«Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια η Μέρκελ

«Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια η Μέρκελ

Τόνισε πως υπάρχει ανάγκη συμβιβαστικής λύσης για το Σκοπιανό

«Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια η Μέρκελ
Σε δηλώσεις για το Σκοπιανό προέβη η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως «η εξέλιξη της "Μακεδονίας" είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένη, λόγω του ότι δεν έχει διευθετηθεί η διένεξη για το όνομα» και πρόσθεσε ότι είναι σε συζητήσεις για το θέμα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης ηγετών της περιοχής στο Ντουμπρόβνικ.

«Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να βλέπουμε ότι για τη "Μακεδονία" θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία να υπερβεί κάποτε τη διένεξη του ονόματος. Και, χωρίς συμβιβασμούς αυτό δεν θα είναι εφικτό» δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, στο Βερολίνο. Επισημαίνεται ότι η καγκελάριος αναφερόταν, στις απαντήσεις της, στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι τα ζητήματα των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα θα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ.

Κλείσιμο
Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε να φανταστεί «μια δημιουργική λύση» για το ζήτημα της ονομασίας και εάν προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα, η καγκελάριος τόνισε ότι ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών (ενν. για το όνομα) είναι περιορισμένος και επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να τους «κάψει» αναφέροντάς τους δημοσίως. «Εάν έλεγα κάτι εδώ, θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε εάν θα έρθουν δύο διαψεύσεις -μια από τη "Μακεδονία" και μία από την Ελλάδα- ή μόνο μία διάψευση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εκδοχή δεν θα είναι πλέον πιθανό να έρθει ποτέ» δήλωσε και διευκρίνισε ότι η ίδια διεξάγει τις συζητήσεις της εμπιστευτικά.

«Αυτό και μόνο είναι αρκετά δύσκολο. Έχω επανειλημμένα φάσεις που ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα και μετά υπάρχουν πάλι φάσεις όπου αφήνεις την υπόθεση να ησυχάσει λίγο. Θα έρθει, με βεβαιότητα, πάλι η χρονική στιγμή που και εγώ προσωπικά θα προσπαθήσω πολύ για αυτό. Αλλά τελικά, κοιτάξτε, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά εάν οι ίδιοι οι συντελεστές δεν σημειώσουν πρόοδο, τότε δεν ωφελεί και η δική μου βοήθεια σε κάτι» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης