FT: Μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

FT: Μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

Καθώς οι συνομιλίες «στο παραπέντε» κατέρρευσαν, μεταδίδει ο Peter Spiegel από τις Βρυξέλλες  - Επόμενη σημαντική ημερομηνία η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη - Δεν διαφαίνεται αισιοδοξία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς δεν αναμένεται καμία συγκεκριμένη κίνηση πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup της 18ης Ιουνίου 

FT: Μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα και δημοσιογράφοι, που αμέσως μετέδωσαν κάθε εξέλιξη από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Κυριακής. 

Στην συνεδρίαση που θα εξεταστεί το ύψος του ELA, αναμένεται να δοθεί το επόμενο αποφασιστικό σήμα για την πορεία των συνομιλιών, ενώ αναλυτές προεξοφλούν πως μια απόφαση ανάλογη της Κύπρου το 2013 με την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων, θα είναι πλέον πολύ κοντά. 

Με τίτλο «Μεγαλώνει ο φόβος χρεοκοπίας για την Ελλάδα, καθώς οι οι συνομιλίες "στο παραπέντε" καταρρέουν», μεταδίδει τα γεγονότα ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel.

Κλείσιμο
Η κατάρρευση αυτή είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν πολύ σημαντικές για να γεφυρωθούν, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες η Αθήνα να μην μπορέσει να εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία και να πληρώσει τις οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου, σχολιάζει ο Spiegel. 

Πολλοί πιστεύουν τώρα πως το ερχόμενο Eurogroup είναι η τελευταία ευκαιρία για την Αθήνα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, ενώ αποχωρώντας από την διάρκειας μόλις 45 λεπτών συνάντηση στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής, ο Νίκος Παππάς απάντησε χαμογελώντας «θα δούμε», στην ερώτηση του Peter Spiegel αν επρόκειτο για ένα κακό σημάδι (η σημερινή εξέλιξη).

Ο Peter Spiegel εκτιμά πάντως πως πλέον αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως στην Κύπρο το 2013, που θα σημαίνει και ότι οι δανειστές καταφεύγουν στην λύση «take it or leave it», ενώ αναφέρει πως πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν στην ΕΚΤ και κατά την συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όταν ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε τελικά κατά 2,3 δισ. ευρώ. 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μετέδιδε στον δημοσιογράφο πως μπορεί ακόμα να υπάρξει συμβιβασμός, αν οι Έλληνες επιστρέψουν στην Αθήνα και πουν «πρέπει να κάνουμε κάτι», αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. 

«Η θέληση των Ελλήνων να προσαρμοστούν δεν είναι ευδιάκριτη», λέει ο αξιωματούχος στον Spiegel και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι δεν θέλουν λύση».









Οι συνομιλίες για την Ελλάδα δεν πέτυχαν και το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο Eurogroup, μεταδίδει στην πρώτη του ανταπόκριση το πρακτορείο Bloomberg. «Το κενό μεταξύ των δύο μερών στα δημοσιονομικά μέτρα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ» συμπληρώνει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο την ανακοίνωση της Κομισιόν.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης