Μετωπική Τσίπρα με Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και Ζωή

Μετωπική Τσίπρα με Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και Ζωή

Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει χρόνο, ζητά στήριξη μέχρι να μπει η χώρα στην ασφάλεια του ESM, ετοιμάζει τον ανασχηματισμό, απορρίπτει προς το παρόν, κυβέρνηση ειδικού σκοπού και δείχνει απρόθυμος για διαγραφές βουλευτών

Μετωπική Τσίπρα με Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και Ζωή
Το πολιτικό του σχέδιο, ώστε να επανακτήσει πλήρως τον έλεγχο των εξελίξεων, να αποφύγει «ατύχημα» κατά την εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι των εταίρων και να μην οδηγηθεί από την πίεση των πραγμάτων, που έφερε η νέα συμφωνία με την τρόικα, προσπαθεί να αναπτύξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς η συμφωνία προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απειλεί τη δεδηλωμένη, θέτει στο τραπέζι σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής συνεννόησης, ενώ είναι θολό το πότε και πώς μπορεί να τεθεί θέμα εκλογών.

Όλα αυτά εξελίσσονται σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο πεδίο, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η αποκατάσταση της ρευστότητας τις τράπεζες από την ΕΚΤ, δεν έχει βρεθεί λύση για την ενδιάμεση χρηματοδότηση και επιπλέον δεν έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να ολοκληρωθεί χωρίς πρόγραμμα η ψήφιση των πρώτων βημάτων της συμφωνίας απόψε στη Βουλή, ώστε να λάβει πρώτη το μήνυμα η ΕΚΤ και στη συνέχεια να προσδιοριστεί με τους εταίρους το επόμενο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει το πρόγραμμα «γέφυρα» για τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως ότου γίνει η ένταξη στον ESM.

Μέχρι να γίνει αυτή η ένταξη, που εκτιμάται ότι θα σταθεροποιήσει τη χώρα και θα εξαλείψει πλήρως τον κίνδυνο του Grexit, ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει στο πολιτικό πεδίο τα απολύτως αναγκαία, με πρώτο και κύριο τον ανασχηματισμό. Αυτός αναμένεται την Πέμπτη, αν και κάποιες πηγές τον έφεραν ακόμη και σήμερα, Τετάρτη. Ο ανασχηματισμός θα λύσει το πρόβλημα με τους υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Κ. Ήσυχος – θα τεθούν μάλλον εκτός σχήματος), με υπουργούς που δεν θέλουν να μείνουν στο πόστο τους λόγω των όσων προβλέπει η συμφωνία για τους τομείς τους (π.χ. Π. Σκουρλέτης ή και Θ. Δρίτσας – αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλα πόστα), διορθωτικές κινήσεις σε υπουργεία για βελτίωση της αποτελεσματικότητας, αλλά και κάλυψη κενών, όπως στο υπουργείο Εξωτερικών (παραιτήθηκε ο Ν. Χουντής) ή στο υπουργείο Οικονομικών (η Νάντια Βαλαβάνη υπέβαλλε παραίτηση).

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας βάζει στην άκρη τα δύο μείζονα θέματα: Τη διαχείριση της εσωκομματικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεπακόλουθη συζήτηση -καθώς χάνεται η πλειοψηφία των 162 εδρών- για κυβέρνηση με διαφορετικές συμμαχίες.

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τη συνεργασία σε αυτή την φάση με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ή και ΝΔ. Θέλει να μπει η χώρα στον ΕSM και μετά -σε περίπου ένα δίμηνο να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση, εάν είναι ακόμη ανάγκη. Ούτε όμως και τα άλλα κόμματα επιθυμούν τώρα συνεργασία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θα καθορίσει και το δικό του ρόλο: Προς το παρόν θα παραμείνει για να ολοκληρώσει την πρώτη φάση εφαρμογής της συμφωνίας – έως την ένταξη δηλαδή στον ESM. «Δεν δραπετεύω» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη στην ΕΡΤ. Στη συνέχεια και εφόσον έχει χάσει τη δεδηλωμένη, εξαιτίας της διαφωνίας της αριστερής πτέρυγας θα τα εξετάσει όλα. Είτε την προσφυγή στις κάλπες, εάν είναι εφικτή επιλογή από τις συνθήκες της οικονομίας, είτε μία νέα κυβερνητική συμμαχία. Στο δεύτερο αυτό σενάριο φαίνεται να επιθυμεί την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.

Όσον αφορά στο εσωκομματικό, φέρεται να συμμερίζεται την απόφαση της ΠΓ να μην κάνει διαγραφές διαφωνούντων βουλευτών και εφόσον και οι ίδιοι οι βουλευτές δεν αποχωρήσουν να παραμείνουν όλοι για δύο τρεις μήνες σε μία ισορροπία τρόμου. Συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη αναμένεται αν αυξήσουν ωστόσο την πίεση προς του διαφωνούντες είτε να κάνουν στροφή υπέρ της συμφωνίας, είτε να παραδώσουν την έδρα τους στο κόμμα.

Ήδη η πίεση της πρώτης περίπτωσης φαίνεται να έχει κάποια αποτελέσματα, καθώς βουλευτές οι οποίοι διαφοροποιούνταν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να κλείνουν προς το ναι. Λέγεται μάλιστα ότι οι διαρροές απόψε στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας να είναι ανέλπιστε λιγότερες από τις 32 διαφοροποιήσεις που είχαν εκδηλωθεί την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, αν και πολλοί που δεν έχουν μιλήσει ακόμη είναι αντίθετοι με τον συμβιβασμό με τους εταίρους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης