Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι αλλαγές στην Ελλάδα δεν έγιναν με την πλήρη δημοκρατική στήριξη του λαού

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι αλλαγές στην Ελλάδα δεν έγιναν με την πλήρη δημοκρατική στήριξη του λαού

Δύσκολο να μιλήσουμε για τέλος της κρίσης στην Ελλάδα, είπε ενώπιον της Βουλής ο κ. Guy Ryder

 

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι αλλαγές στην Ελλάδα δεν έγιναν με την πλήρη δημοκρατική στήριξη του λαού
Με τρία καυστικά σχόλια σε σχέση με τις συνταγές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα κατ' επιταγή της Τρόικας ξεκίνησε σήμερα την ομιλία του προς τα μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, ο Guy Ryder, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization, ILO).

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης άφησε αιχμές για τα μέτρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα καθυστερημένα και παρόλα αυτά δειλά σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενα, αλλά δεν αποτελούν κατ' ανάγκη απόδειξη ότι επελέγησαν οι σωστές πολιτικές. Είναι πάντοτε ενδεχόμενο η κατάσταση να ήταν καλύτερη, εάν είχαν επιλεγεί άλλες λύσεις».
 
Αναφερόμενος στην ανάκαμψη, είπε ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελπίδες επανόδου στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την κρίση στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον και, συνεπώς, είναι μάλλον δύσκολο να μιλήσουμε για ένα σενάριο που αφορά το τέλος της κρίσης».

Ο κ. Ράιντερ, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, είπε: «Υπάρχουν βαθιές πληγές στην Ελλάδα. Ο ρυθμός ανάκαμψης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι μπορείτε να ξαναγυρίσετε στην κατάσταση πριν την κρίση. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τέλος της κρίσης».

Άφησε ακόμη αιχμές και για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών, τονίζοντας πως «η αναγνώριση των δεινών που υπέστη η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως δεινά ή θυσίες που έγιναν ασμένως δεκτές, στο βαθμό που εισήχθησαν μέτρα κάτω από συνθήκες ιδιαίτερης δημοσιονομικής σκληρότητας, με συστάσεις των εξωτερικών εταίρων, που χρησίμευσαν ως σημεία αναφοράς, που βραχυκύκλωσαν τις συνήθεις διαδικασίες διαβουλεύσεων και λήψεις αποφάσεων. Γι' αυτό λοιπόν είναι βάσιμο το να θεωρήσουμε ότι αυτό που έγινε, δεν έγινε πάντοτε με την πλήρη δημοκρατική στήριξη του λαού της Ελλάδας».
Κλείσιμο

Ο κ. Ryder, που έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, επισήμανε την ανάγκη  ενδυνάμωσης του κοινωνικού διαλόγου ως απαραίτητο συστατικό των εργασιακών σχέσεων και των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ελλάδα.
   
Πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την  υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης 2014 απ' όλους τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και το σχέδιο κοινής δράσης  υπουργείου, ΟΑΕΔ και των κοινωνικών εταίρων στον τομέα των ποιοτικών μαθητειών και της επιχειρηματικότητας των νέων.

Αναφέρθηκε επίσης στη νομική βοήθεια και την τεχνογνωσία που πρόσφερε στην Ελλάδα η διεθνής οργάνωση εργασίας, σε συνεργασία με την Task Force, στον τομέα των ελέγχων των της μη δηλωμένης εργασίας, το ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση της  μαθητείας υψηλού επιπέδου, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Πέραν αυτών, ο κ. Ράιντερ τόνισε ότι απαιτείται «άμεση ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιο έντονες πιέσεις άρχισαν να χαλαρώνουν και τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία για ακραίες πρακτικές. Υπάρχει ανάγκη να αποκατασταθούν τα θεσμικά όργανα και η διαβούλευση» σχολίασε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης