Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τα ηνία για τη λύση του Κυπριακού

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τα ηνία για τη λύση του Κυπριακού

Έτοιμες να «ενθαρρύνουν» ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να προχωρήσουνε σε λύση του προβλήματος -  'Έντονο το ενδιαφέρον τους για το φυσικό αέριο και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τα ηνία για τη λύση του Κυπριακού
Πρώτο βιολί στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού παίζουν όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ. Εκτός από την καθοριστική παρέμβαση στη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, φαίνονται έτοιμες να «ενθαρρύνουν» ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να προχωρήσουνε σε λύση του προβλήματος χωρίς κάποιος να παραγνωρίζει το ενδιαφέρον τους για το φυσικό αέριο και τις γενικότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία ο Μπάρακ Ομπάμα εκφράζει στήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών και βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου αλλά και τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, η οποία για πολλά χρόνια κρατούσε αποστάσεις.

Στην ιδιαιτέρως εκτενή δήλωσή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος και η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζουν ευθέως την πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη «για ένα πακέτο τολμηρών και καινοτόμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλων εποικοδομητικών προτάσεων, που έχουν τη δυνατότητα, όταν συμφωνηθούν και εφαρμοστούν από τα μέρη, να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκαταστήσουν την πίστη στις προσπάθειες για λύση».

Η ονομαστική αναφορά στην Αμμόχωστο συνοδεύεται και από την υπόσχεση για ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στην όλη προσπάθεια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε διπλωματία με όλους τους εμπλεκομένους για να διερευνήσουν πιθανές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύουν τις συνομιλίες για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου όταν συμφωνηθούν από τις δύο κοινότητες».
 
Κλείσιμο
ΑΟΖ και αέριο

Στη δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμμέσως υποδεικνύει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να αποφύγει «απειλές ή άλλες πράξεις, ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση». Ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.

Χαιρετίζεται επίσης το κουράγιο και το όραμα των δύο ηγετών στην Κύπρο και καλωσορίζεται ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ελλάδας. Και τονίζεται: «Η διαίρεση της Κύπρου διήρκεσε πάρα πολύ. Μέσω της λύσης οι δύο κοινότητες θα συνειδητοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους, με αυξημένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλο τον πληθυσμό του νησιού. Ενθαρρύνουμε τα μέρη να εργαστούν γρήγορα για να επιλύσουν τα εκκρεμούντα βασικά θέματα και να πετύχουν μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία το συντομότερο δυνατό».
 
«Εξαφάνιση» Ντάουνερ


Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν επίσης χαιρέτισε την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και «την επίσημη επανέναρξη από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος». Ο κ. Μουν συνεχάρη «τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και για τη σκληρή τους εργασία στους περασμένους μήνες για να καταλήξουν σ’ αυτή τη σημαντική ανακοίνωση κοινών αρχών και πολύτιμη βάση για ανανεωμένες συνομιλίες».

Με τη χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Μπαν ανακοινώνει και επίσημα την παραίτηση του ειδικού του συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ. «Αναγνωρίζω επίσης τον απαραίτητο ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ μέχρι αυτού του σημείου, αρχίζοντας από τον διορισμό του τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Ντάουνερ με πληροφόρησε ότι τώρα που επιτεύχθηκε το κοινό ανακοινωθέν αποφάσισε να αναλάβει νέα θέση και να παραιτηθεί από ειδικός σύμβουλος. Τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την επιμονή και τη δέσμευσή του τα τελευταία πεντέμιση χρόνια και του ευχήθηκα κάθε καλό στις μελλοντικές του επιδιώξεις».

Ο κ. Μουν δηλώνει την προσωπική του δέσμευση να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να επιτύχουν την επανένωση της νήσου και να ξεπεράσουν τον επί δεκαετίες διαχωρισμό.
Ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών εξέδωσε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην παραίτησή του.
 
Στήριξη Λονδίνου, Παρισίων, Κοπεγχάγης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Σε δήλωσή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Παρέχει μια αληθινή ευκαιρία για εξασφάλιση μιας διαρκούς και συνολικής διευθέτησης και χαιρετίζω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον δρα Έρογλου για το θάρρος που επέδειξαν με τη συμφωνία να επαναρχίσουν συνομιλίες. Ο συνεχιζόμενος πραγματισμός και η βούλησή τους στην εξεύρεση λύσης θα είναι ζωτικής σημασίας στους επόμενους μήνες, για να διασφαλιστεί ότι η επανένωση της Κύπρου θα γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρη στήριξη σε όλους τους Κυπρίους στον κοινό τους στόχο για ένα ενωμένο και ευήμερο νησί».

Εξάλλου η Γαλλία χαιρετίζει την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος, «το οποίο επιτρέπει την επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών με στόχο την επανένωση της Κύπρου».
Η Γαλλία χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέληξαν στο αποτέλεσμα αυτό και υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη βάση της κοινής αυτής δήλωσης θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλία θα στηρίξει τη διαδικασία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί όλα τα μέρη να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση για να επέλθει η λύση του Κυπριακού.

Ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την έναρξη των συνομιλιών εξέδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Μάρτιν Λίντερκαντ.
 
Ενδιαφέρον της Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  χαιρέτισαν με κοινή δήλωση των κυρίων Μπαρόζο και Ρομπάι την επανέναρξη των συνομιλιών αναφερόμενοι στην αναμενόμενη  εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία.

Στη κοινή δήλωση σημειώνεται πως «με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα, παράλληλα η Commission θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου»
 
Συμβολή Ελλάδας και Τουρκίας

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπ. εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό σημείωσε την υποχρέωση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων να διαμορφώσουν και να διαφυλάξουν τις προϋποθέσεις εθνικής ενότητας και μέγιστης συναίνεσης για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη στήριξη της διαδικασίας από τη διεθνή κοινότητα σημειώνοντας πως «ο ίδιος ο κυπριακός λαός κρατάει στα χέρια του τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, αποφάσεις που θα λάβει εκφραζόμενος άμεσα με δημοψήφισμα, χωρίς κανενός είδους επιδιαιτησία». Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει τέλος την στήριξη της Ελλάδος. 

Την προσδοκία ότι θα λυθεί το Κυπριακό εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο στην Κύπρο. Η ευχή μου είναι μακάρι να μην γίνει βήμα πίσω από το σημείο που φτάσαμε αυτή τη στιγμή και έτσι πιστεύω ότι θα λύσουμε και το Κυπριακό. Έχουμε αυτή την προσδοκία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία.
 
Στα βαθιά

Oι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή και θα καθορίσουν πως θα κινηθούν κατά τις συναντήσεις τους όπως επίσης και το θέμα με το οποίο θα ξεκινήσουν.

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται επίσκεψη του κ. Οζερσάι στην Αθήνα και του κ. Μαυρογιάννη στην Άγκυρα

Ο Κύπριος Πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως αν και η κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο και τις βασικές αρχές, δεν αποτελεί την τελική λύση, αλλά την «απαρχή μιας επίπονης προσπάθειας», καλώντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία σε ενότητα. Ο κ. Αναστασιάδης πρόκειται απόψε σε συνέντευξη Τύπου στις 20:45 να αναφερθεί λεπτομερώς στις πρόνοιες του ανακοινωθέντος.

Από την πλευρά του ο κ. Έρογλου, μιλώντας στα κατεχόμενα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι συνομιλίες ξεκίνησαν σε κλίμα εμπιστοσύνης. Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα, ερώτηση που παραπέμπει στην πίεση που φέρεται να δέχθηκε και από τις ΗΠΑ, ο κ. Έρογλου σημείωσε πως το θέμα αφορά τη διεθνή κοινότητα, όμως το σημαντικό είναι πως οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με την έγκριση του ανακοινωθέντος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης