LIVE

Κορωνοϊός

ΝΔ: Πρόταση για μείωση βουλευτών και μη παραγραφή αδικημάτων υπουργών

ΝΔ: Πρόταση για μείωση βουλευτών και μη παραγραφή αδικημάτων υπουργών

Το τελικό κείμενο προβλέπει ακόμη επαναφορά «Βασικού Μέτοχου»και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ριζική αναθεώρηση των βασικών διατάξεων του Συντάγματος αναμένεται να προτείνει η ΝΔ με πρόταση τριάντα ενός σημείων που θα καταθέσει στην Βουλή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Το τελικό κείμενο θα ζητά την αναθεώρηση 65 – 70 άρθρων και συγκεκριμένα την μείωση των βουλευτών, την κατάργηση της παραγραφής των αδικημάτων υπουργών, την επαναφορά του λεγόμενου «βασικού μετόχου», την καθιέρωση Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες της πρότασης παραδέχονται ότι η πρόσφατη κρίση και οι μνημονιακοί νόμοι αλλά και «πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις» δημιουργούν την ανάγκη Συνταγματικής θωράκισης των κοινωνικών δικαιωμάτων όπως «ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ακατάσχετο πρώτης κατοικίας, μισθών και συντάξεων». Στην ουσία παραδέχονται ότι απαιτείται θωράκιση του Συντάγματος για να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «γαλάζιας» ομάδας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα Προκόπη Παυλόπουλο το τελικό κείμενο θα αποτελείται από τα εξής οκτώ κεφάλαια:

1) Προσθήκη στο 2ο άρθρο για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας

2) Το 2ο κεφάλαιο αφορά τα Συνταγματικά δικαιώματα και θα επιχειρεί παρέμβαση σε τέσσερα άρθρα:
- Στην παρ. 9 του αρ. 14 που στην ουσία θα επαναφέρει την ρύθμιση για τον Βασικό Μέτοχο. Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος «η διάταξη θα εναρμονίζεται με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκανε πιο ανεκτό το πεδίο των συγγενών»
- Δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα
- Στο αρ. 17 θα προστεθούν διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, των μισθών, συντάξεων και πνευματικών δικαιωμάτων
- Στο αρ. 24 θα προβλεφθούν ρητές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τον ορισμό του Δάσους

3) Αλλαγές θα προταθούν και για το αρ. 29 που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με τους συντάκτες, θα πρέπει να προστεθούν ρητές διατάξεις που θα ορίζουν πότε ένα κόμμα υπηρετεί την Δημοκρατία και την οικονομική διαφάνεια. Η ανάγκη της αναθεώρησης προέκυψε προφανώς μετά την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής αλλά και την αδυναμία να τεθεί εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα.

4) Θα δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος μετά από λαϊκή πρωτοβουλία

5) Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν την εκτελεστική εξουσία θα προταθεί:
- αποκατάσταση ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με αύξηση των αρμοδιοτήτων του αλλά και με αποφυγή πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη εκλογής του από την Βουλή
-Θα τεθεί ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών
-Θα αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Ανεξάρτητες Αρχές
            
6)Για την νομοθετική εξουσία θα προταθεί:
- τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να διασφαλιστεί η εξάντληση της τετραετίας
- Μείωση του αριθμού των βουλευτών
- Καλύτερη συμμετοχή βουλευτών στο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο
            
7) για την Δικαιοσύνη:
- Αλλαγή του νόμου περι ευθύνης υπουργών με κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (δεν θα παραγράφονται τα αδικήματα)
-ανεξάρτητοποίηση της εκλογής της δικαστικής εξουσίας
- Συνταγματικό Δικαστήριο και οριοθέτηση αρμοδιοτήτων Συμβουλίου του Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου
     
8) Αναμόρφωση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την οικονομία και τον κρατικό παρεμβατισμό ώστε:

-Να ενισχυθεί, πάντοτε μέσα στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, η ιδιωτική πρωτοβουλία και ν’ αποκτήσει η κρατική παρέμβαση πραγματική αναπτυξιακή νοοτροπία.
- Να επιλύονται, το ταχύτερο δυνατόν, οι σχετικές διαφορές από την Δικαιοσύνη προς διευκόλυνση των εκάστοτε νομίμως εκδηλούμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών.
 
 
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παυλόπουλο η τελική πρόταση δεν αλλοιώνει την φυσιογνωμία του Συντάγματος αλλά επιχειρεί το «φρεσκάρισμα ορισμένων διατάξεων που παρουσιάζουν κόπωση».

Εκτός αυτού ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι ο Συνταγματικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι ο Ιούνιος του 2016» και επανέλαβε ότι όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές θα φέρει και την ευθύνη για την αποτυχία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

χμ...

καλώς το, και ας άργησε..

ο τρελος

Σας δειχνουμε τις ευκολες αλλαγες στο συνταγμα...τις προδοτικες θα τις ανακαλυψετε στην πορεια

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ 300 Ή 200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΔΩΝΟΝΤΕ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝΤΕ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΟΥΛΗ ΜΕ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ 8.000/ΜΗΝΑ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ 1300 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ 1.000 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 1000 ΕΥΡΩ (ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 200 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ,ΟΣΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΕΡΗΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ = ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ . ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Χ.Α. -ΛΑΟΣ- ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΛΑ ΠΕΡΝΑΝΕ? ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ! ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ +ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ,ΜΕΝΕΙ ΑΣΤΕΓΟΣ ΕΝΩ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ....

Τακης

Παράνομοι δικτάτορες μασόνοι που έχετε καταλύσει τα πάντα! Δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο πριν πάτε φυλακή! Αυτό είναι πολιτεία και κράτος! Αθωώσατε τον Παπαντωνίου; Αληταράδες!

acer

Πάντως γιά τη μείωση του αριθμού των βουλευτών δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, δεδομένου ότι το παρόν Σύνταγμα προβλέπει ότι ο αριθμός των βουλευτών μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως 300. Επομένως προς τι η παραπληροφόρηση;

TOO GOOD TO BE TRUE........

Πραγματι,θα ηταν ευχης εργον εαν γινοντουσαν αυτες οι αλλαγες,αν σκεφτει κανεις ομως τον .....εμπνευστη του νομου περι (μη) ευθυνης υπουργων,βλεπει ποσο δυσκολο ειναι να περασει κατι τετοιο με την παρουσα μορφη της κυβερνησης.

Ο -Έλληνας.

Αν περάσει αυτή η πρόταση, επιθυμία ετών που κουβαλώ μέσα μου, θα κάνω το παν, οι κάπου 60 ψήφους που συγκεντρώνει η απλωμένη οικογένειά μας, 40 μόνο στην Αθήνα, να μοιραστούν στα κόμματα/παρατάξεις που θα την υπερψηφίσουν αυτή τη σπουδαία αναβάθμιση τού Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επίσης κι αυτό με την ευθύνη των Υπουργών!!! Άντε κ. Σαμαρά, βγάλε το σαμάρι από το γάιδαρο/λαό που το φοράει κάπου 200 χρόνια και υποφέρει/λυσσιάζει κάτω από το άτιμο βάρος του...

Γιαννης

Επειδή τα έχουν ξαναπεί μόνο όταν το δω θα το πιστέψω μακάρι να το κάνουν,όμως δεν το βλέπω γιατί είναι πολλές οι βρομιές και δεν τους .συμφέρει.

Judge Dredd

Πρίν αρχίσουν τις αναθεωρήσεις, γιατί δεν εφαρμόζουν το ισχύον ώς έχει ? (Δυστυχώς έχουμε μπλέξει με πολύ "λίγους" γαι να μας ξελασπώσουν αυτή την στιγμή..)

Αλητηριοι

Μας δουλεύουν κανονικά. Για να γινουν αλλαγές στο σύνταγμα πρέπει η βουλή να είναι αναθεωρητική κάτι που ορίζεται ΠΡΙΝ τις εκλογές. Αυτή η βουλή δεν είναι. Και αν δεν ξεκαθαριστει ότι η επομενη βουλή ΘΑ είναι, τιποτα δεν θα μπορούν να αλλάξουν. Την είχε ξανα κάνει η ΝΔ αυτή την κομπινα για να αρπάξει ψήφους. Το νου σας

αντρέας

στη σωστή κατεύθυνση

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης