Νέα επίθεση Φορτσάκη στον Τσίπρα - Επιμένει για τα περί Χούντας

Νέα επίθεση Φορτσάκη στον Τσίπρα - Επιμένει για τα περί Χούντας

«Μόνο στην εποχή της χούντας βεβηλώθηκε η μεγάλη αίθουσα από παρουσία πολιτικού» σύμφωνα με τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών - ΕΚΠΑ: Λύπη και απορία για τη δήλωση του Φορτσάκη

Νέα επίθεση Φορτσάκη στον Τσίπρα - Επιμένει για τα περί Χούντας
Νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Φορτσάκης σχολίασε την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον πρωθυπουργό, να μιλήσει για την 25η Μαρτίου, επαναλαμβάνοντας εκ νέου πως «αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο με την ιδιότητα του ιστορικού, θα έπρεπε να ήταν γνωστός για κάποια συνεισφορά του στα θέματα αυτά».

Ο κ. Φορτσάκης υπογράμμισε: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και όλα τα πανεπιστήμια, πρέπει να μείνουν μακριά από τον κομματικό εναγκαλισμό. Ο πρωθυπουργός της χώρας εκφράζει μια θέση πολιτική, η οποία στο πανεπιστήμιο, την ημέρα της τελετής που μνημονεύουμε τους αγώνες μας και θυμόμαστε όλα όσα έχει κάνει ο ελληνικός λαός σύσσωμος, δεν έχει κανένα λόγο να είναι εκεί και να εκφράζει τις κομματικές του θέσεις» για να προσθέσει: «Η παράδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ότι την ημέρα της τελετής αυτής, καλείται να μιλήσει ένας εγνωσμένου κύρους ιστορικός και παρίσταται ως εκπρόσωπος του έθνους και των θεσμών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απ’ όσο γνωρίζω, ο κ. Τσίπρας, εάν ήθελε να μιλήσει στο πανεπιστήμιο με την ιδιότητα του ιστορικού, θα έπρεπε να ήταν γνωστός για κάποια συνεισφορά του στα θέματα αυτά. Δεν νομίζω ότι κανείς θα υποστηρίξει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι εγκρατής στα θέματα της ιστορίας…».

Επιπλέον, ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Βήμα FM, υπογράμμισε πως ο ίδιος από τη θέση που κατείχε στο παρελθόν δεν θα καλούσε «με κανέναν τρόπο» τον Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει για την 25η Μαρτίου. «Ούτε το επέτρεψα ποτέ, ούτε θα το επέτρεπα. Ούτε το επέτρεψε κανείς προηγούμενος ούτε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ούτε για κανέναν μεγάλο πολιτικό. Μόνο στην εποχή της χούντας βεβηλώθηκε η μεγάλη αίθουσα από παρουσία πολιτικού, ο οποίος εκφωνούσε πολιτικούς λόγους, στο χώρο του πανεπιστημίου. Ο πρωθυπουργός που εξελέγη με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να εκφωνεί τους λόγους του στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, όχι όμως στα πανεπιστήμια. Δεν είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με θέμα, δεν θα απευθύνει χαιρετισμό καν. Η ομιλία, λοιπόν, του πρωθυπουργού με θέμα, δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιο».

Κλείσιμο
Ο κ. Φορτσάκης κατηγόρε τον πρωθυπουργό της χώρας για τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια λέγοντας πως «για το σημερινό χάλι του πανεπιστημίου, για τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς και όλα τα αίσχη και εδώ και στη Θεσσαλονίκη και αλλού, τεράστια ευθύνη φέρει το κόμμα, του οποίου αρχηγός είναι ο σημερινός πρωθυπουργός. Αν έχουμε περιέλθει σε αυτό το χάλι, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωθυπουργό». 

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα επεισόδια στη Νομική Σχολή, σημειώνοντας πως  ο πρύτανης και οι πρυτανικές αρχές όφειλαν, «από την πρώτη στιγμή», όπως δήλωσε, «όταν διαπίστωσαν, ότι δεν έχουν τον έλεγχο ενός τμήματος του πανεπιστημίου, αμέσως να ειδοποιήσουν την εισαγγελία, την Αστυνομία και τα αρμόδια υπουργεία. Δεν ενημέρωσαν. Το έκανε ο εισαγγελέας, ο κ. Ζαγοραίος, τρεις μέρες μετά, με αργοπορία μεγάλη και εκείνος, όταν βγήκαν από το πανεπιστήμιο οι αναρχικοί και έσπασαν το εκκλησάκι που είναι δίπλα. Μόνο τότε ξύπνησε η εισαγγελία και ενδιαφέρθηκε για την τύχη του πανεπιστημίου» κατέληξε ο κ. Φορτσάκης.  


ΕΚΠΑ: Λύπη και απορία για τη δήλωση του Φορτσάκη
Tην αντίδραση των πρυτανικών αρχών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου προκάλεσαν οι βολές του βουλευτή της ΝΔ και τέως πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκη για την πρόσκληση που απηύθυνε το ίδρυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για την πανηγυρική τελετή της 25ης Μαρτίου. 

Όπως σημείωσε ο κ. Φορτσάκης, στη σηµαντική αυτή τελετή πάντοτε καλείται ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, ως το ανώτατο εθνικό και θεσµικό σύµβολο, ενώ ο πανηγυρικός εκφωνείται από αναγνωρισµένο καθηγητή, ιστορικό, ο οποίος τώρα παραµερίστηκε, παρότι του είχε αρχικά ανατεθεί να οµιλήσει.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μόνον επί Χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήµα της Αίθουσας Τελετών» και υποστήριξε ότι η υποβάθµιση του πανεπιστηµίου σε βήµα πολιτικής εξυπηρέτησης οδηγεί µοιραία στην περαιτέρω απαξίωσή του».

«Oι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τη λύπη και την απορία τους για τη δήλωση του κ. Θ. Φορτσάκη, με την οποία παρομοιάζεται το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα μας με τη χούντα του παρελθόντος» σημειώνεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών και προστίθεται ότι «στη Μεταπολιτευτική περίοδο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει επανειλημμένα προσκληθεί, παραστεί ή δώσει ομιλία η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας μας».

«Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας απαιτείται εθνική ενότητα και εξωστρέφεια. Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμβάλει, στο μέτρο που του αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια αυτή αναμένει αντίστοιχη στήριξη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλα τα μέλη της με αυξημένο αίσθημα ευθύνης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης