Πρωτοφανές: Ο EFSF μας θυροκόλλησε το κατασχετήριο της χώρας! SOS το εννοούν!

Πρωτοφανές: Ο EFSF μας θυροκόλλησε το κατασχετήριο της χώρας! SOS το εννοούν!

Πάτησαν το κουμπί της χρεοκοπίας αξιώνοντας την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού των 130 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα μας - Κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία

«Η ώρα μηδέν» για την ελληνική οικονομία έχει πλέον σημάνει καθώς, παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ισχυριζόμενη πως οι δανειστές «τρέμουν» την πτώχευση μέλους της ευρωζώνης,  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) πάτησε το «κουμπί» της χρεοκοπίας της και αξιώνει την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού των 130 δισ. ευρώ που του οφείλει η χώρα μας.
 
Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και των τραπεζών, η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά την πτώχευση και απειλεί να συμπαρασύρει σε ολική καταστροφή δημόσιο, ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα,  προκαλώντας ντόμινο κατάρρευσης και έξοδο της χώρας από το ευρώ.
 

Ασχέτως του δημοψηφίσματος –καθώς η κυβέρνηση γνώριζε τουλάχιστον ένα μήνα πριν τους κινδύνους των χειρισμών της- η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές και η αθέτηση πληρωμής της δόσεως προς το ΔΝΤ, προκαλεί χιονοστοιβάδα συνεπειών που οδηγούν  σε πλήρη ισοπέδωση την ελληνική οικονομία.
 
Επιπτώσεις
 
Η επίδοση της επιστολής του EFSF που αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας μας (αλλά με εξαιρετικά προνομιακούς όρους) σημαίνει ότι έγινε νομικά το πρώτο βήμα για την πτώχευση της χώρας.Ουσιαστικά ο EFSF ανακοίνωσε ότι είναι θέμα χρόνου μόνον πια και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει απαιτητό πλέον το σύνολο της οφειλής, όπως προβλέπει η σύμβαση που έχει συνάψει με την Ελλάδα. Ανάλογους όρους και κυρώσεις προβλέπει και ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) από τον οποίο η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ζήτησε στις 30 Ιουνίου να λάβει και νέο δάνειο 29,145 δισ. ευρώ έως το 2017.

Επειδή το ποσό είναι τεράστιο, ο ESM αφήνει ανοικτό προς εξέταση πότε θα γίνουν απαιτητά τα 130 δισ. ευρώ. Οι διορίες όμως τρέχουν και ίσως σε λίγες μέρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, κάτι που θα σημάνει άμεσα πτώχευση όλων των ελληνικών ομολόγων (και των νέων που εξέδωσε πέρυσι μετά το PSI) καθώς και των εντόκων γραμματίων, τα οποία χρησιμοποιούν κατέχουν ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Πρακτικά οι τράπεζες  τότε θα έκλειναν οριστικά και η οικονομία θα κατέρρεε, ενώ η χώρα θα έπρεπε να κόψει νέο νόμισμα εκτός ευρώ.
 
Αντιδράσεις

Η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται πάντως από την ταχύτητα της αντίδρασης των δανειστών. Ως κίνηση, την εκλάμβαναν σαν εκβιαστική ενόψει δημοψηφίσματος, όπως και την  μη παράταση από το Eurogroup του «Μνημονίου 2» που έληξε στις 30 Ιουνίου.
 
Πόνταραν πολλά όμως και στον φόβο των δανειστών για τις συνέπειες τυχόν ελληνικής χρεωκοπίας και Grexit. Μόλις χθες άλλωστε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε πως «ο κ.Ρέγκλινγκ άλλαξε 32 χρώματα» όταν κατάλαβε πως η Ελλάδα μπορεί να μην πληρώσει το χρέος της ή αυτό να «κουρευτεί» μετά το δημοψήφισμα.
 
Ωστόσο τα γεγονότα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα:
 
-        Από τις 25 Μαΐου ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προειδοποιήσει δημόσια ότι είναι επικίνδυνο να μην πληρώσει η Ελλάδα την δόση στο ΔΝΤ, γιατί θα άλλαζαν στάση και οι υπόλοιποι δανειστές.

-        Στις 25 Ιουνίου (πριν δηλαδή γίνει γνωστό το δημοψήφισμα) ο κ.Ρέγκλινγκ προειδοποίησε δημόσια πάλι ότι αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ, από την 1η Ιουλίου ο ESM μπορεί να ζητούσε ολόκληρο το ποσό της οφειλής της Ελλάδας (130 δισ. ευρώ).

-        Στις 30 Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ –και σε χρόνο «μηδέν» όπως και αυτή είχε προειδοποιήσει-  κίνησε άμεσα την διαδικασία στο ΔΝΤ  για την είσπραξη της οφειλής του 1,5 δισ. ευρώ (και όχι έως και ένα μήνα αργότερα που προβλέπει το καταστατικό του).

-        Την Παρασκευή χθες ο κ. Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε  πως το EFSF θα κάνει απαιτητό ολόκληρο το χρέος των 130 δισ. της  χώρας μας προς το Ταμείο, επειδή η Αθήνα δεν πλήρωνε την δόση προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου. Έλεγε όμως πως θα προσπαθούσε να μη γίνει απαιτητό άμεσα ολόκληρο το ποσόν, επειδή είναι τεράστιο και εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί –οπότε θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

-         Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Επίτροπος Μοσκοβισί απέστειλε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών την διακοίνωση με τις αξιώσεις του EFSF, οπότε η απειλή έλαβε επίσημο χαρακτήρα και πυροδότησε νέες εξελίξεις.

Ο κ.Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει πως θα εισηγείτο στο ΔΣ του EFSF να μην γίνουν άμεσα απαιτητή ολόκληρη η οφειλή προς το Ταμείο. Έκανε όμως άμεσα την κίνηση να ανακοινώσει στην ελληνική κυβέρνηση την αξίωσή του για την είσπραξη και πλέον ο χρόνος πιέζει την χώρας μα για την εξεύρεση συμφωνίας, αφού το ποσό των 130 δις. δεν μπορεί να πληρωθεί.  

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων όλα αυτά πάντως, ούτε η κίνηση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα αποδείχθηκε ικανή να φέρει την νέα παράταση που επιζητούσε, μετά την πεντάμηνη περίοδο διαβουλεύσεων που της δόθηκε αφότου εξελέγη.

ΣΧΟΛΙΑ (252)

ΣΟΣ

Ο Γκέμπελς ήταν γατάκι μπροστά σας! ΟΧΙ ΡΕ

@

Η πιο καλή λύση θα ήταν, να ζητήσουμε από την Τουρκία να πληρώσει το χρέος μας και να μας προσαρτήσει να αναστήσουμε την Ελληνοτουρκική ομοσπονδία (κατά τον Κιτσίκη) ή καλύτερα, (κατεμέ), το Τουρκοελληνικό κράτος, και να αρχίσουν έπειτα να προσχωρούν και τα γύρω βαλκανικά κράτη και μετά να δεις πως θα γίνουμε! Να ξανακάνουμε την αυτοκρατορία που υπήρχε σαυτόν τον τόπο 2000 χρόνια και....

Shoeble

Άμα σου δώσει 530 δις η Τουρκία που ειναι το χρέος ., take the deal ! Γιατι απο μας θα πάρεις τα .... Μου

Όντως καλή λύση

Έτσι κι αλλιώς σε 5-10 χρονια με μνημόνιο δεν θα έχουμε ουτε στρατό , ουτε κανέναν νέο έλληνα στο Ελλαδισταν και θα το καταλάβουν τσάμπα , καλυτερα να το πουλήσουμε όσο κάτι αξίζει ακομα

πανος

Σκύψε λίγο ακόμα....είσαι ψηλός και δεν βολεύονται....

Ευρωπη και πρασινα αλογα

ΝΑΙ=Καλώς τα ναυτακια τα ζουμπουρλουδικα. Καθηστε να σας περιποιηθουμε. Απλώστε τα ξερά σας και αρπαξτε ο,τι βρείτε.. Κομμένοι οι fredo από Δευτέρα απόγονοι του στόλου...

ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ

Αν πουμε ΝΑΙ: -θελετε την προταση που σας καναμε πριν? -ΝΑΙ -παρτε τα αρχιδια μας και χειροτερα μετρα λιτοτητας

τρελός του χωριού

Έχει ονόματα να πάει να τα ζήτησε Καραμανλής Σημίτης Παπανδρέου Μητσοτάκης Βενιζέλος Παπαδημος Σαμαράς κτλ Όταν τα περνάνε δεν με ρώτησε κάνενας εγώ έχω υποχρεωσει να φυλάω αυτά που μου άφησαν οι ήρωες από το 1821έως το 1974 Από εκεί και πέρα ότι υπάρχει ας το πάρουν Αλλά θέλω κοστολόγησης έργων από τον ΟΗΕ και Διεθνές δικαστήριο

panos

Κοτούλες! Τι θα λένε άραγε για εσάς τα βιβλία της ιστορίας?

ΓΤ

Σωστα, αν ο Μεταξας επαιρνε γνωμες δεν θα ελεγε οχι. Η ιστορια ομως διαβαζεται υποκειμενικα... Για παραδειγμα το ΟΧΙ του 40 το γιορταζουν ολοι, το οτι το ειπε ομως ο Μεταξας τεχνηεντως δεν το αναφερουν και πολλοι... Οι αριστετοι δλδ. Μονιμα διχασμενοι.

ΖΗΚΟΣ

ΣΤΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ...ΔΕΝ ΣΤΑ ΕΛΕΓΑ;;;;;;;; ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΛΩΣΩ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΟΥΧΑΡΩ ΟΥΟΥΩΩΩΩΩΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

seluk

Ακουω απο τους Συριζαιους οτι το ΟΧΙ θα ειναι ενα ισχυρο διαπραγματευτικο χαρτι για τον μεγαλο ηγετη Τσιπ να διαπραγματευτει την συμφωνια. Να μου εξηγησει καποιος απο τους φωστηρες της Κουμουνδουρου ποιο ειναι πιο ισχυρο διαπραγματευτικο χαρτι το ΟΧΙ ας πουμε και του 99,9% του κοσμου ή οι κλειστες τραπεζες-το κουρεμα καταθεσεων-η καταρρευση του τουρισμου-το οτι απο Δευτερα οι τραπεζες θα βγαζουν αερα κοπανιστο-η σειρα στα τροφιμα και τα φαρμακα μετα τις τραπεζες. Ολα τα παραπανω ειναι η αμεση αναγκη να κλεισει η συμφωνια σε 48 ωρες συμφωνα παντα με τα λεγομενα του πεφωτισμενου αρχηγου. Πρωτη φορα αριστερα

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΓΚΕΣ !!! ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΣΙΠΡΑ Κ ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗ ΠΗΓΑΙΝΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ !

παρτε τα ρεστα

Αιχμηρή κριτική στη Λαγκάρντ για τους χειρισμούς της - Ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία αλλά και τη γεωστρατηγική φοβούνται οι ΗΠΑ Παρέμβαση ΗΠΑ στο ΔΝΤ: Αποτύχατε! Βοηθήστε την Ελλάδα Η αποστολή του ΔΝΤ είναι να σώζει τις χώρες. Οχι τα νομίσματα ή τις τράπεζες και στα σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνει βρωμοδουλειές για μία πλούσια νομισματική ένωση

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης