Ο Βενιζέλος προειδοποιεί ότι έρχεται «κούρεμα» καταθέσεων

Ο Βενιζέλος προειδοποιεί ότι έρχεται «κούρεμα» καταθέσεων

Εξήγησε ότι, αν χρειαστεί ανακεφαλαιοποίησηση των τραπεζών, επειδή η κυβέρνηση συναίνεσε στην επιστροφή των 11 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ, θα εφαρμοστούν νέοι όροι, που προβλέπουν και «bail in»

Ο Βενιζέλος προειδοποιεί ότι έρχεται «κούρεμα» καταθέσεων
Για «παιχνίδια με το χαμένο χρόνο» που υπονομεύει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας τις κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από την Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να αποδομήσει το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η «άνευ όρων παράδοση των 11 δις ευρω του ΤΧΣ» θα οδηγήσει σε «κούρεμα» καταθέσεων στο πιθανό ενδεχόμενο ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
 «Αν φτάσουμε εκεί θα γίνει δυστυχώς με τους όρους της νέας οδηγίας» είπε εξηγώντας ότι «πρώτα θα υπάρξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους παρόντες μετόχους, μετά bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων) όπως προσδιορίζει η οδηγία και στη συνέχεια συμμετοχή του δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν μάλιστα, σχεδόν σίγουροι πως  τα χρήματα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν θα ήταν επαρκή και κατά συνέπεια θα οδηγούμεθα στο δεύτερο στάδιο που περιλαμβάνει το οδυνηρό «κούρεμα».

Από την κυβέρνηση, απάντηση έδωσε ο κ. Νίκος Βούτσης που κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να επικοινωνήσει με την διοίκηση του ΤΧΣ και να ενημερωθεί. «Μας λέτε για την παράδοση των 11 δις ευρώ» είπε ο υπουργός Εσωτερικών για να συνεχίσει «μην το επαναλαμβάνετε . Καλέστε την διοίκηση του ΤΧΣ και συζητήστε για το συνολικό ποσό, για εκείνο που έφυγε στην αρχή και αυτό που έφυγε σήμερα, το ποσό που μπορεί να επανέλθει και να χρησιμοποιηθεί».

Κλείσιμο
Αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ο κ. Βενιζέλο ανέφερε:  «Είπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν θα αποδεχθούμε την πέμπτη αξιολόγηση. Αυτό που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια τι είναι; Δεν είναι αξιολόγηση; Επί τη βάσει ποιών κριτηρίων γίνεται η αξιολόγηση;» αναρωτήθηκε και απάντησε ταυτόχρονα «Επί τη βάση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Ο ίδιος μάλιστα απέρριψε τα σενάρια περί προσαρμογής του όποιου προγράμματος στη βάση των ελληνικών θέσεων. «Δεν θα επιλέξει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις. Θα προτείνει το Γιούρογκρουπ, θα εγκρίνει και ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων σημαίνει δέσμευση πολιτική» είπε.
Επιτέθηκε ταυτόχρονα με δριμύτητα στον υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται ασύστολα απέναντι στη Βουλή για τα περί μη εύρεσης των δανειακών συμβάσεων και υπογράμμισε ότι είναι «δακτυλοδεικτούμενος διεθνώς».
Προσυπέγραψε εξάλλου την ρητορική Θεοδωράκη περί λόμπι της δραχμής αποδίδοντας στην κυβέρνηση ότι μετέχει στο παιχνίδι αυτό λόγω δεσμεύσεων.
«Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν γνώση της πραγματικότητας. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ξέρουν ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο» ανέφερε με νόημα.
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης καταλόγισε τόσο στον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι κινδυνολογούν στη βάση του δόγματος του σοκ. Απευθυνόμενος κυρίως στον επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι επικαλείται έναν μελλοντικό εφιάλτη για να καλύψει την απουσία του από τα κινήματα αλλά και από την παντελή κριτική στις άθλιες πολιτικές των μνημονίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης