Μέτρα για την προστασία των ελαιόδενδρων ζήτησε ο Μ. Κύρκος

Μέτρα για την προστασία των ελαιόδενδρων ζήτησε ο Μ. Κύρκος

Έχει καταθέσει και σχετική γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μέτρα για την προστασία των ελαιόδενδρων ζήτησε ο Μ. Κύρκος
"Είναι απαραίτητο να ενταθούν τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης  του βακτηρίου Xylella  σε άλλες περιοχές της ΕΕ - άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που θα κληθούν να καταστρέψουν ελαιόδεντρα".  

Αυτά τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στην Ολομέλεια του ΕΚ στη σχετική συζήτηση: Να σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής έχει καταθέσει και σχετική γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

«Η εμφάνιση του βακτηρίου  Xylella σε ελαιόδεντρα της  Ιταλίας πρέπει να λειτουργήσει ως σήμα κινδύνου για τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις χώρες. Η xylella μεταδίδεται με τα έντομα και δεν καταστρέφει μόνο ελαιόδεντρα αλλά και πολλά άλλα φυτά όπως αμπέλια και εσπεριδοειδή.

Συμφωνούμε απόλυτα με τα μέτρα της Επιτροπής και θα θέλαμε να προσθέσουμε πως απαιτείται εγρήγορση από τις αρχές σε όλες τις χώρες της Ένωσης και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Στις ΗΠΑ όπου επλήγησαν τα αμπέλια της Καλιφόρνιας υπήρξε μια συνδυασμένη προσπάθεια από παραγωγούς, ερευνητές και πολιτειακούς παράγοντες που περιόρισε την εξάπλωση αλλά ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί συνολική θεραπεία. Πρέπει λοιπόν να ενταθεί η ευρωπαϊκή έρευνα στα είδη των εντόμων που μεταφέρουν το βακτήριο και τους τρόπους προστασίας των φυτών από αυτά.
Κλείσιμο

Επίσης, επειδή μέχρι στιγμής η μόνη μέθοδος καταπολέμησης είναι η εκρίζωση θα πρέπει  να υπάρχει άμεση αποζημίωση στους παραγωγούς ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν τα προσβεβλημένα δέντρα.  Αυτό θα λειτουργήσει θετικά και στην καλύτερη συνεργασία μαζί τους ώστε να υπάρχει άμεση αναφορά για εστίες μόλυνσης πριν αυτές καταστούν ανεξέλεγκτες. Τέλος να εξεταστεί η ολική απαγόρευση φυτών από ζώνες όπου η Xylella είναι ενδημική  »

Ακολουθεί η ερώτηση 

Τον Οκτώβρη του 2013, για πρώτη φορά, η θανατηφόρα ασθένεια του βακτηρίου «Xylella fastidiosa» εξαπλώθηκε στα ελαιόδεντρα της Απουλίας στην Ιταλία. Η επιδημία τότε είχε εξαπλωθεί σε μια έκταση περίπου 8 000 στρεμμάτων πλήττοντας δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι το βακτήριο «Xylella fastidiosa», που δεν είχε εντοπιστεί ποτέ πριν στην Ευρώπη, έφτασε από την Αμερική ή την Ασία.

Παρά την εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού «Xylella fastidiosa», σήμερα στη Ιταλία φαίνεται πως έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 2,4 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. O τομέας του ελαιολάδου στην Ευρώπη έχει σοβαρά πληγεί και στην Ιταλία υπολογίζεται μια πτώση της παραγωγής κατά 50%.

Υπό τον κίνδυνο αυτής της επικίνδυνης και επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένης επιδημίας (η EFSA στην από 6 Ιανουαρίου 2015 έκθεσή της ανοικτά προειδοποιεί: «Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή»), ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων αναποτελεσματικής αντιμετώπισης κρίσεων στο μέλλον;

Προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης με εκριζώσεις και αποζημιώσεις
Εάν οι καθολικές εκριζώσεις είχαν προβλεφθεί το 2013 (πολύ περιορισμένο εμβαδό εξάπλωσης), ποιο θα ήταν το οικονομικό όφελος σήμερα ;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης