Σε πορεία πολιτικής και επικοινωνιακής αυτονόμησης ο Γιάνης

Σε πορεία πολιτικής και επικοινωνιακής αυτονόμησης ο Γιάνης

Αρχικά διαφώνησε και με τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής ομάδας - Στη συνέχεια «άδειασε» την πλευρά Λαφαζάνη για τα σχέδια με Κίνα και Ρωσία - Και στο τέλος αντί να ασχοληθεί με την αποχώρηση του ΔΝΤ, πήγε στη συναυλία της ΕΡΤ

Σε πορεία πολιτικής και επικοινωνιακής αυτονόμησης ο Γιάνης
Σε πορεία αυτονόμησης κινείται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης παίρνοντας αποστάσεις τόσο από την ηγεσία του της κυβέρνησης όσο και από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μία ακόμη φορά με την χθεσινή ομιλία στην Βουλή ο κ. Βαρουφάκης έδειξε να διαφωνεί με τους χειρισμούς της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που έχει τους χειρισμούς για την επίτευξη συμφωνίας και να πετάει επικοινωνιακές βόμβες γκρεμίζοντας τις γέφυρες που χτίζει ο πρωθυπουργός. Ενώ ο πρωθυπουργός πιέζεται ώστε να συμφωνήσει σε μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες και συμφωνεί με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ ότι θα επιταχύνει τις συζητήσεις με τους Θεσμούς ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Δεν προσυπογράφουμε λογικά ασυνεπείς και μισανθρωπικές συμφωνίες. Ο λαός θέλει την συμφωνία όχι όμως την υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό που θα μας αφήνει στην σκοτοδίνη που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια». Επιπλέον στην διαρροή του άτυπου επικεφαλής των διαπραγματεύσεων κ. Νίκου Παππά ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχεται την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1%, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης πάντα από το βήμα της βουλής απάντησε ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση για 1% πρωτογενές πλεόνασμα».

Είπε ακόμη ότι η προσέγγιση των Θεσμών «είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση και δεν πρόκειται να το προσυπογράψουμε αυτό. Δεν θέτουμε την επόμενη δόση ως στόχο και δεν προσυπογράφουμε λογικά ασυνεχή δημοσιονομικά πλάνα που θα διαιωνίζουν το πρόβλημα. Αν προσυπογράψουμε για να κλείσει η συμφωνία χωρίς να είναι βιώσιμη, σε έξι ή δώδεκα μήνες θα είμαστε πάλι εδώ και θα μιλάμε για συνέχιση της σκοτοδίνης». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βαρουφάκης προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει μία συμφωνία που θα κινείται στην ίδια λογική των Θεσμών. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν διαφαίνεται το ενδεχόμενο να αρνηθεί να υπογράψει, κάτι που βέβαια προϋποθέτει ότι θα παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Οικονομικών. Αλλωστε ακόμη κι αν βρεθεί πιο κομψός χειρισμός, για να μην προκληθεί κρίση, δεν θα είναι στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό που θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Βαρουφάκης κινείται σε αυτόνομη τροχιά, έχοντας προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Ωστόσο, αφενός ο κ. Τσίπρας τον έχει χαρακτηρίσει «asset» για την κυβέρνηση και αφετέρου ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ υψηλής δημοφιλίας.

Κλείσιμο
Ο κ. Βαρουφάκης όμως παίρνει αποστάσεις και από την Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ενδεικτική είναι η χθεσινή του αναφορά ότι «ποτέ η θέση της κυβέρνησης δεν ήταν ότι μια συμφωνία είτε με τους Ρώσους για τον αγωγό είτε με τους Κινέζους, θα αποτελούσε μοχλό άσκησης πίεσης και ότι θα ήταν μια εναλλακτική λύση» και πρόσθεσε ότι η όποια συμφωνία με άλλες χώρες δεν είναι υποκατάστατο μιας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Άλλωστε τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας ήταν τα πρώτα που του έκαναν δημόσια και σκληρή κριτική ήδη από τον Φεβρουάριο όταν δήλωσε ότι συμφωνούμε με το 70% του μνημονίου. Η «αμερικανική αντίληψη» των πραγμάτων που χρεώνουν στον κ. Βαρουφάκη είναι σε απόσταση από την κλασσική αριστερή προσέγγιση. Οι αριστεροί δε, του χρεώνουν και το αρχικό λάθος στην διαπραγμάτευση παρότι η δική του γραμμή είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθεί τώρα το οικονομικό επιτελείο και οι συνεργάτες του Μαξίμου. Αλλωστε γι αυτό και απομακρύνθηκε.

Ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης και στον κ. Βαρουφάκη είναι ότι ενώ χθες γινόταν «χαμός» διεθνώς, μετά τις αποστάσεις που πήρε το ΔΝΤ από την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Βαρουφάκης μαζί με την σύζυγό του κα Δανάη Στράτου, δεν ήταν στο υπουργείο του αλλά στην συναυλία που γινόταν στην ΕΡΤ για την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της. Ο κ. Βαρουφάκης καλλιεργεί την εικόνα του και την δημοφιλία του με παρόμοιες εμφανίσεις, όπως άλλωστε έκανε και με την παρουσία του στα Εξάρχεια και το στόρι που φιλοτέχνησε. Πάντως εξακολουθεί κάθε πρωί να πηγαίνει στο υπουργείο αν και στις ερωτήσεις που του υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει πολλά να πει, αφού άλλωστε δεν συμμετέχει.


Ο κ. Βαρουφάκης μαζί με την σύζυγό του κα Δανάη Στράτου, δεν ήταν στο υπουργείο του αλλά στην συναυλία που γινόταν στην ΕΡΤ για την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης