Teneo Int: Δύσκολο για τον Τσίπρα να «πουλήσει» στην Ελλάδα μία σκληρή συμφωνία

Teneo Int: Δύσκολο για τον Τσίπρα να «πουλήσει» στην Ελλάδα μία σκληρή συμφωνία

Η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence εκφράζει φόβους ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή ζημιά - Μικρή πιθανότητα για σκληρή συμφωνία σύντομης διάρκειας

Teneo Int: Δύσκολο για τον Τσίπρα να «πουλήσει» στην Ελλάδα μία σκληρή συμφωνία
Μία ημέρα μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence προβλέπει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εξηγεί ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να κλείσει μία συμφωνία με τους εταίρους θα είναι κατά πολύ δυσκολότερη σε σχέση με αυτή που θα έκλεινε προ δύο εβδομάδων.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σε παραίτηση σήμερα. Παρότι η κίνησή του θα ερμηνευτεί υπό το πρίσμα των προσωπικοτήτων (δεδομένης της σύγκρουσης με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), τα πραγματικά κίνητρα είναι πολιτικά. Ίσως μετά την χθεσινή ηχηρή νίκη, η Αθήνα τώρα θα πρέπει να κάνει ακόμα πιο σημαντικές παραχωρήσεις στις εγχώριες μεταρρυθμίσεις αν θέλει να έχει μία ευκαιρία για διασφάλιση του διετούς προγράμματος ESM», γράφει η Teneo Intelligence.

Όπως προβλέπει η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου δεδομένης της διάρκειας συγκριτικά με την αρχική παράταση που είχε συζητηθεί για τον EFSF, και τη στιγμή που η οικονομία επιδεινώνεται, οι δανειστές είναι πιθανό να απαιτήσουν περαιτέρω περικοπές και βελτιωτικές κινήσεις για τα έσοδα ώστε να υπάρξει το απαιτούμενο πλεόνασμα.

Κλείσιμο
Μάλιστα, το κείμενο αναφέρει πως αν η πορεία της οικονομίας σημειώσει περαιτέρω μείωση του 2-3% τότε αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως ανάγκη για περαιτέρω μέτρα αξίας 2-3 δισ. ευρώ.
«Σε αυτό το πλαίσιο η αναχώρηση του σκληροπυρηνικού Βαρουφάκη μπορεί να είναι μία καλή αρχή για τον Τσίπρα, αλλά η πραγματική δουλειά ακόμα πρέπει να γίνει: Στην αυριανή Σύνοδο, κάτω από τον χρόνο που πιέζει και τις τεχνικές δυσκολίες, πρέπει να πείσει το επιφυλακτικό τραπέζι των Ευρωπαίων ηγετών για την αξιοπιστία του και την ικανότητά του να φέρει αποτελέσματα», προσθέτει το κείμενο.

Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα «μετριοπαθή χωρίς προηγούμενο» και επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε πως ενδιαφέρεται για μία βιώσιμη λύση χωρίς να αναζητά ρήξη με τους δανειστές.

Βέβαια, όπως εξηγεί το Teneo Intelligence ενέχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση συνεργασίας να έχει ήδη προκαλέσει τόση πολιτική ζημιά ώστε να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες. Τη στιγμή που η γερμανική πλευρά εμμένει στην στάση της, είναι πιθανό για την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να είναι δύσκολο αλλά όχι απίθανο να προχωρήσει σε πολιτική συμφωνία για κάποια ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια στιγμή, το κείμενο τονίζει πως χρόνος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύτιμος, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από ρευστό κι η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό να πράξει περισσότερα αν στο Eurogroup και τη Σύνοδο δεν υπάρξουν ενδείξεις ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την Ελλάδα να συνεχίσει.

Ωστόσο, στην περίπτωση ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης, πρέπει να πραγματοποιηθεί σκληρή τεχνική δουλειά, πριν τα «συγκρατημένα» κοινοβούλια, όπως η γερμανική Bundestag, δώσουν το πράσινο φως.

Αυτό σημαίνει ότι μία σύντομης διάρκειας συμφωνίας μπορεί να συμφωνηθεί αυτή την εβδομάδα, που θα απαιτεί μεταρρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει λόγος για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους.

«Αυτό θα ήταν ακόμα σκληρότερο για τον Τσίπρα να το πουλήσει στην χώρα συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν», προσθέτει το κείμενο.

Παρότι, όπως συμπληρώνει η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου, είναι πολύ νωρίς να αποκλειστεί η πιθανότητα συμφωνίας «που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», η πρόοδος ωστόσο εξαρτάται από την ικανότητα του Τσίπρα και τη θέλησή του να «πουλήσει» στη χώρα μία συμφωνία που τώρα μπορεί να είναι λιγότερο ευνοϊκή σε σχέση με αυτή που θα μπορούσε να κλείσει πριν δύο εβδομάδες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης