Βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση από τη διαφοροποίηση 39 βουλευτών

Βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση από τη διαφοροποίηση 39 βουλευτών

229 ψήφισαν «ναι» ωστόσο η ευρύτατη υποστήριξη επισκιάστηκε από τις 39 ηχηρές διαφοροποιήσεις που προαναγγέλλουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Κόντρα Τσίπρα - Μεϊμαράκη οι οποίοι έδωσαν μια άγρια ομορφιά σε μια αμήχανη συνεδρίαση

Βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση από τη διαφοροποίηση 39 βουλευτών
Βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ψηφοφορία του κρίσιμου νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων που συμφώνησε ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Το σχέδιο νόμου κατάφερε να αποσπάσει 229 «ναι» ωστόσο η ευρύτατη υποστήριξη επισκιάστηκε από τις 39 ηχηρές διαφοροποιήσεις που κλυδωνίζουν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προαναγγέλλουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Στην πράξη από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνο οι 110 υπερψήφισαν την συμφωνία και αμφισβήτησαν την κυριαρχία και την δεδηλωμένη του  κ. Τσίπρα.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αγνόησαν την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσουν την συμφωνία και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα διαφωνίας προς την πολιτική που η κυβέρνηση συμφώνησε να ακολουθήσει με σκοπό να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.

Συνολικά, υπερ του νομοσχεδίου ψήφισαν 229 βουλευτές, κατά 64, έξι δήλωσαν παρών ενώ μια βουλευτής απουσίαζε.  Από τις τοποθετήσεις της ηγεσίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπερ του νομοσχεδίου ήταν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ ενώ κατά το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Κλείσιμο
Ποιοι καταψήφισαν

Μεταξύ των 39 που διαφοροποιήθηκαν είναι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Δέσποινα Χαραλαμπίδου και οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ησυχος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Θανάσης Πετράκος  και οι 3 πρόεδροι  κοινοβουλευτικών επιτροπών Μιχάλης Κριτσωτάκης, Στέφανος Σαμοϊλης και  Λίτσα Αμμανατίδου και Γιάνηης Ζερδελής. Τέλος καταψήφισαν οι πρωην υπουργοί Γιανης Βαρουφάκης και Νάντια Βαλαβάνη.
Αναλυτικά:

-        «ΟΧΙ» ψήφισαν οι: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς,  Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βα΄σιλης Κυριακάκης.

-          ΠΑΡΩΝ οι : Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχελάκης, Βασιλική Λέβα
 
Από την διαδικασία απουσίαζε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Τσανάκα
 
Κόντρα Τσίπρα - Μεϊμαράκη

Πάντως, η συζήτηση που ακολούθησε υπερ κατεπείγουσες διαδικασίες «έκρυβε» τις καλύτερες εκπλήξεις για το τέλος με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διασταυρώνουν τα πολιτικά τους ξίφη δίνοντας μια άγρια ομορφιά σε μια αμήχανη συνεδρίαση.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αν αγωνιάτε τόσο, κ. Μεϊμαράκη, για το τι θα κάνει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής ή γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» απάντησε ο πρωθυπουργός στον κ. Μεϊμαράκη, για να επισημάνει: «Οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν χάνουν την στήριξη της κοινωνίας. Η κυβέρνησή μας έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και δεν θα την χάσει ούτε στη Βουλή, γιατί δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με το αν θα δώσουν ψήφο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι: «Δεν είναι από εμάς η ανησυχία, είναι δικό σας θέμα τι θα κάνει. Αλλά και από όλη την Ευρώπη τι γίνεται στην Κοινοβουλευτική σας ομάδα, αν θα μπορείτε με μισή ΚΟ να υλοποιήσετε το πρόγραμμα. Η ΚΟ σας, πιστεύω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες σας». Πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η Βουλή έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στην Ευρώπη και κρατάει την Ελλάδα στην πορεία που έχει χαράξει και όπως τόνισε, «η ΝΔ συμπαγής ανταποκρίθηκε σε αυτή την πορεία». Παράλληλα και ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πρόταση μομφής, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως το κόμμα του θα μετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Στ. Θεοδωράκης: Στηρίζουμε χωρίς τσαλιμάκια

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης σημείωνε πως Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Έπρεπε να είχαμε το χρόνο και το θάρρος να πούμε γιατί φθάσαμε ως εδώ” σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι “έχει αξία να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής. Τους πραξικοπηματίες που έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν μας είχαν πει ανοιχτά ότι ήθελαν τη δραχμή. Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και διεκδίκησαν τις καρέκλες».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: το όχι του λαού δεν ήταν ναι στα μνημόνια

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρέμβασή της κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το αντίθετο από αυτό που τους ζήτησε ο πρωθυπουργός. «δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε και πρόσθεσε « Ο λαός μίλησε και είπε όχι στα τελεσίγραφα στον εκφοβισμό, την προπαγάνδα. Είπε όχι στα μνημόνια και δεν έχουμε δικαιώματα το όχι να το κάνουμε ναι στα μνημόνια. Κάθε ένα μέτρα το καταψήφισαν οι πολίτες. Εχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους . Το όχι του λαού δεν ήταν όχι υπο προϋποθέσεις, με αστερίσκους».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα λέγοντας « Οποιος πιστεύει πως  το όχι διατυπώθηκε με την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ πρέπει να διατυπωθεί και πάλι το ερώτημα στο λαο. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία. Ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά είναι ερωτήματα αντιδραστικά , αντιδημοκρατικά».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε και έφερε την συμφωνία γι αυτό και «η ΚΟ πρέπει να τον θωρακίσει με το όχι. Αν η βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό δεν θα αντισταθεί στους επόμενους. Αν ενδώσει και παραπλανηθεί και παραλύσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την συνείδησή της. Αν για κάποιους το ερώτημα είναι βαρύ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαν άνθρωποι ανέλαβαν ευθύνες και έκαναν μεγαλύτερες αντιστάσεις από ένα κατά συνείδηση όχι που πρέπει ν αποκρουστεί». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης