LIVE

Κορωνοϊός

Βαρουφάκης στον Guardian: Η Γερμανία θέλει να «σπάσει» την Ελλάδα

 Βαρουφάκης στον Guardian: Η Γερμανία θέλει να «σπάσει» την Ελλάδα

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ επιρρίπτει τις ευθύνες στους πιστωτές για το ότι ποτέ δεν θέλησαν να ασχοληθούν με το κύριο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης: την αναδιάρθρωση του χρέους

 Ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης σε σημερινή του συνέντευξη στον Guardian, δίνει την δική του εκδοχή για την εξέλιξη που είχαν οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα με την Ευρωζώνη. Και σημειώνει ότι «Η Γερμανία δεν θα λυγίσει εμπρός στον πόνο του ελληνικού λαού, έχει συμφέρον να μας σπάσει». Και επιμένει ότι καθ' όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αυτό που δεν συζητήθηκε ποτέ σοβαρά ήταν μια αναδιάρθρωση του χρέους,  καθώς, όπως αναφέρει, «Η επίσημη Ευρώπη έβαλε την  διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό δημόσιο χρέος πάνω από την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας, χωρίς ποτέ να ασχοληθεί με την αναδιάρθρωση του χρέους και την μεταρρύθμιση της οικονομίας».
 
Στην συνέντευξή του στην αγγλική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Το ελληνικό οικονομικό δράμα έχει κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για πέντε χρόνια για ένα κυρίως λόγο: την πεισματική άρνηση των πιστωτών μας να μας προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Γιατί, ενάντια στην κοινή λογική, ενάντια στην ετυμηγορία του ΔΝΤ και καθημερινές ανάγκες των τραπεζών, αντιστέκονται τόσο σθεναρά σε αναδιάρθρωση του χρέους; Η απάντηση δεν μπορεί να εστιαστεί μόνο στα οικονομικά, αλλά βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην δαιδαλώδη πολιτική της Ευρώπης. Από το 2010, υπήρχαν δύο προτάσεις για την συνέχιση της παρουσίας στην Ευρωζώνη: η λογική επιλογή, που κάθε λογικός τραπεζίτης θα συνιστούσε -την αναδιάρθρωση του χρέους και την μεταρρύθμιση της οικονομίας- και την τοξική επιλογή -χορήγηση νέων δανείων σε μία πτωχευμένη οντότητα που προσποιείται ότι παραμένει φερέγγυα» γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Και συνεχίζει: «Η επίσημη Ευρώπη επέλεξε την δευτερη επιλογή, βάζοντας την διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που ήταν εκτεθιμένες στο ελληνικό δημόσιο χρέος πάνω από την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας. Έτσι οι αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσίασαν την αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους ως πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, και δικαιολόγησε την "διάσωση" σαν μια περίπτωση "αλληλεγγύης" για τους Έλληνες. Επιβλήθηκε αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα και το ακαθάριστο προϊόν μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο. Αρκούσε το μαθηματικό μυαλό ενός οκτάχρονου για να καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία δεν θα τέλειωνε καλά. Και μόλις αυτή η ανέντιμη πρακτική ολοκληρώθηκε η Ευρώπη απέκτησε αυτόματα έναν νέο λόγο για να μην προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους: θα πλήγονταν οι τσέπες των Ευρωπαίων πολιτών! Και έτσι υπήρξαν αυξανόμενες δόσεις λιτότητας, ενώ το χρέος αυξήθηκε, αναγκάζοντας τους πιστωτές να δώσουν περισσότερα δάνεια σε αντάλλαγμα για περισσότερη λιτότητα» παρατηρεί ο πρώην Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

Και έρχεται στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα αυτή σηματοδότησε: «Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε με την εντολή να τελειώσει αυτή την θανατηφόρα δίνη, να απαιτήσει την αναδιάρθρωση του χρέους και ένα τέλος στην εξοντωτική λιτότητα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν φθάσει στα γνωστά αδιέξοδά τους για έναν απλό λόγο: οι πιστωτές μας συνεχίζουν να αποκλείουν κανένα απτό τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους, την ίδια στιγμή που επιμένουν το χρέος μας να επιστραφεί "παραμετρικά" από τους πιο αδύναμους των Ελλήνων, τα παιδιά και τα εγγόνια τους» γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «Οι πέντε μήνες διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και την συνεπαγόμενη απειλή του bank-run έγινε υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της ΕΚΤ. Η απειλή ήταν ξεκάθαρη: αν δεν συνθηκολογούσαμε, θα ερχόμασταν σύντομα αντιμέτωποι με capital controls, προβλήματα στα ΑΤΜ, μια παρατεταμένη τραπεζική αργία, και τελικα, το Grexit. Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, η πλειοψηφία εντός της Ευρωζώνης είχαν υιοθετήσει το Grexit είτε ως τελική επιλογή είτε ως όπλο κατά της κυβέρνησής μας. Οι Έλληνες φυσιολογικά τρόμαξαν με την σκέψη του ακρωτηριασμού τους από την Ευρωζώνη. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι σαν την Αγγλία. Για να  βγούμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο νόμισμα από το μηδέν. Στο κατεχόμενο Ιράκ, η εισαγωγή νέων χαρτονομισμάτων χρειάστηκε τουλάχιστον έναν χρόνο, 20 φορτία από Boeing 747, την κινητοποίηση του στρατού των ΗΠΑ, τρεις εταιρίες εκτύπωσης και εκατοντάδες φορτηγά. Το Grexit θα ισοδυναμούσε με ανακοίνωση μιας υποτίμησης 18 μήνες πριν: μια συνταγή ρευστοποίησης όλων των Ελληνικών μετοχών και μεταφοράς τους στο εξωτερικό με κάθε τρόπο» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στον διάδοχό του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο τόνισε: «Αυτή η εβδομάδα φέρνει την κορύφωση των συνομιλιών, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πασχίζει ξανά, να βάλει το άλογο εμπρός από το κάρο: να πείσει ένα εχθρικό Eurogroup ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση της επιτυχίας για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και όχι εκ των υστέρων ανταμοιβή γι 'αυτό» παρατηρεί ο κ. Βαρουφάκης. Και συνεχίζει: «Στην Ευρώπη δεν γνώριζαν πως να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση. Θα έπρεπε να προετοιμαστούν για μία αποβολή (δηλαδή ένα Grexit) ή να προχωρήσουν σε μία ομοσπονδία; Κατά πρώτον η θεσμική αδράνεια είναι δύσκολο να νικηθεί. Ένα δεύτερο είναι ότι ένα μη βιώσιμο χρέος δίνει στους πιστωτές τεράστια δύναμη πάνω στους οφειλέτες - και όπως γνωρίζουμε η δύναμη διαφθείρει ακόμα και τους καλύτερους. Αλλά το τρίτο είναι αυτό που μου φαίνεται το πιο ενδιαφέρον. Το ευρώ είναι ένα υβρίδιο νομίσματος ανάμεσα σ' ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών -όπως το ERM τη δεκαετία του 1980 ή ο χρυσός τη δεκαετία του 30- και ένα κρατικό νόμισμαΚαι η Ευρωζώνη πέφτει ανάμεσα σ' αυτές τις δύο θέσεις του ευρώ: είναι ένα περισσότερο ένα καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών και λιγότερο ένα εθνικό νόμισμα». 

Kαι συνεχίζει στην συνέντευξή του στον Guardian: «Και εδώ υπάρχει το σημείο τριβής. Μετά την κρίση του 2008/9  η Ευρώπη δεν γνώριζε πως να ανταποκριθεί. Θα έπρεπε να ετοιμάσουν το έδαφος για μία έξοδο (βλέπε Grexit) ή να ενισχυθεί η πειθαρχία; Ή μήπως να μετακινηθούν σε μία ομοσπονδία; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα από τα δύο, μόνο αυξάνεται το υπαρξιακό άγχος. Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι ότι όπως έχουν τα πράγματα, χρειάζεται ένα Grexit για να καθαρίσει το τοπίο, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Ξαφνικά, ένα μονίμως μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, χωρίς το οποίο το ενδεχόμενο Grexit θα εξασθενίσει, έχει αποκτήσει μια χρησιμότητα για τον Σόιμπλε. Τι εννοώ με αυτό; Βασιζόμενος σε μήνες διαπραγματεύσεων, η πεποίθησή  μου είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θέλει την Ελλάδα να βγει από το ενιαίο νόμισμα. Και να βάλει τον φόβο του Θεού επάνω από την Γαλλία, και να τους υποχρεώσει να αποδεχτούν το δικό του μοντέλο πειθαρχίας στην Ευρωζώνη» καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.
 Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης