Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός θέλει να ξανακάνει τα Βαλκάνια πυριτιδαποθήκη

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός θέλει να ξανακάνει τα Βαλκάνια πυριτιδαποθήκη

Γιατί οι Σέρβοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέας προβοκάτσιας - Οι Αλβανοί που έχουν προσχωρήσει στις τάξεις των τζιχαντιστών και το ενδεχόμενο ακραίων ενεργειών σε περιοχές των Βαλκανίων - Η σιωπή των Τιράνων που ισοδυναμεί με αποδοχή της πράξης των εθνικιστών

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός θέλει να ξανακάνει τα Βαλκάνια πυριτιδαποθήκη
Όταν η επίσημη αλβανική κυβέρνηση υποδαυλίζει με την στάση της τους ακραίους εθνικιστές που φαντασιώνονται μια μεγάλη Αλβανία, επεισόδια σαν αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ματς Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι θα ήταν λάθος να θεωρηθούν μεμονωμένα ή περιστασιακά.

Οι Αλβανοί εθνικιστές, που με τις ενέργειές τους τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον χάρτη των Βαλκανίων -κυρίως με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου- δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιμένουν σε ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας επιδιώκοντας ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Μία κατασκευασμένη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας, όπου απεικονίζονται τμήματα της Σερβίας, της Ελλάδας, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και φυσικά το Κόσοβο υπό αλβανική κατοχή, προκάλεσε ένταση ανάμεσα στα Τίρανα και το Βελιγράδι ενώ η αντίδραση της Αθήνας ήταν ψύχραιμη. Το εντυπωσιακό είναι ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επισήμως καταδικάζοντας τα επεισόδια που προκλήθηκαν από Αλβανούς εθνικιστές στην πρωτεύουσα της Σερβίας, δείχνοντας με τη σιωπή της ότι αποδέχεται τις απόψεις των πιο ακραίων στοιχείων που θέλουν «αναθεώρηση» των συνόρων...

Η σερβική πλευρά τέθηκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφάλειας, το υπουργείο Εσωτερικών και τις τελωνειακές αρχές της χώρας του να εκλάβουν όσα συνέβησαν στο γήπεδο του Βελιγραδίου ως τελευταία προειδοποίηση «επειδή επόμενο τέτοιο συμβάν μπορεί να έχει ανθρώπινα θύματα». Είναι προφανές ότι η σερβική πλευρά ανησυχεί για νέες προβοκάτσιες από την αλβανική πλευρά και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο βίαιης κλιμάκωσης του «happening» με το τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι που κουβαλούσε μια σημαία της Μεγάλης Αλβανίας, που θα έμοιαζε με κακόγουστο αστείο αν δεν περιείχε στον πυρήνα της απόψεις πολλών στην Αλβανία.


Κλείσιμο


Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε μάλιστα ότι «προφανείς προθέσεις εκείνων που οργάνωσαν και έκαναν πράξη το σχέδιο με το ελικόπτερο, το οποίο έφερε σημαία της Μεγάλης Αλβανίας είναι να προκαλέσουν αναταραχές στη Σερβία και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή».

Η ελληνική πολιτική ηγεσία αντέδρασε περισσότερο ήπια, με προφανή σκοπό να μην ανατροφοδοτήσει την ρητορική εκείνων που υποδαυλίζουν τον αλβανικό εθνικισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που έχει έρθει επανειλημμένα σε σύγκρουση με τους Αλβανούς της υποτιθέμενης Τσαμουριάς παρενέβη στο θέμα τονίζοντας ότι είναι κρίμα μερικοί να εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό, φωτογραφίζοντας την πλευρά των Αλβανών ως υπαίτιους για τα θλιβερά επεισόδια.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε ότι «στα Βαλκάνια έχουμε πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες» και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Σερβίας, «όχι απλώς να αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά να αξιοποιήσουν την ευκαιρία προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής».



Μέχρι στιγμής η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει αποδοκιμάσει τα επεισόδια ούτε και έχει θεωρήσει σκόπιμο να ταχθεί υπέρ της διατήρησης των συνόρων στην περιοχή δηλώνοντας ότι σέβεται το status quo. Στη διπλωματική πρακτική, έχει την σημασία της η επιλογή αυτή των Τιράνων που εμμέσως επιδοκιμάζει την προκλητική ενέργεια με την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας. Άλλωστε παρών στα επεισόδια στο Βελιγράδι ήταν ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα που από τους Σέρβους θεωρήθηκε ο εγκέφαλος της προβοκάτσιας.

Οι Σέρβοι πάντως δεν εξέλαβαν ως αστείο το επεισόδιο, αφού ο πρόεδρος της χώρας Νίκολιτς τόνισε ότι «έλειπε μόνον εκρηκτικός μηχανισμός από το ελικόπτερο, για να δημιουργηθεί η εντύπωση για διασύνδεση με το νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο», αναφέρθηκε στη δράση εξτρεμιστών που «γράφουν συνθήματα μίσους στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι» και δεν παρέλειψε να επισημάνει την συνεργασία εκατοντάδών Αλβανών από το Κόσοβο σε τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράκ και στη Συρία (εννοώντας ότι πολεμούν μαζί με τους τζιχαντιστές)...



Για τους Αλβανούς εθνικιστές των οποίων ο μεγαλοϊδεατισμός... απογειώθηκε μαζί με το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι στο Βελιγράδι, σχεδόν η μισή Ελλάδα θα έπρεπε να είναι υπό αλβανική κυριαρχία! Στην υποτιθέμενη «σημαία» της μεγάλης Αλβανίας περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα!

Η υπόθεση πάντως παρακολουθείται στενά από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές που δεν λησμονούν τα σχέδια «θερμοκέφαλων» Αλβανών για συλλογή υπογραφών από τους διασκορπισμένους σε πολλά βαλκανικά κράτη Αλβανούς με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους...







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης