Στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κριθεί το τέλος των μνημονίων

Στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κριθεί το τέλος των μνημονίων

Στη συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μαξίμου έδωσαν το «παρών» και οι Γκίκας Χαρδούβελης, Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας - Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα περί αδιεξόδου με την Τρόικα - Στην Ουάσινγκτον οι επόμενες συζητήσεις για το χρέος

Στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κριθεί το τέλος των μνημονίων
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο είχε απόψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εν όψει της έναρξης της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στη μεταξύ τους συζήτηση τέθηκε το ζήτημα του χρέους και πιο συγκεκριμένα η επίσκεψη που θα κάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντήσει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, τόνιζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πραγματοποιούνται σε θετικό κλίμα, αποκρούοντας με αυτό τον τρόπο τη φημολογία ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος, που ξεκίνησε άτυπα στο Παρίσι και τυπικά στο Βερολίνο, θα συνεχιστεί στην Ουάσινγκτον, κατά την επίσκεψη του οικονομικού επιτελείου, με επικεφαλής τους Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Στουρνάρα.
Κλείσιμο

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως στην Ουάσινγκτον επίσης θα συζητηθεί και η επόμενη μέρα.

Όπως αποκάλυψε το «Πρώτο ΘΕΜΑ» της Κυριακής, η ημερομηνία-ορόσημο θα είναι η 8η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συγκληθεί το Eurogroup.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι θα ήταν ιδανικό μέχρι τότε να έχουν τελειώσει τα «stress tests» μαζί με την αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για τη μετά μνημονίων εποχή.

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι αναγνώριση για τις θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα σημαίνει ενίσχυση του αναπτυξιακού μοντέλου και περιορισμό των υφεσιακών πολιτικών.

Υπογράμμιζαν, δε, πως μετά την αλλαγή προσώπων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπάρξει και επιτάχυνση ως προς τις συζητήσεις. Οι μεταβλητές που θα καθορίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι τα αποτελέσματα των «stress tests» και η αξιολόγηση.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την εκτίμηση ότι στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν εξελίξεις έως το τέλους του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Τέλος, το ζήτημα των φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θεωρείται μεγάλο και πολύπλοκο, εκφράζεται όμως αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση και σε αυτό.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης