Σούρλας: Βράβευση μαθήτριας για την έκθεσή της με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού

Σούρλας: Βράβευση μαθήτριας για την έκθεσή της με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού

Διαβάστε την έκθεση της Δήμητρας Νικολούλη, μαθήτριας Γ' Γυμνασίου που κέρδισε στον πανελλήνιο Διαγωνισμό

Σούρλας: Βράβευση μαθήτριας για την έκθεσή της με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας παρουσίασε το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ βράβευσε τη μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Περαίας, Δήμητρα Νικολούλη, η έκθεση της οποία ήταν πρώτη μεταξύ των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό έκθεσης με θέμα: «Τα δικαιώματα του παιδιού».

Η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού έγινε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε  η γενική γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης  με το υπουργείο Παιδείας.

Κλείσιμο


Κατά την παρουσίαση ο κ. Σούρλας τόνισε ότι  «περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, επιβάλλουν τη συστράτευση, όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για να συγκροτήσουμε μια  κοινωνία, που να δίνει προτεραιότητα στο παιδί, να κατοχυρώνει και να  προστατεύει τα δικαιώματα του  στην εκπαίδευση,  στην εργασία, στη στέγη, στη διατροφή, στην υγεία».



Σε άλλο σημείο ο κ. Σούρλας υπογράμμισε ότι «μια Πολιτεία οφείλει να μεριμνά, ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη παιδεία, για την ανάδειξη ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών με προτεραιότητα το σεβασμό στους νόμους και την καλλιέργεια ηθικής συνείδησης». Και προσέθεσε: «Πάνω σε αυτά τα θεμέλια μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο κατάλληλο, για τα παιδιά», και να προσδοκούμε σε ένα πιο ανθρώπινο, πολύ καλύτερο μέλλον, συνεχώς βελτιούμενο».



Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανέφερε: «Για την επίτευξη των επιδιώξεων αυτών, εκπονήσαμε για πρώτη φόρα στη χώρα μας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των μαθητών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα: Τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με το σχέδιο αυτό, την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση και την κοινωνική ευαισθησία, θα θέσουμε τέρμα στα φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού, που προσβάλλει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ανθρώπινης υπόστασης».

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Σούρλα, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη πολυτομεακή και συντονισμένη προσπάθεια της Ελληνικής διοίκησης και εκπονείται από διυπουργική ομάδα εργασίας, υπό το συντονισμό της γενικής γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και την συνεισφορά των αρμοδίων υπουργείων και φορέων, ΜΚΟ καθώς και από προτάσεις μαθητών μετά από πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό.

Η ίδια αυτή διυπουργική ομάδα εργασία, θα συνεχίσει τις εργασίες της ως όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής και αξιολόγησης των δράσεων που περιέχονται στο σχέδιο, με τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων, αλλά και των ΜΚΟ.



Το σχέδιο αποτελεί επιλογή -παρόλο που δεν απορρέει ως νομική υποχρέωση διεθνούς Συνθήκης- και  η προσπάθεια για την έκδοση εθνικών σχεδίων δράσης για τα δικαιώματα των παιδιών, επεκτείνεται διεθνώς ως καλή πρακτική, με την προτροπή των διεθνών οργανισμών όπως του ΟΗΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ταξινόμηση των θεματικών και η κατανομή των επιμέρους δικαιωμάτων στο σχέδιο δράσης, έχει ως αφετηρία τη διάρθρωση των δικαιωμάτων, όπως παρουσιάζονται  στη Σύμβαση  του ΟΗΕ  για τα δικαιώματα του παιδιού.



Το σχέδιο περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο, την υφιστάμενη κατάσταση, συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τη βελτίωση, την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, τους φορείς υλοποίησης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων. Επιπλεόν, το σχέδιο περιλαμβάνει, εκτός από τα γενικά μέτρα εφαρμογής σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, τις γενικές αρχές, για την μη διάκριση σε  βάρος των παιδιών, το δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση και την ανάπτυξη, το σεβασμό των απόψεων του παιδιού, την αρχή του «υπέρτερου συμφέροντος του παιδιού».

Διαβάστε εδώ την έκθεση της μαθήτριας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης