάλλον απίθανο τα δύο αυτά κόμματα να έχουν από μόνα τους τις απαραίτητες έδρες για να κυβερνήσουν.
3) Μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ: Ένα επίσης σχετικά απίθανο σενάριο καθώς ο λόγος που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν επειδή στηριζόταν στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσει τα νομοσχέδια απο τη Βουλή.
4) Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή μπορεί να σχηματιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ή να συμπεριλάβει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αν χρειαστεί. Ο Τσίπρας βέβαια έχει αποκλείσει τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ αλλά θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη.
Κλείσιμο
5) κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία: Δεδομένου του ότι αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, η ΝΔ έχει την πιθανότητα να βγει πρώτη, κερδίζοντας και το μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ και να έχει πάνω από 160 έδρες. Δεν θα είναι μια τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή αλλά θα είναι αρκετή για να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα.
6) Νέες εκλογές: Γίνεται ολοένα και πιο πιθανή μια επανάληψη των εκλογών, για τρίτη φορά μέσα στο 2015. Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιθανή, οι εκλογές δεν πρέπει να αποκλείονται.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης