Νέο «μπρα - ντε - φερ» Μητσοτάκη - Τροϊκανών σήμερα

Νέο «μπρα - ντε - φερ» Μητσοτάκη - Τροϊκανών σήμερα

Δεν υπήρξε συμφωνία - Αγκάθι οι απολύσεις στο δημόσιο - «Η κινητικότητα στο δικό μου το μυαλό δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, χρειαζόμαστε χρόνο», αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης



Νέο «μπρα - ντε - φερ» Μητσοτάκη - Τροϊκανών σήμερα
Με την προσδοκία να ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, θα προσέλθει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νέο ραντεβού, σήμερα στις 11 το πρωί,  με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το μεγάλο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις παραμένει ο χρόνος που θα μετακινηθούν οι πρώτοι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι, από την υπηρεσία που απασχολούνται σήμερα, σε μια άλλη υπηρεσία.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη υποβάλει το αίτημα παράτασης του χρονικού ορίου, από τέλη Ιουλίου που θέλουν τα στελέχη της Τρόικας, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή ακόμα και στο τέλος του χρόνου. Για τον κ. Μητσοτάκη είναι πολύ σημαντικό οι μετακινήσεις να μην περάσουν ως τημωρητικές ενέργειες της Διοίκησης, αλλά ως ανάγκη για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν θα προέλθουν κυρίως από τέσσερις δεξαμενές: τοπική αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, άμυνα και, τέλος, από οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή κλείσουν.

Από την πλευρά της η Τρόικα φέρεται να επιμένει στην μηνιαία αναφορά απολύσεων και μετακινήσεων υπαλλήλων του δημοσίου. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την άποψη πως υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας και για αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών από εδώ και στο εξής θα ζητούν συχνή ενημέρωση.

Τέλος συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως ο νέος υπουργός πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στους συναδέλφους του, ώστε να στέλνουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγκαιρα τα στοιχεία με τους υπό συγχώνευση οργανισμούς, με τους υπαλλήλους που μετακινούνται, καθώς και με εκείνους που απολύονται μετά το "λουκέτο" των φορέων όπου εργάζονται.

Κ. Μητσοτάκης: Η κινητικότητα στο δικό μου το μυαλό δεν είναι δεξαμενή απολύσεων - Χρειαζόμαστε χρόνο

Κλείσιμο
"H Eλλαδα χρειάζεται ένα καλύτερο Δημόσιο. Το δημόσιο έτσι όπως λειτουργεί είναι προβληματικό. Αν ξεφύγουμε από την ατζέντα των μνημονιακών υποχρεώσεων φιλοδοξώ να κάνω μία ποιοτική διαφορά για ένα καλύτερο δημόσιο", δήλωσε στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του Σκάι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2013 σε 2.000 απολύσεις. Στην ΕΡΤ υπάρχουν 2.600 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν απολυθεί, είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς να προσληφθούν στη νέα ΕΡΤ. Ο στόχος των 2.000 έχει επιτευχθεί" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που σημείωσε ότι "η ΕΡΤ ήταν μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης."

"Οι απολύσεις δεν είναι αυτές που θα πετύχουν τη μείωση του δημοσίου. Το στόχο μας για μείωση 150.000 το 2015 θα τον πετύχουμε με τον κανόνα πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Οι απολύσεις συνοδεύονται από καινούργιες προσλήψεις νέων ανθρώπων που περιμένουν στη σειρά για να στελεχώσουν θέσεις που έχουν μεγάλη ανάγκη", ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός.

"Η κινητικότητα στο δικό μου το μυαλό δεν είναι δεξαμενή απολύσεων. Είναι καλύτερη διαχείρηση του ανθρωπίνου δυναμικού. Η δικιά μου πρόταση είναι όχι απλά να βάζουμε ανθρώπους στη δεξαμενή της κινητικότητας αλλά και που θα καταλήξουν", τόνισε.

Η αξιολόγηση για την κινητικότητα δεν έχει τελειώσει. Πλησιάζουμε όμως με καλούς ρυθμούς εκεί που θα έπρεπε να είμαστε, ανέφερε για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων ο Κ. Μητσοτάκης.

"Συζητήσαμε καλόπιστα με την τρόικα. Υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας. Δεν αρκεί μόνο να λες κάποια πράγματα. Εμείς χρειαζόμαστε για να γίνει σωστά η κινητικότητα κάποιους μήνες. Δεν μπορούμε να πάμε σε ακραία οριζόντια μέτρα, δεν θα πάω με το τσεκούρι", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 "Δεν μπορεί να μας πεί η τρόικα επειδη δεν κάνατε την κινητικότητα πρέπει να πάρετε νέα μέτρα" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης