CNN: Εστία διάλυσης για την Ευρωζώνη ο ΣΥΡΙΖΑ

CNN: Εστία διάλυσης για την Ευρωζώνη ο ΣΥΡΙΖΑ

“Η Ελλάδα θα σημάνει την αρχή των προβλημάτων για την Ευρωζώνη” γράφει κορυφαίος πολιτικός συντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου - “Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετριάσει την ρητορική του και δηλώνει πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να κρατήσει αυτές τις υποσχέσεις του” - Irish Indepedent: Μεγάλο πλήγμα ένα ενδεχόμενο Grexit

CNN: Εστία διάλυσης για την Ευρωζώνη ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Ελλάδα, η οποία θα σημάνει την αρχή των προβλημάτων στην Ευρωζώνη, αναφέρει ο πολιτικός συντάκτης  του CNN, Robin Oakley, σε άρθρο του στο αμερικανικό πρακτορείο.



“Για μια ακόμη φορά τα προβλήματα ξεκινούν από την Ελλάδα, μια χώρα που έγινε δεκτή στο ευρώ πριν τακτοποιήσει τα οικονομικά της μεγέθη και η οποία έχει χρειαστεί διάσωση δύο φορές και άλλες τόσες της έχει επιβληθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της” αναφέρει στο ξεκίνημα του άρθρου του ο κορυφαίος αρθρογράφος και συνεχίζει:

“Οι πρόσφατες εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξαν στην κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και ανέδειξαν τον αριστερό Αλέξη Τσίπρα ως τον δημοφιλέστερο υποψήφιο για την ανάληψη εξουσίας, μια εξέλιξη που δημιουργεί προβλήματα στην Ε.Ε., καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ η Ελλάδα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης”. 
Κλείσιμο

Συμπληρώνει χαρακτηριστικά: “Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βάλει τέλος στην λιτότητα που έχει επιβάλλει η επιμονή της Γερμανίας, να ακυρώσει τις περικοπές μισθών και να αναδιαρθρώσει μεγάλο μέρος του χρέους. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετριάσει την προηγούμενη ρητορική του και δηλώνει πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ , είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να κρατήσει αυτές τις υποσχέσεις του” και καταλήγει: “Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι το πρώτο μεγάλο πλήγμα για την Ευρωζώνη, και γενικότερα για την Ε.Ε.”. 



Την ίδια ώρα ανάλογους προβληματισμούς καταγράφει και το πολιτικό επιτελείο της μεγάλης ιρλανδέζικης εφημερίδας Irish Indepedent, που επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και κάνει λόγο για έναν... “εφιάλτη από την Ελλάδα που υπερίπταται πάνω από την Ευρώπη”!

Το βασικό ερώτημα που διατυπώνει ο αρθρογράφος Νταν Ο' Μπράιαν είναι το κατά πόσον μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη τη βασική της υπόσχεση να διακόψει τη λιτότητα και να οδηγηθεί σε μια μονομερή στάση πληρωμών προς τις χώρες της ΕΕ και όχι πλέον σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Το ερώτημα επεκτείνεται και στο τι θα γίνει αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα (Grexit) και τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματά του γράφοντας πως η ουσία είναι κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπαναχωρήσει ή θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τονίζει πως η Ευρώπη δύσκολα θα κάνει πίσω και συμπεραίνει πως “αυτό ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο”. Σε μια τέτοια περίπτωση (Grexit), σημειώνει πως ναι μεν με την τραπεζική ένωση και τη γνώση των Ευρωπαίων από την κρίση του 2012, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρότερος, αλλά οι Έλληνες θα τρέξουν στις τράπεζες να βγάλουν τα λεφτά τους για να μην γίνουν δραχμές κι αυτό ... “θα προκαλέσει μια κατάρρευση στο τραπεζικό σύστημα. Αν συμβεί αυτό δύσκολο θα αποφύγουμε κάποια μορφή επίδρασης και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία που κι εκεί οι καταθέτες θα αρχίσουν να σηκώνουν τα χρήματά τους...”. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης