Στη «φωλιά» του Nein: Ο διευθυντής της Bild μας δείχνει την... έξοδο από το ευρώ!

Στη «φωλιά» του Nein: Ο διευθυντής της Bild μας δείχνει την... έξοδο από το ευρώ!

Επισκεφθήκαμε τη «Bild» και συναντήσαμε τον Κάι Ντίκαμν, «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων κατά της Ελλάδας. Ο άνθρωπος που με την πένα του δίνει γραμμή καθημερινά σε 12 εκατομμύρια Γερμανούς και τον τρέμουν Μέρκελ και Σόιμπλε μάς λέει ευθέως να φύγουμε από το ευρώ «για να σωθούμε» και μας... συμβουλεύει να σταματήσουμε τους εκβιασμούς!

Στη «φωλιά» του Nein: Ο διευθυντής της Bild μας δείχνει την... έξοδο από το ευρώ!
Ο ανώνυμος περαστικός έξω από τα ογκώδη γραφεία του ομίλου Axel Springer στο Βερολίνο αν δεν είναι προσεκτικός θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Οπως συνέβη σε εμάς. Κατά τη διάρκεια ανίχνευσης του χώρου όπου βρίσκεται η εφημερίδα που για τους Ελληνες είναι κόκκινο πανί, η διαβόητη για τις επιθέσεις και την εκπομπή μηνυμάτων που αγγίζουν τα όρια του μίσους κατά της Ελλάδος «Bild», βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ενδιαφέρον γλυπτό. Επρόκειτο για το άγαλμα του ιδρυτή του μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκού ομίλου ΜΜΕ Αξελ Σπρίνγκερ. Του ανθρώπου που κατά τη διάρκεια της γερμανικής μεταπολεμικής ανοικοδόμησης δημιούργησε έναν όμιλο με εφημερίδες που σήμερα πουλάνε 12 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως. 




Η «Bild» σήμερα είναι η πρώτη σε κυκλοφορία ευρωπαϊκή εφημερίδα και η 6η παγκοσμίως. Ομως και η «Die Welt» και η «Fakt» κυριαρχούν στην αγορά media της Γερμανίας. 
Οταν προσπαθήσαμε να φωτογραφήσουμε λοιπόν το άγαλμα του ιδρυτή αυτής της πανίσχυρης γερμανικής μηχανής παραγωγής πολιτικής, κριτικής, σκανδάλων και εν τέλει τάσεων, ένα άτομο που έμοιαζε περισσότερο με ρακοσυλλέκτη παρά με ιδιωτικό αστυνομικό μάς σταμάτησε. Ζήτησε ευγενικά να απομακρυνθούμε και να μη φωτογραφίζουμε τις εγκαταστάσεις. «Πρόκειται για θέμα ασφαλείας», τόνισε. Σε μια χώρα που λατρεύει την τήρηση των νόμων δεν μπορούσαμε παρά να συμμορφωθούμε. Ομως με το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας, κάναμε κι εμείς το κομμάτι μας. «Ξέρετε, σε λίγο θα συναντήσουμε τον κ. Ντίκμαν. Τον διευθυντή της “Bild”». Ο ιδιωτικός αστυνομικός ξεροκατάπιε. «Πρόκειται για εξαίρετη φυσιογνωμία. Για τον κορυφαίο δημοσιογράφο της Γερμανίας. Είναι σπουδαίος», ψέλλισε, αλλάζοντας δέκα χρώματα από φόβο μήπως «έθιξε» έστω και κατ’ ελάχιστο τους καλεσμένους του «αφεντικού». Πού να γνώριζε πως αυτοί έρχονταν από τη φτωχή Ελλάδα. Τη χώρα που η «Bild» κυριολεκτικά έχει «ξεσκίσει» με την κριτική της. 
Και φυσικά, πού να γνώριζε ο ίδιος ο Kάι Ντίκμαν που μας δέχτηκε στο άντρο του ανθελληνισμού πως, αν οι περισσότεροι Ελληνες τον αναγνώριζαν, θα τον κατέτασσαν στην ίδια κατηγορία με τον Μέτερνιχ για την αυστηρή -πολλές φορές έξω από τα όρια- κριτική παρέμβαση που ασκεί τα τελευταία χρόνια. 
Αυτός που στη Γερμανία είναι ένας θεός των ΜΜΕ, της κοινωνίας και της πολιτικής, ένας άνθρωπος μεγάλης δύναμης που τον «τρέμουν» η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη χώρα μας θεωρείται πηγή ανεπίτρεπτων ταπεινώσεων και προκλήσεων για το σύνολο του Ελληνισμού. Ο δημοσιογράφος που σε ηλικία 17 ετών, το 1981, γνωρίστηκε ως απεσταλμένος μιας άσημης φοιτητικής εφημερίδας με τον καγκελάριο της ένωσης των δύο Γερμανιών Χέλμουτ Κολ και ανέπτυξε μαζί του μια σχέση που σφραγίστηκε το 2002 με κουμπαριά (ο Χ. Κολ τον πάντρεψε) και ο οποίος ανεβάζει ή κατεβάζει κυβερνήσεις, καγκελάριους ή ομοσπονδιακούς πρωθυπουργούς, είναι εκείνος που οι Ελληνες θεωρούν «εχθρό» και «υπονομευτή». 
Το «ΘΕΜΑ» συναντήθηκε με τον άνθρωπο που αν και λίγοι γνωρίζουν στη χώρα μας, σε μεγάλο βαθμό με τις επιθέσεις-παρεμβάσεις του καθορίζει το μέλλον μας. Μια φυσιογνωμία που ο γερμανόφωνος κόσμος θεωρεί ότι έχει διχάσει την ίδια του τη χώρα, καθώς η Αριστερά τον θεωρεί επικίνδυνο εχθρό της. Και κάτι που δεν ξέραμε, εκτός όλων των άλλων είναι και στο Δ.Σ. της τουρκικής «Hurriyet».

Ο διευθυντής της «Bild» Κάι Ντίκμαν,  ενορχηστρωτής της γερμανικής ανθελληνικής προπαγάνδας στα γραφεία της εφημερίδας 
Κλείσιμο


«Γερμανική» υποδοχή

Το γραφείο του είναι γκρίζα φωτεινό. Επικρατεί το χρώμα που έχει όλη η Γερμανία, με τη διαφορά πως βρίσκεται πολύ ψηλά και αντλεί όσο περισσότερο γίνεται από το λιγοστό φως του Βερολίνου. Οι συνεργάτες του ως επί το πλείστον είναι νέα και χαρούμενα πρόσωπα. Καλοντυμένες 30χρονες κοπέλες, ψηλοί Γερμανοί με φιξαρισμένο μαλλί ντυμένοι μοδάτα. Η αποθέωση της νεότητας. 
Ο ίδιος ο Kάι Ντίκμαν έχει νεανική όψη. Ο 50χρονος γκουρού του γερμανικού αλλά και του διεθνούς σκανδαλοθηρικού Τύπου είναι ντυμένος με τζιν, ανοιχτό πουκάμισο στο ύψος του στήθους που θυμίζει μυκονιάτικη βόλτα, έχει μούσι, τα γνωστά γυαλιά της μόδας με τον μαύρο κοκάλινο σκελετό, ενώ φοράει λευκά All Star παπούτσια. Είναι κινητικός και επικοινωνιακός. Καθόλου απόμακρος. Δείχνει σαν να μας περίμενε, σαν οι Ελληνες να είναι κάτι που τον ενδιαφέρει ειδικά. 
«Kalimera», μας λέει με γερμανική προφορά, προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις. «Ο… εχθρός έχει και ανθρώπινο πρόσωπο, άρα θέλει μεγαλύτερη προσοχή», σκεπτόμαστε. Πολύ περισσότερο για εμάς που ερχόμαστε από μια χώρα-κόκκινο πανί. Κόκκινο είπαμε; Ο χερ Ντίκμαν ακούει Αριστερά και ανατριχιάζει. Γι’ αυτόν τα κόμματα τύπου Die Linke είναι συνώνυμο του διχασμού της χώρας του. Μάλιστα πολώνει τόσο την κοινωνία της χώρας του, ώστε μια σατιρική αριστερίστικη εφημερίδα, η «ΤΑΖ», λίγα μέτρα από τα γραφεία της «Bild», έχει δημιουργήσει ολόκληρη τοιχογραφία με ένα διόλου κολακευτικό για τον ίδιο γλυπτό, αλλά ταυτόχρονα ενδεικτικό της δύναμης που έχει... 
Σε μια άλλη ειρωνική συγκυρία της τύχης, μπορεί ο δρόμος μπροστά στα γραφεία της «Bild» να φέρει το όνομα του δημιουργού της Axel Springer - Strasse, όμως είναι η διασταύρωση με τον δρόμο του ήρωα της γερμανικής Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς Ρούντι Ντούτσκε. Ενός ανθρώπου που ιδεολογικά είχε πολεμηθεί με σφοδρότητα από το Axel Springer Group, με αποτέλεσμα οι φοιτητές της δεκαετίας του ’60 να έχουν βάλει στο στόχαστρο την εφημερίδα (από τότε φυλάσσεται υπερβολικά), όπως οι Ελληνες έχουν κάνει το ίδιο σήμερα με την «Bild».

Με τεράστια αυτοπεποίθηση, ο διευθυντής της «Bild» κάθισε στον καναπέ και άρχισε ένα μπρα ντε φερ ερωταπαντήσεων ή, πιο σωστά, μια ανάκριση τρίτου βαθμού στον άνθρωπο που μας περνάει γενεές δεκατέσσερις. Ξεκάθαρος στόχος μας ένας: να μεταφέρουμε όλες τις ερωτήσεις που ο κάθε πληγωμένος, εξοργισμένος και, γιατί όχι, δημοσιογραφικά κακοποιημένος Ελληνας θα έθετε σε έναν κορυφαίο διαμορφωτή γνώμης. Τον ρωτάμε για το πρόσφατο, γραμμένο και στα ελληνικά για πρώτη φορά στην ιστορία του γερμανικού Τύπου, άρθρο του, στο οποίο χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακοποιημένη χώρα της οποίας οι πολίτες υποφέρουν εξαιτίας των μεγάλων χρεών». 

- Κύριε Ντίκμαν, μας μπερδεύετε. Πώς γίνεται τώρα να εκδηλώνετε συμπόνια και λίγο πριν να καλείτε τους Γερμανούς να στέλνουν selfies με σύνθημα το «Οχι» στη χρηματοδότηση της χώρας μας; Μα δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε μπερδεμένος. Δεν είναι αντίφαση. Είμαστε αντίθετοι. Πάντα ήμασταν αντίθετοι με τα ευρωπαϊκά σχέδια σωτηρίας για την Ελλάδα. Ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα μπορούσαν να δουλέψουν και τώρα όλοι συμφωνούν. Απλώς παρατείνουν το πρόβλημα. Η κρίση είναι μια κρίση παροχής φθηνών δανείων. Δεν θα λυθεί λοιπόν με περισσότερα δάνεια και περισσότερα χρέη. Από την αρχή είπαμε πως το σωσίβιο που ρίχνουν προς την Ελλάδα είναι κατασκευασμένο από μολύβι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον του λαού σας . Βλέπουμε πόσο πάσχουν οι άνθρωποι. Και πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική προσέγγιση για να τερματιστεί αυτή η ταλαιπωρία και να έρθει η ελληνική οικονομία και πάλι στο προσκήνιο. Τώρα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος, ότι εφάρμοσαν μια πολιτική που απέτυχε. Εχουν κολλήσει με τη στρατηγική τους και αυτό είναι που δημιουργεί μεγαλύτερη ζημιά. Δεν είναι αυτό βοήθεια προς την Ελλάδα. Και δεν βοηθούν την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα. Κοιτάξτε πόσα χρήματα έχει δώσει η Γερμανία και ποια είναι η εικόνα της χώρας και των Γερμανών στην Ελλάδα τώρα: Είναι απαίσια!

Γκορμπατσόφ - Κολ - Μπους μπροστά στα συντρίμμια του Τείχους του Βερολίνου: οι τρεις αρχιτέκτονες της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού φωτογραφίζονται μαζί με το «πνευματικό τέκνο» τους, τον Κάι Ντίκμαν


- Μα και η «Bild» δεν βοήθησε στην καταστροφή της εικόνας των Ελλήνων στη Γερμανία; Οι τίτλοι της εφημερίδας εναντίον τους δεν έπαιξαν ρόλο; Οχι. Δεν είναι αυτή η «Bild». Μεταξύ άλλων, όλες αυτές οι καρικατούρες με τους Γερμανούς πολιτικούς να παρουσιάζονται ως ναζί από τα ελληνικά ΜΜΕ δημιούργησαν αυτή την εικόνα. 
- Με συγχωρείτε, όμως αυτό δεν το δέχομαι. Συχνά η «Bild» αποκαλεί τους συμπατριώτες μας τεμπέληδες και διεφθαρμένους. Δεν συμφωνείτε δηλαδή πως η χώρα σας έχει πρόβλημα με τις ελίτ της;
- Μα και η Γερμανία δεν έχει το ίδιο πρόβλημα; Είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο αυτό; Σε χώρες όπως η Γερμανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία πληρώνουν φόρους. Οταν πρόκειται για τη φοροδιαφυγή το πρόβλημα παίρνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα. Στη Γερμανία θα βρείτε τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω των αυστηρών φορολογικών νόμων και την επιβολή του φόρου. Αυτό δύσκολα μπορεί να ειπωθεί για την Ελλάδα. 
- Εγώ όμως, όπως και πολλοί συμπατριώτες μου, πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας. Γιατί λοιπόν μας χαρακτηρίζετε ως σύνολο; Γιατί δημιουργείτε μια συνολικά κακή εικόνα; Ναι, σαφώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα. Ομως υπάρχουν και πολλοι άλλοι που δεν πληρώνουν. Δεν το λέω εγώ αυτό. Η ίδια σας η κυβέρνηση το παραδέχτηκε πάρα πολλές φορές. 
 - Φυσικά υπάρχει πρόβλημα στη συγκέντρωση φόρων, αλλά επίσης πολλές γερμανικές εταιρείες αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα. Μπορώ να αναφέρω τη Hochtief, η οποία κατηγορείται για τη μη πληρωμή 500 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ. Γιατί δεν μιλάτε γι’ αυτές;  Δεν γνωρίζω το θέμα αυτό και όντως είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Αλλά το φορολογικό πρόβλημα το επικαλέστηκε η ίδια η νέα σας κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες. Ολοι είπαν ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα καταβολής φόρων. Δεν είναι δικά μου αυτά τα λόγια. Η διαφθορά ήταν πάντα ένα πρόβλημα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε ότι ο τρόπος που οι πολιτικοί προσπαθούν να σώσουν τους Ελληνες ήταν λάθος. Δεν έσωσαν τη χώρα από την κρίση, δεν έκαναν ποτέ πραγματικές δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν σώθηκε, είσαστε στην ίδια κατάσταση -πιθανώς και χειρότερη- από το 2010. Η Ευρώπη έδωσε περισσότερα από 240 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, υπήρξε και κούρεμα χρέους, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες όσο σήμερα. Απλώς σκεφτείτε ότι έχουμε μια σοβαρή κρίση στη Ρωσία και έχουμε έναν εταίρο στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που στρέφεται στη Ρωσία ως σύμμαχο.
- Μιλάτε για το πρόβλημα της Ουκρανίας. Παραλείπετε όμως ότι η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία ώθησαν την Ουκρανία σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ενώ πρώτα έπεισαν τους Ουκρανούς να αιτηθούν είσοδο στην Ε.Ε., κατόπιν τους εγκατέλειψαν. Εάν η Ευρώπη αφήσει την Ελλάδα να φύγει εκτός ευρώ, θα ήταν καλύτερα για την Ευρώπη; Τι είδους «Ενωση» θα είναι αυτή;  Στην πραγματικότητα, αφήνοντας την Ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι θα αφήσετε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νομίζω ότι το Grexit είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να δημιουργήσει πραγματική ανάπτυξη. Με το ευρώ θα συνεχίσετε να είστε πολύ ακριβοί και δεν θα προσελκύετε επενδύσεις. Ενα από τα μεγάλα ατού της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Για να έχετε την ευκαιρία να ανταγωνιστείτε καλύτερα τους ανταγωνιστές σας, όπως η Τουρκία, το Grexit είναι ευκαιρία. Οπως και να ’χει, τα χρήματα θα χαθούν για την Ευρώπη. Απλώς θυμηθείτε τη δήλωση Πρόντι ότι «όλα αυτά τα χρήματα δεν θα επιστραφούν». Αλλά νομίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Η γνώμη μου είναι ότι όποιος νοιάζεται για το ευρώ, την Ευρώπη και την Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να ζήσει εκτός ευρώ, να υποτιμήσει το νόμισμά της και στη συνέχεια να προσφέρει υπηρεσίες, τουρισμό, παραγωγή πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι μπορεί να κάνει σήμερα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το Grexit δεν αποτελεί απειλή αλλά ευκαιρία. Ο λόγος που η «Bild» τάχθηκε από την αρχή υπέρ του ευρώ ήταν επειδή επρόκειτο για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο. Ηταν ένα ζήτημα ειρήνης και ενοποίησης. Η Ελλάδα πρέπει να πάει τώρα σε διαφορετικό δρόμο. 
- Η πρότασή σας είναι να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ για σύντομο χρονικό διάστημα ή για πάντα; Δεν ξέρω. Ειλικρινά αυτό είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να ληφθεί από την Ευρώπη ή από το Eurogroup. Είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους Ελληνες. Ισως η Ελλάδα να επανέλθει στην Ευρωζώνη κάποια μέρα κάτω από διαφορετικές οικονομικές συνθήκες...
 - Δηλαδή προτείνετε ένα δημοψήφισμα. Δεν ξέρω. Με κανέναν τρόπο δεν θέλω να σας συμβουλεύσω. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Οπως αντιλαμβάνομαι την κατάσταση, η Αθήνα το 2001 δεν ήταν έτοιμη για το ευρώ.
 - Μιλάτε για τα διάσημα «Greek statistics». Ακριβώς.
- Μα τα στατιστικά στοιχεία δεν ήταν μόνο ελληνικό πρόβλημα. Γιατί δεν επισημαίνετε την αντίστοιχη ιταλική εξαπάτηση; Ακόμη και η Γερμανία είχε το ίδιο πρόβλημα. Δεν σας ανησυχεί αν μετά από ένα Grexit ακολουθήσουν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Πώς είστε τόσο σίγουρος για τις αντιδράσεις των αγορών;  Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα Grexit δεν θα επηρέαζε άλλες χώρες. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι αντίστροφα από αυτό που λέτε. Αν θα συνεχίσουμε δηλαδή όπως τώρα, η κατάσταση θα γίνει πιο επικίνδυνη. Κατά κάποιον τρόπο, όλοι θα ρωτάνε γι’ αυτά που η Ελλάδα κερδίζει. Στο τέλος, όμως, η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώνει για τον καθένα. Αυτό θα καταστρέψει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να παραταθεί. Αρχίσαμε πρόσφατα να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν το χρειάζεται. Και όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είπαν το ίδιο. Ομως κοιτάζοντας την Ιστορία, όλες τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν αλλά και τους αριθμούς, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως προετοιμάζεται ένα ακόμα χρηματοδοτικό πακέτο. Πού και ποτέ θα σταματήσει αυτό; Πότε θα μπει τέρμα σε όλα αυτά τα ψέματα; Αυτά μας πονάνε. Αυτά πονάνε την Ευρώπη. Υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και την πίστη στην πολιτική. Αυτά τα ψέματα είναι επικίνδυνα. Δεν υποστηρίζω όσα είπε ο κ. Γιούνκερ. Oτι «υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να πεις ψέματα». Εάν η Ευρώπη κάνει ξανά το ίδιο λάθος και δώσει χρήματα, το μήνυμα σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα είναι: «Δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Απλά περιμένετε χρήματα από τις Βρυξέλλες». Αυτή η νοοτροπία θα αποτελειώσει το ευρώ.
- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι μια «άτακτη» χώρα; Μια «ειδική περίπτωση»; Για παράδειγμα, θυμάμαι, η καγκελάριος Μέρκελ πριν από λίγους μήνες μιλούσε για «Grecovery» και «ελληνικό success story». Τι έχει αλλάξει έτσι ξαφνικά; Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνησή σας έχει αλλάξει! Και μάλιστα με έναν πολύ ριζοσπαστικό τρόπο.
- Μα επρόκειτο για θέμα Δημοκρατίας. Οι εκλογές είναι η ύψιστη στιγμή της Δημοκρατίας. Τι προτείνει δηλαδή η Γερμανία; Μήπως να καταργήσουμε τις εκλογές; Τι θα συμβεί αν επικρατήσουν οι Podemos στην Ισπανία; Επειδή το αποτέλεσμα δεν θα αρέσει στη Γερμανία να προταθεί τότε το Spanishexit; Αν το Podemos κερδίσει, θα είναι κάτι εξίσου απαίσιο.  Δεν θέλω όλους αυτούς τους ριζοσπάστες. Δεν τους θέλω όχι μόνο για τις άλλες χώρες, αλλά ούτε καν για το γερμανικό Κοινοβούλιο. Θέλω δημοκρατικά κόμματα με δημοκρατικές αρχές. Συνάντησα τον κ. Σαμαρά δύο φορές. Μου έδωσε την εντύπωση ενός ανθρώπου που προσπάθησε πολύ να κάνει το καλύτερο. Φυσικά στην Ελλάδα υπήρξε ένα είδος ανάκαμψης. Αλλά προφανώς, όπως βλέπουμε σήμερα από τα στοιχεία, με τον κ. Τσίπρα οι δείκτες άρχισαν και πάλι να έχουν καθοδική πορεία. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους επειδή πίστεψαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
- Ή επειδή δεν αντέχουν να πληρώσουν περισσότερα. Μπορείτε να φανταστείτε τους Γερμανούς να πληρώνουν το 60% των εισοδημάτων τους σε φόρους; Μην ξεχνάτε πως αυτή η ακραία λιτότητα δεν ήταν σχέδιο δικό μας. Δικό σας ήταν. Της Γερμανίας. Ηταν το ίδιο που έγινε με επιτυχία στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Για την Ιρλανδία και τις βαλτικές χώρες. Αυτοί πραγματοποίησαν μεταρρυθμίσεις με επιτυχία. 
- Κι αφού έκαναν τόσο μεγάλη «επιτυχία», γιατί οι Ισπανοί είναι έτοιμοι να αλλάξουν κυβέρνηση; Το πρόβλημα ξεκάθαρα είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα. Η απόλυτη απροθυμία στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Δεν θα υπάρξει ελληνικό comeback χωρίς μεταρρυθμίσεις. Προσωπικά έχω ασκήσει κριτική και στην ίδια την κυρία Μέρκελ για τη στρατηγική της αναφορικά με το ελληνικό θέμα. Αυτά τα πράγματα τα λέμε εδώ και έξι χρόνια. Σαφώς και δεν υπερασπίζομαι τη γερμανική πολιτική. Για την ακρίβεια, είμαστε πεπεισμένοι για τη λάθος πορεία της, όπως και για τον τρόπο που η Ευρώπη πολιτεύεται αναφορικά με την Ελλάδα. Μα δεν μπορείτε να δείτε πως το να παίρνετε δάνεια για να αποπληρώσετε άλλα παλαιότερα είναι παρανοϊκό; 

Με τον αρχισυντάκτη του «Πρώτου Θέματος» Δημήτρη Μαρκόπουλο στα γραφεία της «Bild»





«Με εντυπωσίασε ο Σαμαράς» 

- Στο πρόσφατο  -ελληνικά γραμμένο- άρθρο σας σχολιάσατε ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει δομές, θεσμούς, αλλά κυρίως ανιδιοτελείς πολιτικούς και ελίτ». Συναντήσατε τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Δεν ήταν, κατά τη γνώμη σας, ένας ανιδιοτελής πρωθυπουργός; Εμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από τον κ. Σαμαρά. Εδωσε την εντύπωση ότι ήταν γεμάτος ελπίδα ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Προσωπικά είμαι απογοητευμένος γιατί προφανώς δεν έπεισε τους Ελληνες ότι αυτός ήταν ο σωστός τρόπος για την αναδιάρθρωση της χώρας. Δεν ήταν ίσως γρήγορος και αποφασιστικός αρκετά. Στις ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, έπρεπε να πάει πιο γρήγορα. Ο κ. Σαμαράς πήρε τον ρόλο του στα σοβαρά. Από την άλλη πλευρά, δεν έχω συναντήσει ποτέ τον κ . Τσίπρα. Απ’ ό,τι διάβασα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια διαφορετική Ευρώπη. Μια Ενωση όπου οι Βόρειοι θα πρέπει να πληρώνουν για τον Νότο. Φοβάμαι ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στη Γερμανία και γενικά στην Ευρώπη. Δεν μπορείτε να εκβιάζετε την Ευρώπη. 
- Μα η Ελλάδα καθημερινά εκβιάζεται από τον κ. Σόιμπλε.  Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Τσίπρας είναι που ζητά χρήματα. Οχι ο κ. Σόιμπλε. Και η Ευρώπη δίνει χρήματα κάτω από κανόνες και προϋποθέσεις. Το θέμα είναι ότι εμφανίζονται ολοένα περισσότερες χώρες που δεν θέλουν να ακολουθούν τους κανόνες. Δείτε τι συμβαίνει με τη Γαλλία. Οταν ζητάς λοιπόν λεφτά πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες.
- Η Ελλάδα πέτυχε να πάρει ανάσα τεσσάρων μηνών, γεγονός που φαίνεται πως δεν άρεσε στον κ. Σόιμπλε. Η κυβέρνησή σας τελικά δεν απομονώθηκε; Επομένως... καλή τύχη. Δεν πρόκειται για θυσία της Ελλάδας, αλλά για μια ευκαιρία που πρέπει να σας δοθεί. Τι σημαίνει ένα Grexit; Σημαίνει κούρεμα, αλλά ένα τελευταίο κούρεμα. Εντάξει; Ας αφήσουμε να γίνει αυτό το κούρεμα και με το Grexit να ανακτήσετε την ανταγωνιστικότητά σας μέσω του νομίσματός σας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Στην πραγματικότητα, θα ήμουν ευτυχής αν ήμασταν λάθος - αλλά δεν ήμασταν. Θέλω το ευρώ να είναι μια ιστορία επιτυχίας. Είμαι μεγάλος οπαδός του ευρώ. Αν αποτύχουμε στην Ελλάδα, θα δούμε άνοδο του Podemos και θα καταστραφεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.
- Δεν κατανοείτε πως ένα Grexit είναι αυτοκτονία για τους Ελληνες; Ενα χαρακίρι; Δεν καταλαβαίνετε ότι η Ελλάδα θα απομονωθεί; Οτι θα γίνει κάτι σαν την Αλβανία τη δεκαετία του ’80; Παρακολουθώ, για παράδειγμα, αυτά τα ωραία παπούτσια All Star που φοράτε. Τώρα στην Ελλάδα το κόστος τους είναι περίπου 100 ευρώ. Μετά το Grexit θα κοστίζουν 500 ή και περισσότερο. Είναι δίκαιο αυτό; Είναι ίσως αλήθεια. Τα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι πολύ πιο ακριβά. Η εναλλακτική για τους Ελληνες θα είναι να ζουν με τους κανόνες της τρόικας για δεκαετίες. Ποια είναι, λοιπόν, η πρότασή σας; Η Ελλάδα τώρα είναι σε ένα χάος και πάλι.
- Θα μου επιτρέψετε να πω ότι θεωρώ αυτή την πρότασή σας ένα είδος παγίδας. Οι Ελληνες πιστεύουν ότι η «Bild» προκαλεί κάτω από εντολές της γερμανικής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις σας εναντίον Ελλήνων και Κυπρίων κατά τη διάρκεια κρίσιμων οικονομικών διαπραγματεύσεων είναι άραγε τυχαίες; (γέλια) Αν η καγκελάριος Μέρκελ ακούσει αυτό που λέτε θα ουρλιάξει! Συμβαίνει το αντίθετο. Δεν υποστηρίζω ένα τέτοιο σχέδιο - ως στρατηγική της κυβέρνησης ή παγίδα. Εκφράζουμε τη δική μας γνώμη. Η γερμανική κυβέρνηση από την αρχή ήταν πολύ δυσαρεστημένη με τη θέση της «Bild». Ημασταν η αντιπολίτευση. Τους είπαμε ότι η σωτηρία της Ελλάδας με την πολιτική αυτή ήταν λάθος, ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατηγορούμε τους Γερμανούς πολιτικούς και τα μέλη του Κοινοβουλίου. Εμείς τους λέμε «Nein», εμείς τους ζητάμε να σταματήσουν αυτή την αποτυχημένη πολιτική.
 - Η «Bild» επιτίθεται συχνά εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Θυμάμαι άρθρα για «τεμπέληδες Ελληνες» ή «πτωχευμένους που ξοδεύουν τα χρήματα των Γερμανών». Ερευνα από το Τμήμα Media και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης αναφέρει τον ρόλο της «Bild» στη δημιουργία αρνητικών στερεοτύπων. Γιατί, κύριε Ντίκμαν, τελικά επιτίθεστε τόσο συχνά στην Ελλάδα; Επισημαίνουμε με ειλικρίνεια τι πηγαίνει στραβά στην Ελλάδα. Την περασμένη Παρασκευή διάβασα ένα άρθρο στην «International New York Times» - το είδατε; Σχετικά με αυτό τον υπουργό Κατά της Διαφθοράς (σ.σ.: Παναγιώτη Νικολούδη). Μίλησε για το πρόβλημα της διαφθοράς και υποθέσεις που εκκρεμούν σε ό,τι αφορά ανθρώπους που ζουν πολυτελώς και ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι είναι άνεργοι απαιτώντας στήριξη από το κράτος. Μιλούσε για 2,5 δισ. από αυτές τις περιπτώσεις.
- Μιλάτε λες κι η Γερμανία είναι παράδεισος. Εδώ δεν έχετε τέτοιες περιπτώσεις; Εχουμε αρκετές και τις προβάλλουμε όταν τις βρίσκουμε. Θυμάστε τον Ούλι Χένες; Τώρα βρίσκεται στη φυλακή. Στην Ελλάδα το να μην πληρώνουν οι πολίτες φόρους είναι μαζικό φαινόμενο. Η ελληνική διοίκηση, για παράδειγμα, δεν αντέδρασε στη λίστα Λαγκάρντ. Σχετικά με τους «τεμπέληδες Ελληνες», πραγματικά δεν θυμάμαι ένα τέτοιο άρθρο. Δεν νομίζω ότι γράψαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν γράφουμε για όλους τους Ελληνες. Σχολιάζουμε τις ελίτ, τους ανθρώπους που διοικούν τη χώρα με δυσλειτουργικό τρόπο. Αλλά πρέπει να δούμε ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα ψηφίζουν ριζοσπαστικά κόμματα -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- επειδή δίνουν λαϊκίστικες υποσχέσεις, όπως μεγαλύτερες συντάξεις και λιγότερη δουλειά. Στη Γερμανία δεν έχουμε τέτοιες συντάξεις όπως στην Ελλάδα.
- Δηλαδή θέλετε να μας πείτε πως στη Γερμανία υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με 300 ευρώ τον μήνα όπως και στην Ελλάδα; Εχουμε και τέτοιες συντάξεις. Και πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αν θα πάνε στη φτώχεια όταν γεράσουν. Είναι ένα σημαντικό θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, σε μια σημαντική μεταρρύθμιση η γερμανική κυβέρνηση αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67. Οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να απομακρυνθεί η πίεση από τα ταμεία συνταξιοδότησης. Αυτό είναι το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα.
- Στην Ελλάδα η λέξη «διαφθορά» είναι συνυφασμένη με τις γερμανικές εταιρείες. Υποθέτω ότι γνωρίζετε τα σκάνδαλα με τις Siemens και Daimler ή άλλα με τη γερμανική βιομηχανία όπλων στη χώρα μας. Γιατί δεν αντέδρασε άραγε η «Bild» με τόση σφοδρότητα όπως κάνει τώρα με την ελληνική οικονομία; Για τέτοια θέματα πάντα γράφουμε. Για μεγάλες ιστορίες. Η Deutsche Bank ήταν μια τεράστια ιστορία με την οποία ασχοληθήκαμε. Αν είχαμε τις πληροφορίες για τα θέματα που λέτε, βεβαίως θα κάναμε έρευνα. Ομως θα επιμείνω: το 2014 βρέθηκα στη Σύμη και δυστυχώς είδα πάρα πολλά μαγαζιά και εστιατόρια κλειστά. Την ίδια στιγμή η Τουρκία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί; Λόγω του ευρώ.

Οι σχέσεις με την Αγκυρα 

- Μιλήσατε για την Τουρκία. Γνωρίζω πως συμμετέχετε στο Δ.Σ. της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet»; Εχω καλούς φίλους εκεί. Ενας από τους καλύτερους φίλους μου είναι τουρκικής καταγωγής και τον φιλοξενώ τα Χριστούγεννα. Είναι ένα προσωπικό θέμα. Είμαι επίσης μέλος του Δ.Σ. των «Times» του Λονδίνου. Αυτά είναι μέρος της δημοσιογραφικής εμπειρίας μου. Για παράδειγμα, κάναμε μια σύνοδο κορυφής εφημερίδων μόλις πριν από δύο εβδομάδες με παρουσία των «NY Times», «Wall Street Journal» κ.ά.
- Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε το πρόβλημα του φασισμού. Νομίζετε ότι τα άρθρα σας κατά των Ελλήνων βοηθούν την Ελλάδα να ξεφύγει από τη φασιστική απειλή; Θεωρείτε την «Bild» περισσότερο ως μια ευρωπαϊκή ή μια γερμανική εφημερίδα; Πιστεύετε ότι βοηθά την Ευρώπη να μείνει ενωμένη; Η «Bild» είναι η μεγαλύτερη γερμανική αλλά και ευρωπαϊκή εφημερίδα. Είναι σαφώς υπέρ της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τη σκληρή κριτική μας στα λάθη που κάνει η Ε.Ε. στη στρατηγική για το ευρώ. Εμείς λέμε ότι πρόκειται να καταστρέψουν την Ευρώπη. Ηδη ριζοσπαστικές ομάδες, και από αριστερά και από δεξιά, κερδίζουν έδαφος. Αν η Γαλλία ψηφίσει Λεπέν, θα έχουμε προβλήματα. Δεν μου αρέσουν οι ριζοσπαστικές ομάδες ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι θύμα. Θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για τις επιλογές σας ως ελεύθεροι πολίτες, καθώς Ελληνες είναι αυτοί που ψηφίζουν ριζοσπαστικά κόμματα. Κανείς δεν τους ανάγκασε να το κάνουν αυτό.

- Και η τελευταία ερώτηση: Προτείνετε την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών για τους Γερμανούς; Σκοπεύετε επιτέλους να γράψετε κάτι καλό για μας; Φυσικά. Το κάναμε ήδη σήμερα σε ένα ρεπορτάζ. Θα έρθω ο ίδιος πολύ σύντομα στην Ελλάδα. Είναι μια υπέροχη χώρα. Επισκέφτηκα την Ελλάδα και τα νησιά για πρώτη φορά ως φοιτητής. Αλλά έχω έρθει στην Ελλάδα για διακοπές και πριν από τρία χρόνια, όπως προσωπικά θυμάστε. Μάλιστα θα σας αποκαλύψω ότι θα επισκεφθώ την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, αλλά ο λόγος αυτής της επίσκεψής μου είναι... μυστικός προς το παρόν.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης