«Ναι» σε δημοψήφισμα λένε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

«Ναι» σε δημοψήφισμα λένε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Αν και θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια εξέλιξη θα την απεύχονταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο επικεφαλής του Eurogroup, εκείνοι εμφανίζονται περίπου ως... ένθερμοι υποστηρικτές - «Η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση» λέει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης - Συνεργάτες του πρωθυπουργού τον ενημέρωσαν ότι μπορεί να κάνει δημοψήφισμα εντός 15 ημερών

«Ναι» σε δημοψήφισμα λένε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ
Μία περίεργη φιλολογία γύρω από το περίφημο δημοψήφισμα εκδηλώνεται τις τελευταίες ώρες, μπερδεύοντας για τα καλά την κατάσταση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα και την τροπή που μπορούν να πάρουν τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.

Το νέο και παράξενο στην ιστορία είναι ότι ακόμη και «σκληροί» της άλλης πλευράς, με κορυφαίους τους κυρίους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίζονται να δηλώνουν άνετοι, ίσως και θιασώτες ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμφωνία ή τη ρήξη με τους εταίρους.

Παράγοντες, δηλαδή, που αναμενόταν να οργιστούν και να αντιδράσουν σε μία τέτοια κίνηση της Αθήνας, δηλώνουν τώρα περίπου ένθερμοι υποστηρικτές της προσφυγής σε κάλπες!

Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με λογικές προσεγγίσεις, δύο τινά συμβαίνουν: ή εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καν θέμα δημοψηφίσματος και «τρολλάρουν» την κυβέρνηση που το έβαλε στο τραπέζι, ή όντως δεν φοβούνται μία τέτοια εξέλιξη.

Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι σε αδύναμη θέση, για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, ή υπάρχει ήδη προσέγγιση των δύο πλευρών στο παρασκήνιο και, άρα, το δημοψήφισμα είναι περιττό.
Κλείσιμο

Στο σενάριο πάντως που θέλει τους δανειστές να μην φοβούνται το δημοψήφισμα, η Αθήνα θα βρεθεί όντως σε δύσκολη θέση, καθώς ήλπιζε ότι η επίκληση μίας τέτοιας κίνησης θα βοηθούσε στην αναζήτηση μίας συμβιβαστικής λύσης, όπως την επιθυμεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από συνεργάτες του να εξετάσουν όλες τις συνταγματικές προβλέψεις και τις νομικές παραμέτρους της υπόθεσης. Αυτό που του είπαν, είναι ότι μπορεί να κάνει το δημοψήφισμα εντός 15 ημερών, ενώ, σύμφωνα με άλλες πηγές, το διάστημα που επαρκεί από την ημέρα της προκήρυξης είναι 9 ημερών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση νιώθει πως έχει ευρεία λαϊκή στήριξη και νωπή λαϊκή εντολή.

«Η κυβέρνηση όμως δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, το δημοψήφισμα δεν ειναι καταφύγιο των δειλών» πρόσθεσε με νόημα. «Είναι μια διαδικασία, μέσω της οποίας εκφράζεται ο λαός», συμπληρώνοντας ότι «σίγουρα δεν είναι όπλο των δειλών. Αυτό δεν σε καθιστά δειλό, σε καθιστά ως κάποιο που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε επίσης: «Είμαι από αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες. Είτε αυτό είναι δημοψήφισμα είτε είναι εκλογές».

Ο κ. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και... να είναι για καλό».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης