Πολιτική «καλού παιδιού» προς Τουρκία και ΗΠΑ
Επίσκεψη που περιορίζεται στον συμβολισμό της χωρίς ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα πραγματοποιεί για δεύτερη ημέρα σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην Κύπρο συνοδευόμενος από την σύζυγό του Νατάσσα και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ευθυγραμμισθεί με την πολιτική των ΗΠΑ που θεωρούν ότι είναι κατάλληλη συγκυρία για να προωθηθεί λύση στο κυπριακό προκειμένου να πάψει να είναι αγκάθι για την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας. Ο κ. Κα
Επίσκεψη που περιορίζεται στον συμβολισμό της χωρίς ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα πραγματοποιεί για δεύτερη ημέρα σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην Κύπρο συνοδευόμενος από την σύζυγό του Νατάσσα και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ευθυγραμμισθεί με την πολιτική των ΗΠΑ που θεωρούν ότι είναι κατάλληλη συγκυρία για να προωθηθεί λύση στο κυπριακό προκειμένου να πάψει να είναι αγκάθι για την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας. Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του εξαντλήθηκε σε παραινέσεις προς την τουρκία να συμμορφωθεί στις ευρωπαικές της υποχρεώσεις. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει από τώρα ότι δεν θα εμποδίσει την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας ενόψει της αξιολόγησής της από την Ευρωπαική Ένωση εφέτος το Δεκέμβριο παρότι η τουρκία δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Απεμπολεί έτσι και ενώ δεν της έχει καν ζητηθεί ένα διαπραγματευτικό όπλο. Είναι μάλιστα ένα σημείο στο οποίο δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση με την κυπριακή ηγεσία παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικές επ αυτού οι παλινωδίες του κ. Δημήτρη Χριστόφια οποίος εμφανίστηκε με διαφορετική θέση πριν και μετά την συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή και την κυρία Μπακογιάννη. Αρχικά δήλωσε ότι «η τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία αν δεν ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της κυπριακής δημοκρατίας» για να πει αμέσως μετά ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να θέσουν βέτο». Πάντως η Κύπρος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί αναβολή της αξιολόγησης της τουρκίας όπως προωθούν ορισμένες δυνάμεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση στα δύο αυτά κρίσιμα θέματα προσπαθεί να κρυφθεί πίσω από την κοινοτική διαδικασία εμφανίζοντας την συμμόρφωση της τουρκίας ως ένα γραφειοκρατικό ζήτημα.
Ομιλία στην κυπριακή βουλή
Κατά τα λοιπά ο κ. Καραμανλής μιλώντας σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας περιορίσθηκε στην υποστήριξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ότι «με τον τρόπο αυτό κινδυνεύει το κυπριακό μετατραπεί σε εσωτερικό πρόβλημα των δύο κοινοτήτων της νήσου από ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής». Καθώς όμως η μέχρι τώρα η Άγκυρα εμποδίζει την πρόοδο των απευθείας συνομιλιών ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «Από την επίλυση του κυπριακού εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και ταυτίστηκε με την κυπριακή ηγεσία όσον αφορά τις προυποθέσεις και το αποτέλεσμα των συνομιλιών. «Ζητούμενο των διαπραγματεύσεων και βασική προυπόθεση για αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε μία δικοινοτική διζωνική Ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην διακυβέρνησή της, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος προς την Τουρκία η οποία δεν βοηθά τον διάλογο των δύο κοινοτήτων είπε: «η άλλη πλευρά δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις και ότι η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος. Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αποφάσεις του ΟΗΕ περί χωριστών λαών και ιδρυτικών κρατών είναι απαράδεκτη και μάταιη».
Ο κ. Καραμανλής κάλεσε την Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το πρόσθετο πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις της με την Λευκωσία. Για την διαδικασία του διαλόγου των δύο κοινοτήτων είπε ακόμη ότι « είναι επωφελής και για τις δύο κοινότητες και ότι πρέπει να συνεχισθεί χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία μέχρι να καταλήξουν σε μία λύση που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο και να διασφαλίζει την συμμετοχή της Κύπρου στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που δεν θα χρειάζεται παρωχημένα και ξένα προς την ΕΕ συστήματα εγγυήσεων ή παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων». Ζήτησε από την Άγκυρα να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία να προχωρήσει στον διάλογο.
Ο κ. Καραμανλής δεν αναφέρθηκε στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και αντιπαρήλθε την τοποθέτηση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής και επικεφαλής του ΔΗΚΟ που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό κ. Μάριου Κάρογιαν ο οποίος στην προσφώνησή του ανέφερε ότι «πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το κόστος της Άγκυρας αν εμμείνει στην αδιάλλακτη θέση της και να συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα έχει προοπτική».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr