Στην γραμμή της εθνικής συναίνεσης ο Αλέξης Τσίπρας

Στην γραμμή της εθνικής συναίνεσης ο Αλέξης Τσίπρας

Θεωρεί απαραίτητη την συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς - Συνάντηση με Παυλόπουλο και Θεοδωράκη - Τηλεφωνική επικοινωνία με Γεννηματα -Σε γραμμή αντιπαράθεσης ο κ. Μεϊμαράκης

Στην γραμμή της εθνικής συναίνεσης ο Αλέξης Τσίπρας
Στο πλαίσιο της γραμμής της εθνικής συναίνεσης κινείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με την επιστροφή του από το Στρασβούργο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την γραμμή γραμμή διέρρηξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος  αρνήθηκε την επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων όπως και την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και προτίμησε να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία ο κ. Παυλόπουλος του παραχώρησε. 

Αν και ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι στην προσπάθεια για επίτευξη συμβιβασμού με τους ευρωπαίους έχει με το μέρος του την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού θεωρεί απαραίτητη την συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο είναι απαραίτητη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε κατ αρχήν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την επίσημη πρόταση στον ESM και ότι σήμερα θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να φθάσουμε σε έντιμο συμβιβασμό. Είπε ακόμη ότι προϋπόθεση από τη μία πλευρά την πλευρά της Ελλάδας είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση και αναγκαία απομείωση χρέους.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη καθ αναφέρθηκε στις θετικές τοποθετήσεις του κ. Ντόναλντ Τουσκ και του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ο οποίος στη γαλλική βουλή μίλησε για την καθοριστική σημασία της Ελλάδας στην Ευρώπη και αρνήθηκε την εκδοχή ενός Grexit. Στον κ. Θεοδωράκη με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι συζητά με τους εταίρους για ένα τριετές πρόγραμμα με ανοιχτή πιστωτική γραμμή ώστε να μπορεί είτε να αντλήσει περισσότερα χρήματα εφόσον τα χρειαστεί η ελληνική οικονομία είτε να τη διακόψει νωρίτερα αν τα πράγματα εξελιχθούν ευνοϊκά. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο και από διαβεβαίωση για την αναδιάρθρωση του χρέους. «Μέχρι στιγμής αυτά που αποφασίσαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση. Θα ξαφνιαστώ αν έχουμε άλλο αποτέλεσμα» ανέφερε ο  κ. Θεοδωράκης ο οποίος συζήτησε με τον πρωθυπουργό τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ποτάμι. «Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους». Πάντως ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ακόμη ότι  ο πρωθυπουργός προσπαθεί να έχουμε μία συμφωνία πριν από την Κυριακή γιατί την Κυριακή είναι αργά». 
Κλείσιμο

Την ίδια ενημέρωση έκανε ο πρωθυπουργός τηλεφωνικά στην κ. Γεννηματα η οποία του επισήμανε ότι πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και του ζήτησε να μην φύγουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης την Παρασκευή απο το Eurogroup μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους που θα διασφαλιζει τη θέση της χώρας στο ευρώ.

Σε γραμμή αντιπαράθεσης ο κ. Μειμαράκης

Η γραμμή της εθνικής συνεννόησης όμως έσπασε από την απροθυμία του νέου προέδρου της ΝΔ κ. Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος απέφυγε να συναντηθεί ή να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό ενώ αρνήθηκε την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία θα έχει σήμερα το πρωί. Αντίθετα στην ομιλία του στην Βουλή εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Η πρώτη απάντηση ήλθε από κυβερνητικούς κύκλους που ανέφεραν ότι “ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητάει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σήμερα, ενώ γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Στρασβούργο αργά το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως σήμερα αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί”.  Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η στάση αυτή του κ. Μειμαράκη οφείλεται στο ότι δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζει όμως ότι “είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά”. Μιλώντας δε με δημοσιογράφους ο κ. Μειμάράκης ανέφερε για τον πρωθυπουργό: «Δεν τον εμπιστεύομαι να μιλήσουμε κατ' ιδίαν αν δεν έχω μαζί μου άλλα τρία άτομα και δύο κασετοφωνάκια. Φοβάμαι ότι μπορεί να με χρησιμοποιήσει. Οι μέρες είναι ιστορικές». Μετά την πρώτη συναινετική σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Μειμαράκης δείχνει ότι δεν μπορεί να απεμπλακεί από την σκληρή γραμμή του κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πιέζει για συνέχιση της δικής του πολιτικής έναντι της κυβέρνησης.  Εκτιμάται ότι η σκληρή γραμμή είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί στοιχειώδης ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος το οποίο βρίσκεται σε περιδίνηση λόγω της ήττας στο δημοψήφισμα και της παραίτησης του κ. Σαμαρά που ανοίγει και το θέμα της διαδοχής. Με τους υψηλούς τόνους και με την πρόκληση-πρόσκληση στον κ. Τσίπρα ο κ. Μειμαράκης φιλοτεχνεί ηγετικό προφίλ και επιχειρεί να επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Πέρα από τα εσωκομματικά της ΝΔ  το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει και μία “προσπάθεια” ανασύνταξης του μετώπου που ηττήθηκε στο δημοψήφισμα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος επίσης επιχειρεί να επιβάλλει την δική του γραμμή στην κ. Γεννηματά στην οποία επιτέθηκε για την ήπια στάση της στο Συμβούλιο των Αρχηγών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης