Ν.Αναστασιάδης: Τα θέματα της ενέργειας δεν εξαρτώνται από τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Ν.Αναστασιάδης: Τα θέματα της ενέργειας δεν εξαρτώνται από τις συνομιλίες για το Κυπριακό

Επαναβεβαιώνει την απόφαση της Λευκωσίας για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης αερίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ηγέρθη θέμα αγωγού μέσω Τουρκίας

Ν.Αναστασιάδης: Τα θέματα της ενέργειας δεν εξαρτώνται από τις συνομιλίες για το Κυπριακό
Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι οι σχεδιασμοί της Λευκωσίας στα θέματα ενέργειας δεν ανατρέπονται από αποφάσεις τρίτων, ούτε και εξαρτώνται από όποιες σκοπιμότητες ενδεχομένως εγερθούν στο τραπέζι των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Διαμηνύει την ίδια στιγμή ότι «δεν μπορεί να υπάρχει τάση απόσχισης ή εμμονής στην ύπαρξη δύο κρατών και να αναμένουν οι Τουρκοκύπριοι ότι θα ωφεληθούν». Επαναβεβαιώνει επίσης την απόφαση της Λευκωσίας για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης αερίου ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι δεν ηγέρθη θέμα αγωγού μέσω Τουρκίας.

«Για τον αγωγό πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι ούτε ηγέρθη ούτε εγείρεται αυτή την ώρα θέμα. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία τερματικού και η υλοποίηση του ευρωασιατικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνεται στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…» σημειώνει.

Κλείσιμο
«Λόγω γεωστρατηγικής θέσης η Κύπρος προσφέρεται ως πηγή προμήθειας αερίου όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και προς την Ασία» υποδεικνύει, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προπώλησης αερίου όταν επιβεβαιωθούν οι ποσότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι στη διαδικασία θα πρέπει να εμπλακούν η Τουρκία και η ΕΕ και εάν χρειάζεται και η Ελλάδα, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και πως η βάση λύσης δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που περιέχεται στις Συμφωνίες Κορυφής 1977 και 1979, στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και χωρίς να παραγνωρίζονται οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Σημειώνει παράλληλα ότι ο ίδιος θα εμφανιστεί γενναιόδωρος στο τραπέζι των συνομιλιών, «όχι όμως υπό την έννοια των υποχωρήσεων που θα καθιστούν μια λύση απαράδεκτη για τον Ελληνισμό» αλλά «υπό την έννοια ότι θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά έτσι ώστε να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζει εκείνες των Τουρκοκυπρίων».

Yπ. Άμυνας της Κύπρου: Όχι σε «πακετοποίηση» Κυπριακού και Φυσικού Αερίου

Ως τη σημαντικότερη ευκαιρία των τελευταίων χρόνων για επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε τις επικείμενες συνομιλίες, ο υπουργός άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου , αναφερόμενος στις προοπτικές που υπάρχουν και υπογραμμίζοντας ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν συνθήκες που στο παρελθόν απουσίαζαν από τον διαπραγματευτικό ορίζοντα. Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να μεταφράζεται σε εφησυχασμό και μοιρολατρία. Δεν πρέπει να μεταφράζεται σε αδυναμία και ετοιμότητα παραχωρήσεων ή χειραφέτησης για να προσθέσει πως  "ούτε και πρέπει να εκλαμβάνεται από δεύτερους ή τρίτους, ως ετοιμότητα παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ή εθνικού πλούτου". "Η όποια προσπάθεια πακετοποίησης του φυσικού αερίου με το κυπριακό πρόβλημα, δεν θα γίνει αποδεκτή", τόνισε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "οι όποιες στρόφιγγες της αξιοπρέπειάς μας, θα πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν με τα δικά μας χέρια και όχι με εντολές όσων μαγάρισαν και σύλησαν την πατρίδα μας".
 








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης