«Επανάσταση» στη διαχείριση των απορριμμάτων, εξήγγειλε ο Γ. Μανιάτης

«Επανάσταση» στη διαχείριση των απορριμμάτων, εξήγγειλε ο Γ. Μανιάτης

«Η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευθεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπιστεί»

Ένας σκύλος νεκρός και ένας διαρρήκτης στο νοσοκομείο!
«Επανάσταση» στη διαχείριση των απορριμμάτων, εξήγγειλε ο Γ. Μανιάτης
Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας προς τις υπηρεσίες του υπουργείου ΠΕΚΑ και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης περιλαμβάνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών μιας «πραγματικής επανάστασης» στη διαχείριση απορριμμάτων, χωρίς καθυστερήσεις και με βεβαιότητα διαφάνειας, επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής αποδοχής, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

Ο κ. Μανιάτης εξήγγειλε την επιτάχυνση των ρυθμών, τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και την επιβολή αλλαγών στα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων, όπως επίσης και στα ίδια τα συστήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευτεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπιστεί.

Κλείσιμο
Επισήμανε δε, ότι «αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις θετικές πρακτικές, παράλληλα, επιδιώκουμε την μεγιστοποίηση της συνεργασίας με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με πνεύμα συνευθύνης και συναντίληψης, ώστε τελικός αποδέκτης να είναι ο πολίτης».

Στη σύσκεψη, εκτός από την υπουργό ΠΕΚΑ, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο εθνικός συντονιστής για τα απόβλητα Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιάννης Σγουρός και Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής και Γιάννης Κουνινιώτης, και ο εκπρόσωπος της ομάδας δράσης για την Ελλάδας Φρανσέσκο Αμοντέο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η ανακύκλωση, σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση ως βασικός πυλώνας της πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων των περιφερειακών σχεδιασμών

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων των περιφερειακών σχεδιασμών και παρατηρείται σημαντική δυναμική ως προς την ενεργοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, με τη λειτουργία των οποίων θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η εκτροπή αποβλήτων από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων.

Όσον αφορά στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της οδηγίας-πλαίσιο, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση νέου εθνικού σχεδιασμού προς συμμόρφωση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ και η εκπόνηση εθνικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, ενώ το υπουργείο έχει ζητήσει από τις περιφέρειες της χώρας την αξιολόγηση και προσαρμογή των περιφερειακών σχεδιασμών στα νέα δεδομένα.


Επίσης, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την χωριστή συλλογή και διαχείριση/ επεξεργασία βιοαποβλήτων, επιδιώκοντας αξιοποίησή τους στη γεωργία και ανακύκλωσή τους.

Η συζήτηση αφορούσε και τα θέματα που αφορούν στο κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ-Χώροι Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων). Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία, 57 ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί από τις αρχές του 2013 (14%), 46 ακόμα θα αποκατασταθούν εντός του 2013 (12%), 263 ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2014 (66%), ενώ 30 θα αποκατασταθούν εντός του 2015 (8%).
Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος με σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους που είτε παράγουν απόβλητα, είτε μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Όσον αφορά στο πλαίσιο διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων, γίνονται κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την απογραφή, τη χαρτογραφική αποτύπωση περιοχών και την ανάπτυξη κριτηρίων χωροθέτησης, καθώς και προς την καθιέρωση ενός νέου θεσμικού κειμένου, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/2008.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που αφορούν στη διερεύνηση εναλλακτικών χώρων, διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς, εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων σε παραγωγούς αποβλήτων, καθώς επίσης και με την προώθηση νέων τεχνολογιών επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων που ελαχιστοποιούν την ανάγκη διάθεσης σε χώρους ταφής.

Τέλος, στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία περιφερειακής περιβαλλοντικής αστυνομίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης