BloombergView: Η Γαλλία παίρνει - επιτέλους - θέση υπέρ της Ελλάδας

BloombergView: Η Γαλλία παίρνει - επιτέλους - θέση υπέρ της Ελλάδας

«Αν ο Ολάντ είχε παρέμβει με τέτοια αποφασιστικότητα πριν από πέντε μήνες, τα οφέλη για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, για να μην αναφέρουμε τους Έλληνες, θα ήταν τεράστια», αναφέρει το δημοσίευμα

BloombergView: Η Γαλλία παίρνει - επιτέλους - θέση υπέρ της Ελλάδας
Η σημασία της απόφασης της Γαλλίας να ευθυγραμμιστεί με την Ελλάδα, πριν τις κρίσιμες συναντήσεις του σαββατοκύριακου είναι τεράστια, επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο ο Clive Cook του πρακτορείου Bloomberg. 

«Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Wolfgang Munchau των Financial Times, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε τελικά να διχάσει τους πιστωτές. Το ρήγμα που δημιούργησε ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία, και μάλιστα για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μια απλή διάσπαση», γράφει χαρακτηριστικά ο Cook.

Κατά την άποψη του αρθρογράφου, οι αντιδράσεις έκπληξης σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους του Τσίπρα των όρων που τόσο αυτός όσο και η χώρα του απερίφραστα απέρριψαν στο δημοψήφισμα είναι εκτός θέματος. Όπως εξηγεί, ο Τσίπρας είχε ήδη συνθηκολογήσει αποδεχόμενος μεγάλο μέρος των προτάσεων των πιστωτών. «Αυτό που επιδίωκε ήταν μια δέσμευση για άμεση ελάφρυνση του χρέους» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Η πιο σημαντική «στροφή 180 μοιρών» ήταν αυτή που συντελέστηκε στο Παρίσι. «Ξαφνικά, οι δημοσιονομικές υποσχέσεις του Τσίπρα έγιναν σοβαρές και αξιόπιστες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Francois Hollande. Στην πραγματικότητα είναι τόσο αξιόπιστες και σοβαρές, όσο ήταν και τους τελευταίους πέντε μήνες. Ακόμα και αν ο Τσίπρας εμφανιστεί ως ένας αναγεννημένος συντηρητικός και πραγματικά προσπαθήσει να τηρήσει τις υποσχέσεις του, θα αποτύχει - και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες», τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

«Αυτό που έχει σημασία αναφορικά με τις νέες ελληνικές προτάσεις, δεν είναι ότι διαφέρουν καίρια από τις προηγούμενες, αλλά ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι βοήθησαν στην μορφοποίηση τους. Σε αυτή την μακρόχρονη και περίπλοκη περιπέτεια, αυτή είναι μια εντυπωσιακή εξέλιξη», σημειώνει ο Cook.
Κλείσιμο

Παρά το γεγονός ότι «τα παραπάνω δεν εγγυώνται απαραίτητα την επιτυχία», αφού οι οι πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα εξακολουθούν να είναι μικρές, ο αρθρογράφος πιστεύει ότι ακόμα και μια κακή συμφωνία αυτού του είδους, είναι κατά κάποιον τρόπο καλύτερη από το να μην υπάρξει καν συμφωνία.

Παρ' όλα αυτά, θέτει το εξής ερώτημα προς τη Γαλλία: «Γιατί αργήσατε τόσο πολύ;»
«Αν ο Ολάντ είχε παρέμβει με τέτοια αποφασιστικότητα πριν από πέντε μήνες, τα οφέλη για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, για να μην αναφέρουμε τους Έλληνες, θα ήταν τεράστια», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης