Βενιζέλος: Δεν θέλω να πιστέψω ότι το Eurogroup θα εγκαταλείψει την προσπάθεια

Βενιζέλος: Δεν θέλω να πιστέψω ότι το Eurogroup θα εγκαταλείψει την προσπάθεια

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι δεν είναι καλό σενάριο να πάει το ελληνικό ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής,την Κυριακή

Βενιζέλος: Δεν θέλω να πιστέψω ότι το Eurogroup θα εγκαταλείψει την προσπάθεια
Σε συνέντευξη που έδωσε απόψε στο Mega, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τέως του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε τη δική του εκτίμηση για τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος: «Σας θυμίζω ότι εμείς ξεκινήσαμε με τεράστια ελλείματα. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η χώρα είχε φθάσει σε πλεόνασμα. Εάν δεν είχαμε το χαμένο πεντάμηνο, την αμηχανία, την σκοπιμότητα, τα πήγαινε-έλα, δεν θα είχαμε καθίσει στο τραπέζι με αυτές τις προτάσεις.  Δεν έπρεπε να φθάσουμε σ' αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να κλείσει η συμφωνία. Και η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας έκανε το μεγάλο βήμα προς την εθνική ευθύνη. Θα πληρώσει το πολιτικό κόστος, όπως το πληρώσαμε και εμείς. Όμως, πρέπει οι εταίροι να ανταποκριθούν. Έχω μιλήσει με αυτούς, λέγοντας ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αρχίσει η εφαρμογή. Να δούμε αποτελέσματα, μετά από τρεις, μετά από έξι μήνες, να αξιολογηθούμε. Δεν είναι δυνατόν από τώρα να έχουμε κάποια αποτελέσματα»

Και συνέχισε, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους εταίρους: «Η πρακτική τους είναι να έχουν μπροστά τους μία ανάλυση που τους διαβεβαιώνει ότι οι αριθμοί έχουν μια λογική. Η λογική των αριθμών είναι μερικές φορές κόντρα προς τη λογική των ανθρώπων. Κόντρα προς την λογική της πραγματικής οικονομίας. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ έτοιμη να αντιμετωπίσει μια κρίση όπως η ελληνική. Μπορεί να έχουμε τις δικές μας ανάγκες. Αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε 19 χώρες με διαφορετικές κοινωνίες, διαφορετικά κοινοβούλια».

Κλείσιμο
Τόνισε ακόμη: «Σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης, έχω να πω ότι θα πρέπει να δείξουμε προς τα έξω ότι μπορεί να διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ουσιαστικά διαπραγματεύονται με την Ελληνική Δημοκρατία, με την εκάστοτε κυβέρνησή της. Πίσω από την κυβέρνηση υπάρχει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Δεν θεωρώ ότι είναι καλό σενάριο να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα σε Σύνοδο των 28. Θα έχουμε μία κρίση, μια αδυναμία για απόφαση μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν θέλω να πιστέψω ότι το Eurogroup θα εγκαταλείψει την προσπάθεια».

Σε ότι αφορά την προσπάθεια που γίνεται αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ που φτάσαμε τώρα, που η κυβέρνηση προσυπογράφει τα μέτρα, θα πρέπει να γίνει μια χειρονομία από τους Ευρωπαίους για να απεμπλακεί η υπόθεση. Για λόγους ιστορικούς, εμείς στηρίζουμε πάντα κάθε προσπάθεια να μείνουμε στην Ευρώπη. Έστω και αν και μας αδίκησαν όλο αυτό το διάστημα, λέγοντας στο λαό μύθους και σενάρια. Αυτά θα τα κρίνει η Ιστορία. Εμείς, αν προχωρούσαμε τον Ιανουάριο, ή αν ο Τσίπρας δεν έκανε τις εκλογές και δεν χάναμε τους πέντε μήνες, δεν θα χρειαζόμασταν τέτοια μέτρα. Είμαστε πλέον σε ανάγκη για ένα μακροχρόνιο τρίτο μνημόνιο. Όταν χάνεις το momentum, η επίπτωση είναι μακροχρόνια. Εμείς θα μπορούσαμε με μικρό πακέτο μέτρων να ήμασταν στις αγορές, θα παίρναμε και το υπόλοιπο ποσό του ΔΝΤ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν έχεις μια προοπτική 2,5% ανάπτυξης και πας σε ύφεση 3,4%, μιλάς από θέση ήττας».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Η δεδηλωμένη είναι ένα κριτήριο που ισχύει την στιγμή που διορίζεται η κυβέρνηση. Τυπικά έχει τη δεδηλωμένη. Πολιτικά όμως την έχει χάσει. Υπάρχει πρόβλημα. Αλλά πρέπει να πούμε στους Ευρωπαίους ότι θα αντιμετωπίσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα μετά τη συμφωνία, ενωμένοι ως έθνος. Υπάρχει η συνέχεια του κράτους, έτσι λειτουργεί η Ευρωζώνη.
 Από εκεί και πέρα η δεδηλωμένη είναι κάτι που θα κριθεί από το Σύνταγμα. Για να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τους εσωτερικούς συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Κωνσταντοπούλου χθες επανέλαβε περί επαχθούς χρέους. Όμως είναι λάθος να συγχέουμε την τεχνική εξυπηρέτηση του χρέους με το ονομαζόμενο επονείδιστο χρέος από κάποιες κακόβουλες κυβερνήσεις. Τώρα παρακαλάμε για διευθέτηση του χρέους με PSI όπως το 2012. Κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στο λαό».

Μιλώντας για την εφαρμογή της συμφωνίας και τις δυσκολίες που αυτή μπορεί να παρουσιάζει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει όλη την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Όμως δεν έχει την στήριξη της συμπολίτευσης. Και αυτό είναι παράξενο. Αν εμείς είχαμε τέτοια εικόνα σε Βουλή, με όλη την αντιπολίτευση να στηρίζει σύσσωμη, θα είχαμε κάνει πολύ πιο γρήγορα τα πράγματα. Είναι μια μεγάλη ωρίμανση αυτή. 
Μακάρι ο κ. Τσακαλώτος να φέρει μια περικοπή του χρέους, η οποία θα είναι πολύ σημαντική. Η ενότητα και η υπευθυνότητα μπορεί να γίνει στέρεη και αποτελεσματική στη βάση της αλήθειας και του αμοιβαίου συμβιβασμού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης