Δημόσιος καβγάς Βενιζέλου - Κοτζιά

Δημόσιος καβγάς Βενιζέλου - Κοτζιά

Κοτζιάς: Γελιέται όποιος νομίζει ότι θα παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές λόγω χρέους - Βενιζέλος: Ποτέ η Ελλάδα δεν δέχθηκε ούτε ένα λεπτό πίεση στο όνομα της οικονομικής πολιτικής - Διαβάστε τον ερειστικό διάλογο των δύο αντρών

Δημόσιος καβγάς Βενιζέλου - Κοτζιά
Χαίρομαι που γυρίζω πίσω, σε φίλους και συνεργάτες. Αυτό τόνισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι ήταν επί χρόνια υπάλληλος του ΥΠΕΞ δίνοντας εξετάσεις και κάλεσε του υπαλλήλους να έχουν κριτική σκέψη και να μην μένουν σε γραφειοκρατική στάση. «Θέλω σκέψη και ιδέες για καλύτερους τρόπους που θα βελτιώσουν τις συνθήκες του λαού», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Μάλιστα, ο κ Βενιζέλος παρενέβη στην ομιλία του καθώς ο κ. Κοτζιάς έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους λέγοντας ότι «προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προτετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές γελιέται». 

Κλείσιμο


Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών απάντησε με έντονο ύφος ότι εγώ όσο ήμουν στο υπουργείο δεν δεχθήκαμε καμία παρέμβαση.«Ποτέ η Ελλάδα δεν δέχθηκε ούτε ένα λεπτό πίεση στο όνομα της οικονομικής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν σχετίζονται με θέματα οικονομίας.

«Εύχομαι στη νέα κυβέρνηση να μη ζήσει κάτι αντίστοιχο με εμάς», αναφερόμενος στο χρέος και τη διαπραγμάτευση το 2012 και ευχήθηκε  ο κ. Βενιζέλος να φέρει κάτι καλύτερο για τη χώρα και όχι χειρότερο».

Ο κ. Κοτζιάς πήρε το λόγο τονίζοντας σε ήρεμο τόνο για αυτό καλούμε όλους για ιδέες και κριτική σκέψη για να συμβάλλουμε στο γενικότερο καλό.


Τα πρακτικά του διαλόγου των δύο αντρών: 

κ. Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Υπουργό που μας δέχτηκε σήμερα, ότι αύριο το βράδυ πρέπει να πάμε στις Βρυξέλες γιατί βρισκόμαστε από χθες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από το ζήτημα ενός τρίτου κύματος κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και ξέρετε την Πέμπτη έχουμε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Και επιτρέψτε μου να πω από δω ότι ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση. Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξ αρχής, δε θα γίνει αποδεκτό. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος.

Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε να είμαστε παγκόσμιοι διεθνιστές. Θέλουμε πριν από όλα ένα Υπουργείο που θα σκέφτεται, που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας.

Να θυμόσαστε η πολιτική δεν είναι μόνο σχεδιαγράμματα, δεν είναι μόνο διαπραγμάτευση, αλλά όπως συνηθίζω να λέω είναι και συναισθήματα. Σκεφτόμαστε, συναισθανόμαστε, νοιώθουμε τον πόνο του λαού μας και σκεφτόμαστε πως θα καταφέρουμε να αποκτήσει η Ελλάδα την καλύτερη δυνατή θέση στο ευρωπαϊκό και διεθνές σύστημα.

Σας ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα το απόγευμα, ευχαριστώ τον κ. Υπουργό που μας φιλοξένησε και μας ενημέρωσε στο γραφείο του πριν από λίγο, ευχαριστώ τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, ευχαριστώ τους δύο Υπουργούς Αναπληρωτές που μαζί θα βρεθούμε σε δύσκολες αλλά πάντα ενδιαφέρουσες στιγμές.

Και ευχαριστώ προκαταβολικά γιατί ξέρω ότι σας αρέσει να σκέφτεστε ελεύθερα και να συμβάλλετε σε μια δημιουργική Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ.

κ. ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να πω το εξής: Σας εύχομαι καλή επιτυχία ήδη από αύριο. Επειδή τα τελευταία πέντε πολύ κρίσιμα χρόνια διετέλεσα Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, θέλω να διαβεβαιώσω εσάς και όλον τον ελληνικό λαό ούτε μία φορά, ούτε μία στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους.

Ούτε ένα λεπτό, όχι δεν την απεδέχθη την πίεση, αλλά ουδείς τόλμησε να ασκήσει τέτοια πίεση και να συσχετίσει τα θέματα. Επειδή δε συνδέσατε την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών με τη διαπραγμάτευση, σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής, σε σχέση με την επόμενη φάση και σε σχέση με το δημόσιο χρέος.

Κι επειδή έχω βιώσει όλη τη διαπραγμάτευση με το δημόσιο χρέος, το δραστικό κούρεμα, τη μοναδική διεθνώς αναδιάρθρωση κι έχω ζήσει τις νύχτες της 21ης Φεβρουαρίου και της 9ης Μαρτίου του 2012, εύχομαι στον Πρωθυπουργό τον Υπουργό Οικονομικών και όλη την Κυβέρνηση να μην ζήσει αντίστοιχες εμπειρίες και να φέρει κάτι παραπάνω από αυτό που βρίσκει ήδη έτοιμο και κεκτημένο, κάτι καλύτερο, προς Θεού όχι κάτι χειρότερο.

κ. Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ για τις ευχές σας, αυτά τα ζητήματα κρίθηκαν στις εκλογές, είναι γνωστό ότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει κι ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης ορισμένων προβλημάτων, γι΄αυτό καλώ όλους τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο να ανοίξουν κριτικά τη σκέψη τους και να σκεφτούν και καινούριους και πιο πρωτότυπους και πιο δημιουργικούς τρόπους να συμβάλλουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών στη λύση των προβλημάτων που καταδυναστεύουν το λαό μας. Σας ευχαριστώ κι άλλη μια φορά για την παρουσία σας.

κ. Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κι εγώ ευχαριστώ, πάνω από τη δημοκρατία υπάρχει η ιστορία, να μην το ξεχνάτε ποτέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης