Βουλή: Ο Παπανδρέου ζήτησε «κούρεμα» της βουλευτικής του αποζημίωσης

Βουλή: Ο Παπανδρέου ζήτησε «κούρεμα» της βουλευτικής του αποζημίωσης

Διαβάστε την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την οποία ο κ. Παπανδρέου ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής την μείωση του μισθού του κατ' εφαρμογή του άρθρου 63 παρ.3 του Συντάγματος 

 Βουλή: Ο Παπανδρέου ζήτησε «κούρεμα» της βουλευτικής του αποζημίωσης
Αν είναι ένας άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα της κρίσης, αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Την μία είναι οι πολιτικές εμπνεύσεις του που αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια, την άλλη είναι οι πολιτικές που δεν άσκησε για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, την τρίτη πρόκειται για την έμπνευσή του να κάνει δημοψήφισμα, μετά για την αποστασιοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, γενικώς, τα πεπραγμένα του κ. Παπανδρέου προκαλούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 

Ο κ. Παπανδρέου πάντως αντιμετωπίζει την κατάσταση με το δικό του προσωπικό τρόπο. Δεν κάνει πίσω από τις απόψεις του, σε όποια ομιλία εκφωνήσει είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην περίφημη πράσινη ανάπτυξη και με κάθε τρόπο προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την εμπειρία του σε φοιτητές ξένων πανεπιστημίων (ακόμη κι αν οι κακεντρεχείς λένε ότι ο κ. Παπανδρέου καλείται να μιλήσει στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των «don'ts», εκείνων δηλαδή που θα πρέπει κάποιος να αποφύγει πάση θυσία αν θέλει να πετύχει το σκοπό του...). 

Ο πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα με τρόπο που δίνει το δικαίωμα στους επικριτές του να σχολιάζουν ότι «ο ΓΑΠ κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα», κυρίως όταν γίνεται μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή που δεν μπορεί να αποφύγει, όταν είναι προσκεκλημένος κάπου ή όταν πρέπει να ψηφίσει στις εκλογές, όπως αυτή την περίοδο. Το ερώτημα που έθεταν πολλοί είναι γιατί ο κ. Παπανδρέου εισπράττει το σύνολο της βουλευτικής του αποζημίωσης αν και τις περισσότερες μέρες του μήνα βρίσκεται εκτός Ελλάδος και προφανώς δεν ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τη βουλευτική ιδιότητα την οποία διατηρεί ως πρώην πρωθυπουργός. 

Τη σχετική συζήτηση τροφοδότησαν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζήτησε την περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης για το μήνα Απρίλιο. Έλα όμως που από το γραφείο της Βουλής επιβεβαιώνεται μεν ότι η βουλευτική αποζημίωση του κ. Παπανδρέου αποδίδεται στον πρώην πρωθυπουργό μειωμένη, επισημαίνεται ωστόσο ότι το κούρεμα του μισθού του έγινε από πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παπανδρέου από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη θέτουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των δημοσιευμάτων που εμφανίζουν τον πρόεδρο της Βουλής να ζήτησε περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης του κ. Παπανδρέου για τον Απρίλιο του 2014, πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που ήδη από το 2012 ο «μισθός» του πρώην πρωθυπουργού αποδίδεται μειωμένος για τις ημέρες που απουσιάζει αδικαιολογήτως (δηλαδή πέραν των πέντε ημερών που δικαιούται βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής).
Κλείσιμο

«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, σας ενημερώνουμε ότι, ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας κ. Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη από τον Σεπτέμβριο του 2012, ζήτησε την περικοπή του 1/30 της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσής του ανά απουσία για το σύνολο των απουσιών πέραν του ορίου του άρθρου 63 παρ. 3*
του Συντάγματος, ανεξαρτήτως του δικαιολογημένου αυτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής. 

Παρατίθεται μάλιστα η επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία είναι η εξής: « Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, λόγω διεθνών δραστηριοτήτων μου, ευρισκόμουν εκτός Ελλάδος ορισμένες ημέρες. Παρακαλώ πολύ, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι έχει δοθεί η σχετική έγκριση από το Σώμα, να εφαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 63 παρ. 3. του Συντάγματος και να περικοπεί αντιστοίχως η μηνιαία αποζημίωση μου».

Με απλά λόγια δεν έκοψε ο Μεϊμαράκης τον μισθό του Παπανδρέου αλλά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να περικοπεί η βουλευτική του αποζημίωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012. 

Και το ερώτημα που προκύπτει έπειτα απ' όλα αυτά είναι: Αν δηλαδή δεν το είχε ζητήσει ο Παπανδρέου δεν θα είχε εφαρμοστεί το Σύνταγμα; Προσοχή, δεν μιλάμε για νόμο, διάταγμα ή υπουργική απόφαση αλλά για απ' ευθείας πρόβλεψη του Συντάγματος και με διατύπωση τόσο καθαρή που ουδείς μπορεί να αμφισβητεί. Αν δεν εφαρμόζει την πρόβλεψη του Συντάγματος η Βουλή χωρίς να χρειαστεί παρότρυνση από τον άνθρωπο που παραβιάζει το συγκεκριμένο άρθρο τότε ποιος θα υλοποιήσει τα συνταγματικώς προβλεπόμενα; 


*Άρθρο 63 του Συντάγματος

1. Oι βoυλευτές, για την άσκηση τoυ λειτoυργήματός τoυς, δικαιoύνται από τo Δημόσιo απoζημίωση και δαπάνες· τo ύψoς τoυς καθoρίζεται με απόφαση της Oλoμέλειας της Boυλής.
2. Oι βoυλευτές απoλαμβάνoυν συγκoινωνιακή, ταχυδρoμική και τηλεφωνική ατέλεια, πoυ η έκτασή της καθoρίζεται με απόφαση της Oλoμέλειας της Boυλής.
3. Aν βoυλευτής απoυσιάσει αδικαιoλόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις τo μήνα, κρατείται υπoχρεωτικά, για κάθε απoυσία, τo ένα τριακoστό της μηνιαίας απoζημίωσής τoυ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης