Γερμανικός Τύπος: ΔΝΤ vs Κομισιόν λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup

Γερμανικός Τύπος: ΔΝΤ vs Κομισιόν λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup

Suddeutsche Zeitung: Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους

Γερμανικός Τύπος: ΔΝΤ vs Κομισιόν λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup
Τα ξίφη τους διασταυρώνουν τώρα οι πιστωτές των Αθηνών με το ΔΝΤ να κρατά άτεγκτη στάση έναντι της Ελλάδας ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος. 

«Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung", με πολλά γερμανικά δημοσιεύματα να επικεντρώνονται στις διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Την ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δίνει  "γραμμή" στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι όροι για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες ενός Grexit, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. "Η Αθήνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει όμως να παραμείνει στη νομισματική ένωση", επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα "Ostthuringer Zeitung" η οποία διεξήγαγε την έρευνα επισημαίνοντας ότι, πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ένα Grexit θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος. Για τους Έλληνες θα είναι μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα χρέη της, θα βρεθεί υπερχρεωμένη, δεν θα λάβει νέα κεφάλαια και η φτώχεια θα αυξηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί".

Die Welt
Οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ήταν εμφανείς ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα "Die Welt". Όμως καθώς φαίνεται να πλησιάζει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων τίθεται το ερώτημα "κατά πόσο οι θεσμοί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα μαλακώσουν τη στάση τους ή αν θα θέσουν σε κίνδυνο ένα αποτέλεσμα".
Κλείσιμο

Spiegel
Σύμφωνα με το περιοδικό "Der Spiegel", οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μην σκέφτηκαν πολύ το ΔΝΤ στις τελευταίες συζητήσεις τους με την Ελλάδα. Οι διαπραγματευτές του tαμείου διαφωνούν με την πορεία των συζητήσεων. Αν και η Κομισιόν και το Eurogroup χαιρέτισαν τη Δευτέρα τις νέες προτάσεις της Αθήνας, το ΔΝΤ δεν ήταν ευχαριστημένο με τη λίστα. Όπως επεσήμανε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα και βασίζονται πολύ στην αύξηση της φορολογίας και των εισφορών αντί στη μείωση δαπανών", επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Suddeutsche Zeitung
Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung. H Λαγκάρντ θα κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα  επισημαίνοντας ότι , ήδη η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει δώσει "γραμμή" στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Die Zeit 
"Έχει νόημα αυτό κύριε Τσίπρα;", διερωτάται η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" αναφερόμενη στις ελληνικές προτάσεις που ζητούν υψηλότερους φόρους και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι ο Τσίπρας έκανε παραχωρήσεις κι ότι δεν πρόκειται να λύσει έτσι το πρόβλημα στη χώρα του.

DLF 
Σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία " DLF" , ο Ζβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τονίζει ότι, παρά τα αδιέξοδα και τις καθυστερήσεις, υπάρχει τώρα στο τραπέζι μια πρόταση κι αυτό είναι μία μεγάλη πρόοδος. "Καλύτερα μια κακή συμφωνία παρά καθόλου συμφωνία", επισημαίνει ο Γκίνγκολντ και προσθέτει: "Η ύπαρξη βάσης για συμφωνία είναι η καλή είδηση. Και η κακή είδηση είναι οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές. Σε κάθε περίπτωση ο Α. Τσίπρας βρίσκεται σε άβολη θέση'.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε δεινή θέση: "Η τελευταία ευκαιρία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δεν ήταν τελευταία και τώρα υπάρχει μία άλλη ευκαιρία, αύριο στο Eurogroup. Mετά από όλα αυτά δημιουργείται η βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Ειλικρινά σας λέω , δεν είμαι πια τόσο σίγουρος γι΄αυτό", ομολογεί ο Ζβεν Γκίγκολντ εξηγώντας πως , είναι σαφές ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν το ήθελε η νέα κυβέρνηση κι ότι αναγκάστηκε να το υιοθετήσει διότι αλλιώς θα βίωνε την καταστροφή μέσα στην ίδια τη χώρα. 

"Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα εκτός ευρώ. Θα υπήρξε χάος και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Η Αθήνα ήθελε να δείξει ότι πολέμησε μέχρι τέλους. Αλά ένα είναι σαφές στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας θα νιώθει πολύ άβολα".  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης