Διαφωνούν σε όλα Σαμαράς - Τσίπρας

Διαφωνούν σε όλα Σαμαράς - Τσίπρας

Απέρριψε ο πρωθυπουργός το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές - Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για Συμβούλιο Αρχηγών και συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις πρόωρες εκλογές, λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Διαφωνούν σε όλα Σαμαράς - Τσίπρας
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που κατέδειξαν την απουσία των προϋποθέσεων και κυρίως της πολιτικής βούλησης για την επιδίωξη συναίνεσης. 

Ο κ. Τσίπρας, που προηγήθηκε, πρότεινε συναίνεση μέσα από σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών και να συζητηθεί το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζήτησε έτσι από τον κ. Σαμαρά να δρομολογήσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση αφού όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνουν τώρα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Ο κ. Σαμαράς που ακολούθησε απέρριψε το αίτημα του κ. Τσίπρα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η παρούσα Bουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Σαμαράς: «O κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι απόψε πρόωρες εκλογές. Αυτό δηλαδή το οποίο δε θέλει, απεύχεται ο ελληνικός λαός και εκείνο το οποίο φοβούνται οι ξένες αγορές. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν. Γιατί έχω την βαθιά πεποίθηση ότι οι έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο, παρά πολύ δρόμο,  για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα». Ο πρωθυπουργός βασίζεται στο στοιχείο των δημοσκοπήσεων ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν επιθυμεί εκλογές, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φοβίζει τις διεθνείς αγορές που με την σειρά τους προκαλούν κραδασμούς στην ελληνική οικονομία. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι είναι δύο στοιχεία που ενισχύουν την δική του επιχειρηματολογία για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. 

Κλείσιμο
Η δήλωση του πρωθυπουργού προκάλεσε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ , δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση». 

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι ο γύρος των εντυπώσεων κερδήθηκε από τον κ. Σαμαρά ενώ έλεγαν ότι «ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από την αρχική τοποθέτηση του κ. Παπούλια που μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης και αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή αμέσως μετά την συνάντηση». 

Παράλληλα από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεε το βράδυ της Δευτέρας ότι «με τον τρόπο που κινήθηκε ο κ. Τσίπρας έκλεισε την πόρτα της συνεννόησης». Εξηγούσαν ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών ούτε είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού να καλέσει τον κ. Τσίπρα για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Πρόσθεταν τέλος ότι «αν αποσύρει το αίτημα για εκλογές τότε όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν». Μόνο που αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει το αίτημα για εκλογές και μπει στην συζήτηση για την διαπραγμάτευση που διεξάγει η παρούσα κυβέρνηση είναι σαν να προσχωρεί πλήρως στην γραμμή της. Αυτό άλλωστε εννοούσε και ο πρωθυπουργός ο οποίος στον σύντομο διάλογο με τον κ. Παπούλια συμφώνησε μαζί του ότι χρειάζεται ομοψυχία και συναίνεση. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι «αποκλείεται εμείς να δεχθούμε και ο Πρόεδρος να συγκαλέσει Συμβούλιο για να αποφασίσει την ημερομηνία της πρόωρης προσφυγής». Ο ίδιος πρόσθετε ότι οι κινήσεις αυτές «δείχνουν την αγωνία της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου που επείγεται για εκλογές γιατί αν τελικώς δεν πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο ο κ. Τσίπρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εσωτερική αμφισβήτηση». 

Μέσα από αυτό το πρίσμα θεωρούν ότι το ορόσημο είναι η προεδρική εκλογή και ότι εφόσον επιτευχθεί η κυβέρνηση θα έχει χρόνο για να αποδώσει καρπούς η πολιτική της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπαράσσεται από εσωτερικές αντιθέσεις. 

Παρά την δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και με τους εταίρους το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζει αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει πρώτα η αξιολόγηση της Τρόικας και ακολούθως θα έχει ολοκληρωθεί και η συμφωνία γι την επόμενη ημέρα και την διαχείριση του χρέους. Στη «βεβαιότητα» αυτή βασίζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι τον Φεβρουάριο το πολιτικό κλίμα θα έχει αλλάξει και η προεδρική πλειοψηφία θα επιτευχθεί. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης