Η Βαλαβάνη απέσυρε ρύθμιση που απαλλάσσει... βιομηχανίες από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου

Η Βαλαβάνη απέσυρε ρύθμιση που απαλλάσσει... βιομηχανίες από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου

Μυστήριο για τον αρχικό εμπνευστή της διάταξης, που «φωτογραφίζει» συγκεκριμένες εταιρείες


Η Βαλαβάνη απέσυρε ρύθμιση που απαλλάσσει... βιομηχανίες από τον ΕΦΚ φυσικού αερίου
Μυστήριο αποτελεί ποιος συμπεριέλαβε και με ποιανού εντολή αποσύρθηκε τελικά η διάταξη από το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης το φυσικό αέριο- όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη- οι ελληνικές βιομηχανίες.

Αν και τη ρύθμιση έχει την υπογραφή και του  υπουργού Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, τελικά το άρθρο απέσυρε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Μιλώντας με στελέχη τόσο του υπουργείου Ενέργειας, όσο και του Οικονομικών, ενώ υπήρχε η φημολογία για αλλαγές στη εν λόγω διάταξη από το μεσημέρι, δεν ήταν σίγουροι αν θα αποσυρθεί, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους από την οδό Νίκης, στη Λεωφόρο Μεσογείων και αντίστροφα, προκαλώντας ερωτηματικά για τον αν τελικά η ρύθμιση ήρθε από πιο ψηλά, όπως αναφέρουν κάποιες άλλες πηγές.

Η ρύθμιση συγκέντρωσε από την περασμένη βδομάδα κάποιες αντιδράσεις, αφού αφορούσε επιλεκτικά συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή τη Δευτέρα, υποστήριξε ότι φωτογραφίζει συγκεκριμένες εταιρείες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναφέρει στη Βουλή ποιος είναι. 

Η ρύθμιση -που θα ίσχυε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 - αν και αφορά όλες τις ελληνικές βιομηχανίες «φωτογραφίζει» την μεγαλύτερη ελληνική λιπασματοβιομηχανία, διότι αφορά μόνο βιομηχανίες ή βιοτεχνίες που το φυσικό αέριο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, ίσως να αφορά και τα ΕΛΠΕ, Μοτορ Οιλ για το τμήμα μόνο που παράγουν υδρογόνο. Η ELFE  παράγει νητρική αμμωνία για την οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 90% στο κόστος του τελικού προϊόντος. Πάνω στο φυσικό αέριο επιβάλλεται ΕΦΚ επιβαρύνοντας τα έξοδα της επιχείρησης με πρόσθετα έξοδα 8-9 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η εν λόγω ρύθμιση έχει δημοσιονομικό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση του λογιστηρίου του Κράτους, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου αναφερόταν ότι η απαλλαγή δεν αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και γίνεται επίκληση της οδηγίας 2003/96/ΕΚ. Το απόσπασμα του νομοσχεδίου (Άρθρο 3) έχει ως εξής:

Στην παράγραφο 1, του άρθρου 78 του ν.2960/2001, προστίθεται περίπτωση ιβ' ως εξής:
«ιβ) Από 1/1/2015, το φυσικό αέριο της περίπτωσης ιη', της παραγράφου 1, του άρθρου 73, που παραλαμβάνεται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες, οι απαιτούμενοι έλεγχοι καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την περίπτωση αυτή»

Σημειώνεται ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο έχει καθοριστεί σε 1,5 ευρώ ανά GJ Μικτής Θερμογόνου Δύναμης (5,4 €/MWh) για όλες τις χρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο στο νομοσχέδιο, εισάγεται τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΠ).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα συγκριτικά µε τις οµοειδείς κοινοτικές εκ του λόγου, ότι µια ελληνική επιχείρηση οφείλει να εκδίδει τι- µολόγιο µε ΦΠΑ για τις πράξεις παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, που διενεργεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ οι αντίστοιχες κοινοτικές επιχειρήσεις, που διενεργούν διασυνοριακή παράδοση αγαθών στο εσωτερικό της κοινότητας, στα πλαίσια ενδοκοινοτικής συναλλαγής ή υπηρεσιών που φορολογούνται ως πράξεις λήπτη, µπορούν να εκδίδουν τα αντίστοιχα παραστατικά χωρίς ΦΠΑ, σύµφωνα µε τους κανόνες των ενδοκοινοτικών συναλλαγών και λήψεων υπηρεσιών. Έτσι, στην απόφαση της επιχείρησης που κατασκευάζει έναν αγωγό φυσικού αερίου για την επιλογή του προµηθευτή αγαθών και υπηρεσιών, θα συνεκτιµηθεί αρνητικά η ανάγκη εκταµίευσης επιπλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης