Τζακ Λανγκ: «Η Ελλάδα έχει μέσα της τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες»

Τζακ Λανγκ: «Η Ελλάδα έχει μέσα της τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες»

«Η Ευρώπη κυβερνάται από τεχνοκράτες, χωρίς προοπτική και οι πολίτες που το 'χουν ανάγκη στρέφονται προς εξτρεμιστικά κόμματα», σχολίασε

ΟΗΕ: 'Έκθεση - καταπέλτης για το ισραηλινό ρεσάλτο
Τζακ Λανγκ: «Η Ελλάδα έχει μέσα της τη δύναμη να υπερβεί τις δυσκολίες»

Ήταν και είναι, ακόμη και τώρα στα δύσκολα, πιστός φίλος της Ελλάδας.

Ο λόγος για τον Τζακ Λανγκ, ο οποίος ξεκίνησε την κουβέντα μας με μια φράση από την Ιφιγένεια του Ευριπίδη και την τέλειωσε λέγοντας με υγρό βλέμμα «ζήτω η Ελλάδα».

Μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μεγάλο πάθος για την «ενέργεια» και τη «δύναμη» που έχει στα σπλάχνα της η χώρα, για να υπερβεί τις δυσκολίες και πιστεύει ότι αποτελεί μια αέναη πηγή έμπνευσης.
Κλείσιμο

Ο Τζακ Λανγκ, που διατέλεσε πολλές φορές υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας, επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την ονομασία μίας πλατείας στο Θησείο σε «Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί» και δήλωσε ευτυχής που «η Γη της Αθήνας κράτησε για τη Ζακλίν, μια τόσο όμορφη γωνιά, τόσο ζωντανή, γεμάτη κόσμο, με την ομορφότερη θέα στην Ακρόπολη».

«Αγωνίστηκε, όπως και εγώ, να μπει η ελληνική γλώσσα στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα» λέει για την καλή του φίλη και αφηγείται ένα ανέκδοτο από κείνη: «Θυμάμαι, είμαστε σ' αυτό το ίδιο μέρος το 1994, όταν στην κηδεία της Μελίνας, ο Ζυλ Ντασέν μου ζήτησε να πω λίγες λέξεις για την τελετή. Ρώτησα τη Ρομιγί, να μου πει κάποια ιδέα και μου είπε ν' αρχίσω με ένα απόσπασμα από την Ιφιγένεια, στο οποίο αναφέρεται: «Μητέρα Γη με ανάθρεψες για να γίνω το φως της Ελλάδας».
Αυτή η φράση τα λέει όλα, τονίζει ο Τζακ Λανγκ.

Η ελληνική κουλτούρα έχει αναθρέψει και μας για να ζήσουμε καλύτερα και αρκεί ένα κείμενο του Σοφοκλή ή του Πλάτωνα ή και σύγχρονων συγγραφέων. Η Ελλάδα είναι ένα αέναο βιβλίο έμπνευσης, συνεχίζει.

Κι επανέρχεται στο σήμερα:«Η Ελλάδα περνάει σήμερα δυσκολίες αλλά έχει μέσα της την ενέργεια, τη δύναμη να τις υπερβεί».

Δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας. Αναπαράγουν έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, με δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις για τους φτωχότερους και τη μεσαία τάξη. Κάποιοι μάλιστα, προσθέτει, επωφελούνται από την κρίση για να μειώσουν τους μισθούς και να επιβάλουν σκληρές συνθήκες εργασίας στους πιο αδύναμους.

Πιστεύει, πάντως, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για έναν νέο προσανατολισμό της Ευρώπης και ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «είναι αποφασισμένος να δώσει ώθηση στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Δεν μπορούμε να ζούμε σε καθεστώς διαρκούς λιτότητας που στραγγαλίζει τους λαούς και μπλοκάρει την οικονομική ζωή».

Ο κ. Λάνγκ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι, λέει για τη συμφωνία καταστροφής χημικών όπλων, που έκλεισε στη Γενεύη. «Να πάρουν όλες οι πλευρές τη συμφωνία στα σοβαρά και τα χημικά όπλα πραγματικά να καταστραφούν. Θα είναι ένα βήμα, που αν γίνει, υπάρχει ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την ειρήνη στη Συρία». Πρέπει να υπάρξει δράση γρήγορα, τονίζει, ώστε να πάρει τέλος αυτή τη φρικιαστική βία.

Ερωτάται για το Παλαιστινιακό. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη, απαντά και προσθέτει ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια στην πρωτοβουλία του Τζον Κέρι, να συνεχιστούν και να αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στο Ισραήλ στις 17-18 και 19 Νοεμβρίου, προκειμένου να συνεισφέρει στη διαδικασία».

Για το Ιράν εκτιμά ότι πρέπει να επωφεληθούμε από την εκλογή του νέου Προέδρου για να βρούμε έναν δρόμο διαπραγμάτευσης. Πρέπει να ανοίξουν συνομιλίες όχι μόνον για τα πυρηνικά, αλλά και για την οικονομική συνεργασία και για άλλους τομείς, ως σύνολο. Ειναι μια μεγάλη χώρα, με παλιό πολιτισμό, που υποφέρει εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων. Πρέπει να τολμήσουμε. Προσωπική μου γνώμη, τονίζει, είναι ότι «αξίζει τον κόπο».

Ερχόμαστε στο «δύσκολο» κομμάτι της ανόδου των ακροδεξιών και φιλοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. «Αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ ανησυχητικά», ενώ ειδικά για την Ελλάδα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία, βρίσκει «τρομερό» γεγονός την παρουσία ενός φιλοναζιστικού κόμματος.

Μια εξήγηση είναι η κρίση, η αβεβαιότητα, απαντά, αλλά μένει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «από την Ευρώπη λείπει μια πνοή, ένα όραμα. Κυβερνάται από τεχνοκράτες, χωρίς προοπτική και οι πολίτες που το 'χουν ανάγκη στρέφονται προς εξτρεμιστικά κόμματα».

Εκφράζει το φόβο ότι, αν τα κόμματα αυτά εκπροσωπηθούν σε σημαντικό βαθμό στο ευρωκοινοβούλιο, θα εμποδίσουν κάθε νέα, θετική πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα όραμα, ξαναλέει, αλλά η Ευρώπη δεν είναι κάποιοι υπάλληλοι, είμαστε εμείς. Πρέπει να βρεθούν Ευρωπαίοι ηγέτες που να συλλάβουν ένα νέο ευρωπαϊκό Σχέδιο. 

«Ενα κοινό όραμα είναι ο μόνος τρόπος να χτυπήσουμε τη δημαγωγία και τον εξτρεμισμό που είναι πολύ επικίνδυνος» υπογραμμίζει και ο λόγος του μοιάζει με προειδοποίηση.

Τέλος,μιλάει για το όνειρο, για την Ένωση των χωρών της Μεσογείου, που μοιράστηκε με τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά παραμένει αισιόδοξος ότι τα μικρά βηματάκια που γίνονται για επιμέρους θέματα, όπως το περιβάλλον, οι συναλλαγές, η ασφάλεια, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα.

«Ευχαριστώ. Ζήτω η Ελλάδα» είναι οι τελευταίες του λέξεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης