Πώς θα χειριστεί ο Σαμαράς τις αντιδράσεις βουλευτών

Πώς θα χειριστεί ο Σαμαράς τις αντιδράσεις βουλευτών

Πολλά μικρά μέτωπα στα κόμματα της συγκυβέρνησης
- Η ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων και το αίτημα για κοινωνική στροφή στην κυβερνητική πολιτική

Πώς θα χειριστεί ο Σαμαράς τις αντιδράσεις βουλευτών
Ενώ ο πρωθυπουργός χθες ταξίδευε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του Εβραικού Συμβουλίου και ακολούθως να μετάσχει σήμερα και αύριο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πέντε βουλευτές του απειλούσαν ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη για τα αναδρομικά των δικαστικών εάν η απόφαση δεν επεκταθεί και στους ένστολους.

Η πρόθεση «ανταρσίας» των κ.κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, Δημήτρη Κυριακίδη, Θεόδωρου Σολδάτου, Παύλου Βογιατζή και Ηλία Βλαχογιάννη προκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και χρειάστηκε να γίνουν τηλεφωνήματα  από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ.κ. Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Μπούρα προκειμένου να πεισθούν οι βουλευτές να αποσύρουν την απειλή τους και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον δικαστικό κλάδο που ούτως ή άλλως έχουν σκιές. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υπάρχουν αιτιάσεις «για κράτος δικαστών» με αφορμή δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν πτυχές της μνημονιακής πολιτικής στο θέμα παρενέβη ο πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος με άρθρο του στα Επίκαιρα με το οποίο ουσιαστικά τάσσεται υπέρ των δικαστών που τηρούν το Σύνταγμα.

Η δικαστική διεκδίκηση των ενστόλων έχει πάρει τον δρόμο της και η κυβέρνηση αναζητά το κονδύλι με το οποίο θα καλύψει το ποσό όταν καθαρογραφεί η απόφαση οπότε το συγκεκριμένο θέμα δεν αξιολογείται ως σημαντικό. Θεωρείται όμως ανησυχητικό ότι οι βουλευτές της ΝΔ επηρεασμένοι και από τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε φιλολαϊκή στροφή και να ικανοποιήσει αίτηματα διάφορων κοινωνικών ομάδων. Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ υπάρχουν έντονες προσωπικές δυσαρέσκειες από τον ανασχηματισμό που εκδηλώνεται ως ανησυχία για την συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι αρκετοί οι πρώην υπουργοί όπως και οι βουλευτές που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για κυβερνητικές αποφάσεις που επισωρεύουν πολιτικό κόστος ενώ δεν γίνονται κινήσεις που να περιορίζουν την κοινωνική δυσαρέσκεια. Είναι ενδεικτική η παράμβαση του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη που ζήτησε την πρόσληψη των καθαριστριών και μίλησε για την «ανάγκη στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής στο πνέυμα του μηνύματος των ευρωεκλογών ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ». Επισήμανε δε ότι δεν μπορεί η οικονομική κατάσταση να καταλύει τον δημοκρατικό πολιτισμό. Παράλληλα είναι δεδομένη η απροθυμία υπουργών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα απολύσεων στο δημόσιο προκαλώντας την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν υπουργοί δύο ταχυτήτων. Είναι όμως αρκετοί οι βουλευτές που λένε ότι τα μέτρα της Τρόικας δεν έχουν πάντα δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ζητούν από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί.

Ενώ όμως η ανησυχία και οι αντιδράσεις των βουλευτών είναι γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου τα περιθώρια κινήσεων του πρωθυπουργού είναι περιορισμένα. Οι εταίροι δεν χαλαρώνουν τις απαιτήσεις τους αντίθετα πιέζουν να επιταχύνει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει λόγω των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Εβραϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι «οι μεταρρύθμίσεις που θα φέρουν ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστούν».  Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου που θα έλθει η Τρόικα η κυβέρνηση θα έχει φέρει στην Βουλη τα έξι προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχουν ψηφιστεί τον Μάιο και τα τρία από τα υπόλοιπα έξι του Ιουνίου.

Αυτά σε μία πολιτική ατμόσφαιρα όπου ήδη καταγράφονται έντονες αντιδράσεις για την μικρή ΔΕΗ. Οι δε γαλάζιοι βουλευτές δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι ότι τις δήθεν κοινωνικές διασφαλίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο τις πιστώνεται το ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε την σχετική σύσκεψη την εβδομάδα που μας πέρασε.
Κλείσιμο

Οι πολλές και ετερόκλητες αντιδράσεις των βουλευτών έχουν σαν κοινό παρονομαστή την ανησυχία τους για το αν η κυβέρνηση θα βγάλει το Φθινόπωρο ή αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Οι εταίροι και δανειστές δεν δείχνουν να κατανοούν τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας. Ακόμη και το θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος δείχνει να καθυστερεί καθώς εξαρτάται από μία σειρά παράγοντες. Φως όμως δεν υπάρχει ούτε από τις Βρυξέλλες. Παρότι η Ιταλία και η Γαλλία ζητούν ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας το Βερολίνο διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Το να δοθεί περιθώριο ευελιξίας σε Ιταλία και Γαλλία αλλά όχι στην Ελλάδα θα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση η οποία είναι υποχρεωμένη όχι απλώς να μηδενίσει τα ελλείμματα αλλά σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να έχει υψηλά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης