Κυβέρνηση: «Πονοκέφαλος» από το αντίο Μηλιού και τη στάση της Ζωής

Κυβέρνηση: «Πονοκέφαλος» από το αντίο Μηλιού και τη στάση της Ζωής

Σε σταθερό πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Αίσθηση προκάλεσε το «αντίο» από τον Μηλιό

Κυβέρνηση: «Πονοκέφαλος» από το αντίο Μηλιού και τη στάση της Ζωής
Καθημερινά είναι πλέον τα κρούσματα κυβερνητικής ασυνεννοησίας και οι διαφωνίες σε πτυχές της ασκούμενης πολιτικής από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος που έρχονται να επιδεινώσουν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα λόγω της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. 

Σε σταθερό πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό η Πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η χθεσινή της επιμονή να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης επί τη βάση του αιτήματος της Χρυσής Αυγής μετέτρεψε μία κατ αρχήν συναινετική διεργασία σε κοινοβουλετική και πολιτική αντιπαράθεση. Αν και δεν ήταν στην αίθουσα οι 15 βουλευτές της Χρυσής Αυγής όπως προβλέπεται για να γίνει δεκτό το αίτημα η κα Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «Η έννοια της ανάγκης να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ήταν να μην υπάρχουν “Πόντιοι Πιλάτοι”, να έχουμε βουλευτές υπεύθυνους που απαντούν κατά συνείδηση”. Η Πρόεδρος της Βουλής θέλησε με αυτή την τακτική να εκθέσει βουλευτές οι οποίοι δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο όταν θα καλούνταν “ να διαλέξουν ανάμεσα στα συμφέροντα του λαού ή των δανειστών που εκβιάζουν”. 

Προκύπτει έτσι ότι το θέμα δεν είναι διαδικαστικό, η κα Κωνσταντοπούλου ήθελε να εκθέσει κόμματα ή βουλευτές που θα ταυτίζονταν με τις θέσεις των δανειστών όταν όμως η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να εμφανίστει σε μία δύσκολη συγκυρία συναινετική στάση του πολιτικού  κόσμου. Η διάσταση φάνηκε από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Νίκου Φίλη η τοποθέτηση του οποίου εκτιμήθηκε ως “άδειασμα” προς την Πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού και το νομοσχέδιο «δημιουργούσαν ένα ευρύ πλαίσιο για να εκφραστεί πολιτικά η μέγιστη συναίνεση, πολιτική και θεσμική, εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων του πρωθυπουργού. Έχει μεγάλη σημασία το κλίμα αυτό της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης που εκφράζεται αλλά μπορεί να έχει σημαντικότερη πολιτική νοηματοδότηση να εκφραστεί από την Βουλή σήμερα». Ο κ. Φίλης είπε ακόμη ότι αν μπορεί να γίνει μια δήλωση της ΝΔ ότι ψηφίζει το νομοσχέδιο «εμείς την προκρίνουμε» ενώ έκανε λόγο για ατυχείς χειρισμούς στην Βουλή από όλες τις πλευρές.

Κλείσιμο

Αντίο από Γιάννη Μηλιό

Αίσθηση προκάλεσε και το αντίο μέσω τουίτερ του κ. Γιάννη Μηλιού από τον τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.  Στο τουίτ ανέφερε: «Τμήμα οικονομικής πολιτικής, αποχαιρετισμός. Με ευγνωμοσύνης για την εκτίμηση, τη συντροφικότητα, την εμπιστοσύνη». Ο κ. Μηλιός κατείχε την θέση του υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής ως μέλος της Πολιτικής ΓΡαμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον δεν εξελέγη ξανά εγκατέλειε αυτοδικαίως τον τομέα τον οποίο ανέλαβε ο κ. Αλέκος Καλύβης. Ωστόσο η αποχώρησή του συνοδεύθηκε από σκιές στην σχέση του με την ηγεσία. Ο κ. Μηλιός είχε εκφράσει την διαφωνία του με την συμφωνία της 20ης ΦΕβρουαρίου την οποία είχε χαρακτηρίσει “πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος”. Στην συνέχεια είχε διαφωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη.  Σε δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη σχετικές με το ενδεχόμενο  αναστολής ορισμένων προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ώστε «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους εταίρους» ο κ. Μηλιός είχε απαντήσει πάλι μέσω τουίτερ λέγοντας ότι «Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται με υπαναχωρήσεις αλλα με δουλειά σταθερότητα και αρχές». Στους παροικούντες την Κουμουνδούρου είναι γνωστό ότι ο κ. Μηλιός επιθυμούσε να είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης