Συνεδριάζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές με τα βλέμματα όλων στους "180"

Συνεδριάζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές με τα βλέμματα όλων στους "180"

Ο Θεοδωράκης πάει το μεσημέρι στο Μαξίμου, ο Δημαράς στο Προεδρικό  

Συνεδριάζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές με τα βλέμματα όλων στους "180"
Έντονη πολιτική κινητικότητα δημιουργούν σε όλους τους πολιτικούς χώρους τα αντικρουόμενα σενάρια που διακινούνται για την εξέλιξη των τελικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα και της επίπτωσης που θα έχουν στη σκληρή διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας ή την προκήρυξη των εκλογών.

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη να εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, θα έχει στις 18:00 το απόγευμα την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, αλλά τρεις βουλευτές, η Κατερίνα Μάρκου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Πέτρος Τατσόπουλος μετέχουν στην «Επιτροπή Διαλόγου» του «Ποταμιού» και η στάση τους μπορεί να καταδειχθεί καθοριστική για την συγκέντρωση των «180». Μέχρι στιγμής οι δύο πρώτοι που είχαν αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της εκλογής Προέδρου, ενώ αντιθέτως, ο τρίτος, ο κ. Τατσόπουλος δηλώνει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει εκλεγεί, υποστηρίζοντας ότι τηρεί αυτή τη στάση για να  μην κατηγορηθεί ως «αργυρώνητος».
Κλείσιμο

Ο Γιάννης Δημαράς στον Παπούλια
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και το ηχηρό «παρών» ως αρχηγός κόμματος που δίνει ο Γιάννης Δημαράς, ο οποίος συναντάται επίσης το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών».

Ο κ. Δημαράς, όπως και ο συνάδελφός του βουλευτής Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης έχουν εκλεγεί ως συνεργαζόμενοι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.), το κόμμα του Πάνου Καμμένου, αλλά τελευταία εμφανίζεται αποστασιοποιημένος και αφήνει να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο συνέδριο των ΑΝ.ΕΛ. που είναι προγραμματισμένο για το προσεχές Σαββατοκύριακο.


Οι ΑΝ.ΕΛ. και η… επιβεβαιωτική απόφαση 
Από το συνέδριο πιθανότατα θα απουσιάζει και ο ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Νότης Μαριάς, ο οποίος ηγείται επίσης δικού του σχήματος, ξεχωριστού από το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες – Πάνος Καμμένος» που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες στην ιστοσελίδα της Βουλής, προκαλώντας πολλές απορίες για το πώς στον τίτλο του κόμματος προστέθηκε το ονοματεπώνυμο του προέδρου του.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι ενώ εντείνεται η φημολογία για την πρόθεση ορισμένων βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. να μην ακολουθήσουν τη γραμμή του κ. Καμμένου υπέρ των εκλογών, τη Δευτέρα εξεδόθη ανακοίνωση με την οποία δηλώνεται ότι ελήφθη… επιβεβαιωτική απόφαση να μην ψηφιστεί Πρόεδρος.       

«Ενόψει των πολιτικών εξελίξεων η Κοινοβουλευτική Ομάδα των “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”, στην οποία μετέχουν το “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ” (σ.σ.: των Δημαρά και Αβραμίδη) και το “ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ” (σ.σ.: του Νίκου Νικολόπουλου), επιβεβαίωσε ομόφωνα, στη σημερινή σε πλήρη ολομέλεια συνεδρίασή της, την ειλημμένη απόφασή της, να μην ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας ανεξάρτητα από το πρόσωπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.


Προβληματισμένοι οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί» 
Το απόγευμα, εξάλλου, συνέρχεται η χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα με την επωνυμία «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» που έχουν συγκροτήσει οι 16 από τους 23 κομματικά «ανέστιους» βουλευτές, σε μια προσπάθεια να επιδιώξουν τη χάραξη κοινής «γραμμής», ενόψει των εξελίξεων.

Αν και η σύνθεση της ομάδας είναι ετερόκλητη, αφού, άλλωστε, περιλαμβάνει εκλεγέντες με πέντε διαφορετικά κόμματα, εκείνο που φαίνεται να τους ενώνει είναι η κοινή αγωνία για το μέλλον τους, αλλά και η δυσκολία που έχουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη στάση που θα τηρήσουν στην προεδρική εκλογή.

Με εξαίρεση τον Πέτρο Τατσόπουλο, αλλά και τον Χρήστο Αηδόνη, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και τις τελευταίες ημέρες δήλωσε ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο για να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, όλοι οι υπόλοιποι εμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο προβληματισμένοι και γι΄ αυτό άλλωστε αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με το ένα ή το άλλο «στρατόπεδο», δηλαδή τη συγκυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκονται οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραχήλ Μακρή, ενώ πιο κοντά στην κυβερνητική πλευρά τείνουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος και Μίκα Ιατρίδη. Δύσκολα, πάντως, μπορεί να προβλέψει κανείς την τελική στάση ακόμη και αυτών, πολύ δε περισσότερο των Μίμη Ανδρουλάκη, Μάρκου Μπόλαρη, Πάρι Μουτσινά, Βασίλη Καπερνάρου και Χρυσούλας Γιαταγάνα που κρατούν ακόμη πιο πολύ κλειστά τα χαρτιά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης