Κομισιόν: Άλυτο παρά τα 19 χρόνια διαπραγματεύσεων το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Κομισιόν: Άλυτο παρά τα 19 χρόνια διαπραγματεύσεων το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Στέφαν Φούλε: «Η διαδικασία (σ.σ. της ένταξης) έχει φτάσει σε αδιέξοδο» - Θετική όμως η εισήγηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Κομισιόν: Άλυτο παρά τα 19 χρόνια διαπραγματεύσεων το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων
Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η εισήγηση αυτή όμως, συνοδεύεται από επικριτική γλώσσα για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου σε μια σειρά από υποχρεώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, παρουσίασε το μεσημέρι στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση προόδου της Επιτροπής για τη Διεύρυνση.

Ειδικά για την ΠΓΔΜ, ο κ. Φούλε ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η διαδικασία έχει φτάσει σε αδιέξοδο».

Κλείσιμο
«Απασχολεί η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και της διένεξης με την Ελλάδα, μετά από 19 χρόνια διαπραγματεύσεις» σημείωσε και επισήμανε ότι «τα Σκόπια πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανησυχιών στα ζητήματα δικαιοσύνης και ελευθερίας της έκφρασης, στη δικαιοσύνη και στο ρόλο των πολιτικών κομμάτων».

Ωστόσο, παρά τις επισημάνσεις για «αδιέξοδο» και «οπισθοδρόμηση» στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει και πάλι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με βάση τη «σωρευτική πρόοδο» που έχει πραγματοποιήσει η ΠΓΔΜ στο παρελθόν, η οποία όμως εξακολουθεί να μην είναι επαρκής ως προς τα πολιτικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπογραμμίζεται εκ νέου η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, που εκκρεμεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Κατά τα άλλα, πάντως, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται «καλές», με έμφαση στις μεταξύ τους συνηφθείσες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες.

Διαβάστε εδώ την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης