Η διαπραγμάτευση στα… δυσκολότερά της - Μάρδας: Υπάρχουν κι άλλες λύσεις

Η διαπραγμάτευση στα… δυσκολότερά της - Μάρδας: Υπάρχουν κι άλλες λύσεις

Η κυβέρνηση περιμένει «μερική» λύση ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα, διαβεβαιώνει για την αποτροπή πιστωτικού γεγονότος, αλλά εξαγγέλλει και μέτρα που «τσιτώνουν» τους δανειστές

Η διαπραγμάτευση στα… δυσκολότερά της - Μάρδας: Υπάρχουν κι άλλες λύσεις
Ούτε μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των τελευταίων ημερών να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση και να λάβει ανάσα ρευστότητας, χάνει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και διάφορες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι σημειώνει σταθερή, έστω και μικρή, πρόοδος στις συζητήσεις με τους εταίρους και αναμένουν ότι η διπλή συνεδρίαση του Euro Working Group την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη θα οδηγήσουν στην έναρξη, έστω, μίας λύσης στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και θα καταβάλει κανονικά το ποσό των 448 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων δεν τίθεται θέμα έλλειψης χρημάτων τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο και γι’ αυτό παρατηρείται μία καθυστέρηση στις συζητήσεις, αφού καμία πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η απειλή ενός ακραίου γεγονότος. Ούτε η ελληνική, καθώς θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ούτε οι εταίροι, που ηρέμησαν μετά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι η εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών θα συνεχιστεί κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Αθήνα αναμένει μία κάποια λύση, καθώς έτσι κι αλλιώς τα περιθώρια στενεύουν και δεν μπορεί να συνεχιστεί το κλίμα αβεβαιότητας που πλήττει την πραγματική οικονομία. Φαίνεται ωστόσο να έχει αποδεχθεί ότι η όποια λύση δοθεί εντός του Απριλίου θα είναι προσωρινή και με το σταγονόμετρο, ακριβώς για να μην προκύψει αδιέξοδο πριν την τελική και μεγάλη συμφωνία τον Ιούνιο. Δεν ελπίζει δηλαδή σε μία πραγματική και ανάσα, αλλά απλά σε λίγο αναγκαίο οξυγόνο. Τουλάχιστον αυτό διαφάνηκε από την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη – μαζί με τους Γιάννη Δραγασάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θόδωρο Δρίτσα.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση έχει «στρατηγική Ιουνίου», δηλαδή αποφεύγει να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στους δανειστές αυτή την περίοδο, επιδιώκοντας σε ένα καλύτερο συμβιβασμό στις συζητήσεις εκείνου του μήνα, από τις οποίες θα κριθεί το περιεχόμενο της Συμφωνίας για την επόμενη τριετία.

Τουναντίον η κυβέρνηση, όχι μόνο αποφεύγει κρίσιμες υποχωρήσεις, παρότι το τελευταίο e-mail Βαρουφάκη αφήνει περιθώρια για τη λήψη μέτρων, που θα φέρουν υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και προχωρά στην εφαρμογή μέτρων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και… μονομερή, κατά την παλιά και προσφιλή μέθοδο των δανειστών: Ο κ. Βαρουφάκης εξήγγειλε την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ (έστω από του χρόνου) και την  κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την πρόσληψη 4500 υπαλλήλων στον τομέα της υγείας – κάτι που πάντως προβλεπόταν έτσι κι αλλιώς.
Κλείσιμο

Μάρδας: Υπάρχουν κι άλλες λύσεις
Περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά αν δεν αποδώσουν, υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορεί να έρθουν. Εμείς τις γνωρίζουμε, αλλά δεν τα γνωρίζουν αυτά στο εξωτερικό, δήλωσε την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πληρώνει τις υποχρεώσεις εγκαίρως αλλά και να έχει την απαραίτητη ρευστότητα στα χέρια της. Χαρακτήρισε δε «εικονική πραγματικότητα» τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο μεσοπρόθεσμο που θα προσαρμόζει δαπάνες και έσοδα στα δεδομένα της νέας συμφωνίας.

Ο κ. Μάρδας επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι θυρίδες για να φορολογηθούν, ωστόσο, είπε πως αν οι κάτοχοί τους θέλουν να απαλλαγούν από το άγχος καλό θα είναι να βγουν να δηλώσουν και να νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους. Μιλώντας νωρίτερα στον ANT1, ο κ. Μάρδας σημείωσε πως «με βάση τα δεδομένα που έχουμε, μπορούμε να πληρώσουμε» τις υποχρεώσεις μας. Επισήμανε επίσης ότι τα συμπεράσματα που εξάγονται από το εξωτερικό για την ελληνική οικονομία «χρησιμοποιούν άλλες υποθέσεις και έρευνες, από αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς» και πως το Γενικό Λογιστήριο γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης