Πρωτοφανείς διαδικασίες στην Βουλή για την έγκριση της νέας συμφωνίας

Πρωτοφανείς διαδικασίες στην Βουλή για την έγκριση της νέας συμφωνίας

Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πρωτοφανείς διαδικασίες στην Βουλή για την έγκριση της νέας συμφωνίας
Διαδικασίες πρωτοφανείς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά δρομολογούνται προκειμένου η κυβέρνηση να αποσπάσει από την εθνική αντιπροσωπεία έγκριση με ευρύτατες συναινέσεις προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς» για την νέα συμφωνία.

Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα κείμενο που μόνο ο τίτλος του το χαρακτηρίζει ως σχέδιο νόμου. Στην πράξη αποτελεί υπεύθυνη δήλωση με την οποία οι βουλευτές καλούνται να εξουσιοδοτήσουν τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί και να υπογράψει νέα συμφωνία με τους «θεσμούς». 

Σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι το «νομοσχέδιο» εισάγεται με κατεπείγουσα διαδικασία σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών ώστε το απόγευμα στις 7:00 να περάσει την Ολομέλεια. 

Σκοπός της κυβέρνησης είναι έως τα μεσάνυχτα να έχει εκπεμφθεί προς τις Βρυξέλλες ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής συναίνεσης και αποφασιστικότητας για την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η συγκεκριμένη ανάγκη όμως δημιουργεί πρωτόγνωρες για το κοινοβούλιο συνθήκες καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά θα έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο μέσα σε περίπου δέκα ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη για την προτεινόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου νομοθετική τακτική. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τους συνεργάτες της επιχειρεί να βρει καλύτερη φόρμουλα που να μην παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά ήθη. 

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη με την συνδρομή του γραμματέα της ΚΟ Χρήστου Μαντά προσπαθούν να κάμψουν τις ενστάσεις της προβάλλοντας την κρισιμότητα των στιγμών που κατά τους ίδιους επιβάλουν την παράκαμψη της αυστηρής τήρησης του Κανονισμού της Βουλής.

Πλέον, η Πρόεδρος  καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των όσων επιβάλει ο ρόλος της ως θεσμοφύλακας και των υπερεπειγουσών διαδικασιών που επιβάλει η συγκυρία.

Γνωρίζει πως εάν επιμείνει στην πιστή τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και των πρακτικών καλής νομοθέτησης τότε ενδεχομένως να υπονομεύσει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης που επείγεται να εμφανιστεί στους «θεσμούς» έχοντας στις αποσκευές της την ευρύτατη στήριξη του Σώματος.

Από την άλλη, εάν οπισθοχωρήσει θα έχει επιφέρει ανεξίτηλη χαρακιά στο θεσμικό προφίλ που προσεκτικά χτίζει τα τελευταία χρόνια.
 
Πάντως, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο – εξουσιοδότηση που κατέθεσε στην Βουλή επιχειρεί να κάνει ότι δεν είχε κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης. 

Υπενθυμίζεται πως εκείνη η κυβέρνηση πρώτα υπέγραψε την δανειακή σύμβαση και μετά ζήτησε την έγκριση της Ολομέλειας!

Υπό αυτά τα δεδομένα η σημερινή διαδικασία που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι και πολιτικά και δημοκρατικά ορθότερη. Ωστόσο, οι εξπρές διαδικασίες κάτω από τις οποίες οι βουλευτές καλούνται να εξουσιοδοτήσουν την κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα για μια συμφωνία που γνωρίζουν ελάχιστα δημιουργεί υπόνοιες… «υποκλοπής» ψήφου.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης